» »

Kateri Linux je najbolj primeren za prehod iz Winsow?

Kateri Linux je najbolj primeren za prehod iz Winsow?

PhotoBlaz ::

Kater Linux mi priporocate za uporabo,...s tem da bomo mogl tud starsi kej v njemu narest, oz. se ga bodo moral naucit,.nekih osnov. (racunalnik z Linuxom bom imel na vikendu).

Bral sem glede tega bivsega Lindows-a se prav Linspire....da je nekako najbolj podoben windowsom in da je to najlazji prehod v Linux. Je to res, al priporocate katero drugo verzijo Linuxa? Tega Suse 9.1 Live-CD sem tudi ze sprobal, danes bom pa se Linspire-ja.

Zanima me tudi, ce obstaja kaksen emulator v Linuxu, preko katerega lahko poganjas in instaliras programe za WinXP?

Prosim za cimbolj uporabne nasvete.

Hvala!

moj_nick ::

Lindows je bolj tako tako.

Če imaš novejši računalnik priporočam suse9.1 & mandrake10. Najprej pa le poskusi Slo-Tech GNU/Linux 2.0 in ga poskusi inštalirat na disk. Če dela, pozabi na suse & mandrake.

Če imaš starejšo mašino, bi še prišel v poštev kak pingo.
110111001001010001010000

frke ::

Če si nov v linuxu in še posebej, če bodo računalnik uporabljali starši ti svetujem Pingo 2.0

lp, Frke

MasterMind ::

Zakaj pa ne Slo-tech linux? V tej distribuciji je že vse naštiman... (za namestitev, ti pa lahko avtor te distribucije pove...)

frke ::

Poskusno sem namestil Slo-tech in je OK. Težave sem imel z namestitvijo ISDNja. Na koncu sem obupal.

Skrat ::

@frke -> bug report v temo Slo-Tech GNU/Linux. Bo v pomoc pri naslednjem releasu! Pa se odgovor, kako resiti problem mora dobis >:D
Free software is a matter of liberty, not price.

Edelweiss ::

Pozdravljeni Linuxovci !
Mene informativno zanima sledeče,ker nimam pojma o tem op.systemu.
Na kolikih CD-jih se nahaja ta operacijski sistem, ter ali vsebuje tud SLO jezik ?
Hvala za odgovore .

MasterMind ::

Odvisno od distribucije. Red Hat ma okol 4 CD-jev (če se ne motm), prav tako Mandrake in Suse. Gentoo in Debian imata pa LiveCD (torej en CD, ki poten namesti pakete (programe) z neta)

Edelweiss ::

Ta novi Linux Mandrake 10.
Koliko jih ima ?

MasterMind ::

Tam okoli 4 CD-je. (za bolj natančno številko poglej na njihovo stran...)

moj_nick ::

Slo-Tech GNU/Linux je na enem cdju, pri vseh lahko preklapljaš med nešteto jeziki (med drugim tudi slovenščina).
110111001001010001010000

Skrat ::

Ko govorimo o Linuxu kot operacijskem sistemu, ni povsem enako, kot, ce govorimo o Windowsih. Zadeva je namrec sestavljena iz jedra operacijskega sistema in programov. Zato se ga veckrat omenja kot GNU/Linux (operacijski sistem, ki uporablja Linux jedro in programsko opremo projekta GNU). Potem pa imas distribucije linuxa, katerih namen je, da zdruzujejo jedro in poljubne programe v neko celoto (to so npr. Debian, SUSE, Mandrake, Fedora, Pingo, Slo-Tech Linux, Knopox, Morphix, Slackware, Gentoo... ce omenimo samo najbolj znane). Velikost posameznih distribucij je zelooo razlicna. Od ene diskete do nekaj DVDjev. Pri tem jedro operacijskega sistema zavzame zelo malo (ampak samo z delujocim jedrom prakticno ne mores poceti nic), vse ostalo zavzema dodatno programje. Kolicina le-tega pa se razlikuje od distribucije do distribucije. Vse vecje distribucije omogocajo tudi taksno ali drugacno namestitev direktno iz intereneta, tako da za zacetek potrebujes samo osnovno sistem ki je velik nekaj deset MB (ki ga pravtako potegnes iz interneta v obliki iso slike CDja ali disket), nato pa nadaljujes z instalacijo zeljenega softwera prek posebnih spletnih streznikov. Poglej si DistroWatch in Linux-ISO

