» »

Chieftec Dragon DX-01BL-D

Chieftec je sorazmeroma mlado podjetje, ki je začelo s poslovanjem leta 1990. Proizvajali so ohišja za druga podjetja, ti pa so jih nato pod svojim imenom prodajali kupcem. Tokrat smo dobili na test Chieftecovo Dragon ohišje, ki se ponaša z močnim napajalnikom, veliko razširljivostjo ter z dobrimi zasnovami za hlajenje. Je vredno svojega denarja? Ali bo zadovoljilo vse navijaške navdušence? Kaj pa tiste, ki vam moderska žilica ne da miru? V članku bomo ohišje počasi lupili kot banano in tako od zunanjosti prešli v notranjost, sproti pa vam bom opisoval njegove lastnosti.


Lupina

Ohišje se je k meni na dom pripeljalo v temno modrem Seat Leonom, ki ga je volaniziral naš DVD recenzist DrSergioDJ. Ko sem dvignil kartonasto škatlo iz avta sem skoraj staknil pruh. Zmaj tehta namreč okroglih petnajst kilogramov. Pri transportu ga varuje običajna kartonasta škatla, plastična vrečka in dva kosa stiropora, da se ne poškoduje. Ohišje je lepe rahlo svetleče temno modre barve, prva stvar, ki ni običajna in jo hitro opazimo pa je črna ročka za odpiranje stranice.

Rožica

Kot vidite, ima kljukica tudi ključavnico, da vam kdo slučajno ne bi vzel iz računalnika kakšnega pomnilniškega modula ali diska medtem ko bi vi spokojno spali. Vrata se zelo lepo odpirajo ter se dobro zataknejo, ko jih namestimo na mesto. Pohvalno. Naslednja stvar so vratca na sprednji strani ohišja. Sam nekako nisem pristaš takih vratc, saj jih je treba vedno znova odpirati in zapirati, ter so samo v napoto. Toda glede na to, da je ohišje bolj namenjeno strežnikom, mi je popolnoma jasno, zakaj vratca so. Tudi ta imajo ključ, da lahko vse zaklenemo, preden se odpravimo na počitnice. Gumb za vklop ter ponovni zagon sta znotraj vrat, LED diode pa svetijo tudi izven pokrova.

Sezam, odpri se!

Ali je kaj trden most? Kakor skala, kamen, kost! (uhm, alien-w, tvoji pesniški ispadi meni sedejo ne, sedaj grem pa na dvorišče posledično bruhat stoje! ;) --Sergio) Ja, ohišje je zelo stabilno, saj ima nogice, ki se izmaknejo navzven, tako da ohišje res dobro stoji na trdnih tleh. Nogice imate lahko tudi "pospravljene" pa bo ohišje še vedno ohranilo pravo merico stabilnosti. Zadnja stvar zunaj, ki jo je potrebno omeniti, je ventilator na tisti stranici, kjer je kljuka. Ventilator ima lično mrežico, da si vaši mlajši bratje in sestrice ne bodo porezali prstkov, ki pa je morda kar malce pregosta, saj precej ovira pretok zraka, pa še glasnejše je vse skupaj. Mali vrteči meri 80x80 milimetrov, proizveden pa je od firme Yate Loon. Ne vem, zakaj ne vgrajujejo vsaj devet centimetrskih ali morda še večjih ventilatorjev v taka ohišja. Kaj hočemo, čudna so pota proizvajalčeva (amen --Sergio). Vetrosuk vam bo pihal v višini AGP reže, to se pravi na grafično kartico, priključimo pa ga na molex konektor iz napajalnika (12V).

Lično

To je glede zunanjosti vse, zato se počasi spustimo v globine neznanega. Aha, še mere naše ljubice! 90/60/90 (pa ne TE ljubice! --Sergio). Ups, zmotil sem se. 478 x 542 x 203 mm (dolžina x višina x širina).


Jedro

Saj ne vem, kje bi začel! Recimo, da bom začel pri napajalniku. Le-ta je zelo, in s tem mislim res zeloo kvaliteten. Kar za 340W porabnikov lahko navesimo nanj. Za zračenje je dobro poskrbljeno, saj je sam napajalnik zelo dobro perforiran, tako da doteka vanj dovolj zraka. Ventilator v nejm se vrti glede na porabo/vročino, tako da je zelo tih, toda še vedno dovolj zmogljiv. Kabli so zelo dolgi in jih ni problem speljati tja, kjer jih hočemo. Ima tudi priključke za Pentium4 ter kar 6 večjih molex konektorjev za diske in CD/CDR/DVD-ROMe ter 2 manjša za disketnike. Vzorno narejen električar, ki se ponaša s svojo močjo in razširljivostjo.

tudi za ta najbolj potrebne (elektrike seveda)

P4 v mislih

V ohišje boste lahko spravili štiri 5,25" enote. Te je zelo enostavno pritrditi, saj so ohišju priložene tračnice, ki jih privijačimo na enoto ter nato le-to enostavno porinemo v prazno mesto v ohišju. Tam se zatakne in stoji na mestu, pa če še tako premetavamo ohišje. S tem so dosegli zelo enostavno pritrditev brez potrebe po snemanju še druge stranice za privijačenje enote na mesto ter prav tako pridobili to, da se enote ne stikajo z ohišjem kovina na kovino, kar zreducira ropot zaradi treslajev med vrtenjem ploščkov.