Veliko programja je ze poslovenjenega, kar se ni pa enkrat bo. Ena od prednosti prostega programja je tudi ta, da lahko vsakdo participira pri njegovem razvoju. Ce ti je pac vsec nek program za opravljanje tvojih najljubsih nalog z racunalnikom in se ni poslovenjen, potem ga lahko prevedes in das svoj prevod nazaj v skupnost na uporabo drugim.
Free software is a matter of liberty, not price.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skrat ()

PARTyZAN ::

Mandrake 10.0 Official in Community ima 4 cdje. Od tega četrtega cdja neboš potreboval. Mal si poglej Mandrakeprinas. Lahko ti tut zapečejo DVD z 10-ko in pošlejo na dom:)

Edelweiss ::

Na 4-ih CD-jih ? 8-O
Evo in to se men čudno zdi,poglejte.
Win XP je kvaliteten,lep na oko,podpira skoraj če že ne vso hardwersko opremo,izredno lahko se dela z njim,je v SLO jeziku in združljiv z vsemi programi.
In vse to pa samo na 1-em CD-ju. Linux pa na 4-ih.
Kako to,evo prav to me zanima,zakaj takšna razlika že v številu CD-jev ??
Vprašat za mnenje,kateri je boljši ni realno,ker vsak bo vlekel na svoj konec.Normalno.
Vsak hvali svoje popolnoma razumljivo.
V čem je boljši oziroma kaj ima Linux česa Win nima?
Hvala.

mare_ ::

....ri tem jedro operacijskega sistema zavzame zelo malo (ampak samo z delujocim jedrom prakticno ne mores poceti nic), vse ostalo zavzema dodatno programje....


Pri windowsih recimo ne dobiš offica zraven, dveh ali treh brskalnikov... ;)

Edelweiss ::

mare,a pri Linux-u pa je to že vse zraven ?8-O
Hmm... ni slabo .
Ja , zakaj pa potem Linux ni tako popularen kot Win?

moj_nick ::

To si morate Win uporabniki razjasnit. Tisti, ki uporabljamo Linux, smo še kako navezani nanj in je med nami zelo popularen ;)
110111001001010001010000

Edelweiss ::

No no ,saj pravim.Vsak ima svoj okus.Zakaj je to tako ? Poglejte.Prvi OS je bil Win in si ne moremo predstavljat (zaenkrat ) nekateri,da bi imeli kakšen drug OS.
Če bi pa nastal najprej Linux pa potlej Windows bi pa sedaj "pljuvali" po Winsih.
Besedo pljuvali jemljite z rezervo !!
Povejte oziroma še nekaj mi napišite.
Kako se pa namesti Linux??
Formatiram disk in grem na novo.Kot Windows iz Boot drive ali kako prosim.

Moj_nick : dober podpis imaš sem se kar malo nasmejal isto kot tole:

zanimivo,da smo na starih slikah vsi videti mlajši :D

Edelweiss ::

Še nekaj bi prosil.
Imam dva kompa in eden je že star in ima sledeče karakteristike:
400Mhz
128 Mb ram
Voodoo 2
4Gb disk
SoundMax glasbena (če temu lahko sploh rečemo glasbena) int.na plati
..pa nič drugega. Aja pa LG CDRw in LG DVD Rom.

Torej kateri Linux bi bil primeren za ta računalnik.Samo toliko,da si ga ogledam in se odločim ali bo na moji novi 3.0 mašini zavzel položaj .
Naj mi nekdo pokaže tud link,kaj moram oziroma katerega naj dol potegnem,da se ne bom lovil,ker nimam blage veze.Hvala lepa.

hruske ::

na stran na linux.slo-tech.com najdes Slo-Tech linux v obliki iso datoteke. Iso datoteko upam da znas zapečt, če pa ne pa pojdi na forum npr. v razdelek pomoč in išči(ctrl-f) iso. Svetujem ti, da ga zapečeš na rw, ker pride kmalu nova izdaja.

Podporo pa dobiš na forumu, v tej temi.

MasterMind ::

Najprej probi Slo-tech Linux. (ki ne potrebuje namestitve!). Vse kar narediš je to, da daš CD not in se z njega bootaš. In če ti bo delal pač bo, če ne, pa poskusi kako drugo distribucijo.

PS: Zakaj ni Linux tako popularen? Zato, ker ma zlo slabo podporo kar se tiče igrc!

MasterMind ::

Damn... Prehitel ste me :(

Edelweiss ::

Vem ja isto kot PS2 igre pečeš,bolj natančno sliko nardiš (image).Ostalo se jaz spoznam,ampak o Linux-u pa nimam blage veze.Ampak enkrat bom moral probat.Za link sem pa zato vprašal,da nebom dollodal 4 ure potem pa sploh ne bo pasalo na moj ku**evi comp,ki še je iz časov Jerovška !!
Na novega pa kaj takšnega ne bi dal.Starega imam samo zaradi eksperimentov.:D
Drugače bi ga itak že vstran vrgel.
Hvala vsem za HELP imate PIR v dobrem in to Hajnekena ..hik ...hik.. živeli !

moj_nick ::

Kako se pa namesti Linux??


Bootneš s cdja, med setupom ustvariš nove particije (lahko jih tudi že prej v winsih), nekaj temeljnih stvari konfiguriraš (katere programe rabiš, gesla...) in potem se ti inštalira.

Razlika od Winsov je samo v tem, da imaš ponavadi lepši vmesnik (>:D), ni ti treba raznoraznih glupih kod vpisovat in inštalira ti že programe zraven. Pa reboot je samo eden ]>:D

Ampak vseeno je treba biti zelo pazljiv pri particioniranju.



moj_nick : dober podpis imaš sem se kar malo nasmejal


Ne boš verjel, od kod sem ga pobral. V Linuxu obstaja nek program za konzolo, ki ti ob ukazu izpiše random citat, rek... Nekje je bil tudi ta vmes. :)
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Skrat ::

Edelweiss: Slo-Tech linux je ena izmed t.i. zivih distribucij, ki ne potrebuje namestitve na disk. Zadeva dela na CDromu in v ramu. Nastavitve se ti sicer izgubijo, ko resetiras racunalo, ampak za "poskusit" je pa dobro. Brez bojazni jo lahko poskusis tudi na tvoji supermasini

Nova verzija ST linuxa bo! Upajmo da kmalu >:D. Seveda bo se boljsa od trenutne :D, ampak mirne volje lahko najprej poskusis s trenutno. Ce bos imel tezave, lahko vprasas tudi tukaj.
Free software is a matter of liberty, not price.

PhotoBlaz ::

Kot ste rekli sem sprobal Slo-Tech Linux.....zadevca lusn deluje, tako navando kot v WmVare...tko da je prou fajn mal igrackanja s tem.
Sam nekak bi pa rad prsu do ene verzije linuxa ki bi bla normalno zapisana na disk. Bo to nova verzija Slo-tech Linuxa.....al moram posect po kateri drugi?

Pa se to me zanima,....ce mogoce kdo ve ali obstaja pod Linuxom kaksen program za pregledovanje oz risanje npr. kot AutoCAD varianta(se pravi DWG fajli)?

Thnx!

Skrat ::

Ce imas STGL2, potem se zadeva ze da instalirat na disk (poglej v pomoc (tisto kar se ti odpre ob zagonu) -> Nastavitve -> Namestitev). Pri namestitvi je sicer se par bugov, ki pa se intenzivno odpravljajo. Nova verzija bo... kmalu >:D Intenzivno se dela na tem, da bo v njej razresenih cim vec ze odkritih bugov.

Kar pa se tice AutoCADa pa po mojem vedenju se ni nobenega dobrega nadomestka. To je ena od sibkosti v Linuxu :\
Free software is a matter of liberty, not price.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64474 (4324) ;-)
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Operacijski sistemi
190295331 (22988) Skrat
»

Namestitev Linuxa...

Oddelek: Operacijski sistemi
271447 (1238) jype
»

Katera Linux distribucija je najnovejša?

Oddelek: Operacijski sistemi
141612 (1307) marS

Več podobnih tem