pritrditev pekača v ohišje s tračnicami

Lično pospravljeni zatiči za 5,25" enote

Šest 3,5" enot ima malokdo. Toda točno toliko jih boste lahko navijačili v to ohišje. Ogromno. Tudi tu so Chieftecovci naredili korak naprej. Kletke za vaše diskaste zverine se lahko enostavno snamejo iz ohišja, da boste lažje pritrdili vaše arhivarje. Ko jih boste pritrdili, boste kletko pač porinili nazaj na svoje mesto in z zatičem zataknili, da ne bo padla ven. Enostavno in učinkovito.

Zatiča za kletke (ena odprta in napol izvlečena, druga pritrjena)

Ena od kletk (spodnja, ki je namenjena za diske) ima na sprednji strani tudi nastavek za 80 x 80 milimetrski ventilator, ki bo hladil vaše razbeljene diskovne pogone.

Pihaj!

Toda nekaj tu manjka! Kaj manjka? Zaradi bolniškega dopusta je odsoten pladenj za matično ploščo. Saj morda boste rekli, da sem razvajen, toda pri tako dovršenem ohišju bi res lahko vgradili tudi pladenj, ki bi nam omogočal veliko lažje snemanje matične plošče. Zadnje čase proizvajalniki hladilnikov namreč zelo radi izumljajo nove in nove načine pritrjevanja njihovih umotvorov. Tako bi ta artefakt prišel zelo prav tistim, ki redno servisirate svojo pošast, pa tistim, ki imate vodno hlajenje ali kake malce bolj eksotične hladilnike. Kaj moremo, nič ni popolno.


Hlajenje jedra

Kako so poskrbeli za hlajenje vašega kavnega mlinčka? Moram reči, da precej dobro. Če si ogledamo kje vse lahko najdemo ventilatorje:

Ali najdete 5 malih-vrtečih-se na slikah?

Dva zadaj pod napajalnikom, eden spredaj spodaj, eden nad njim za diske ter še en na stranici. Pet 80mm ventilatorjev dela kar precejšen hrup. Na žalost ventilatorji niso priloženi k ohišju. Le tisti na stranici je zraven, ostale pa boste morali dokupiti sami. Zelo so mi všeč mrežice, ki prekrivajo ventilatorje. Ne bo vam jih treba rezati, saj so malce odmaknjeni od samega ventilatorja, pa še zelo velike luknje imajo. Pretok je dober, hrup posameznega ventilatorja minimalen. Poglejte si sami.

Hlajenje je zadovoljivo, izkušeni modifikatorji pa boste tako ali tako na vsak način predelali ohišje ter se spomnili kakšnega boljšega vzorca za ohranjanje vašega računala pri ugodni temperaturi.


Sklepne besede

Ohišje je lepo, dovolj veliko, ima dober napajalnik, dovolj mest ima za razširitev, dobre predispozicije za hlajenje, enostavno odpiranje stranice za vpogled v drobovje računala, zanimive rešitve za pritrjevanje diskovnih in CD-ROM naprav... Poleg tega, da že tovarniško ponuja dovolj, boste mogli za ultimativno hlajenje v veliki meri poskrbeti sami. Če daste veliko na izgled, vas vratca ne bodo motila, kvečjemu privlačila, če pa ne marate vratic, jih boste pač odmontirali. Ohišje je res lično in med testom mi je res priraslo k srcu (sem pač nor na modro barvo). Kaj pa cena? Kar tabelo bom podal:

 • DX-01W-D (bele barve, brez ventilatorja ob strani) - 115 US$ - 28.875 SIT (MPC)
 • DX-01B-D (črne barve, brez ventilatorja ob strani) - 117 US$ - 29.377 SIT (MPC)
 • DX-01SL-D (srebrne barve in ventilator ob strani) - 130 US$ - 32.641 SIT (MPC)
 • DX-01BL-D (modre barve in ventilator ob strani) - 130 US$ - 32.641 SIT (MPC)

Cena morda izgleda precej visoka, saj smo navajeni kupovati slaba ohišja za 8000SIT. Mislim, da se vam nakup splača, če imate zelo majhno ohišje in vam zmanjkuje prostora v njem. Če želite zopet biti glavni v vasi je nakup skoraj nujen! Sami se odločite, če vam ustreza. Jaz vam ga toplo priporočam in morda ga bom kupil tudi sam, saj mi moje ohišje že dolgo časa povzroča preglavice s svojo utesnjenostjo. Upam, da si na podlagi testa vsaj približno predstavljate, kako zadeva izgleda. Zadevo boste žal lahko kupili šele januarja, do takrat pa zbirajte denar!

Modro kišto nam je posodilo podjetje PRO-BIT KRANJ d.o.o. (Pot za krajem 2/a; 4000 Kranj, Fax: 04 / 235 60 70, Telefon: 041 / 703 479). Najlepša hvala!

Chieftec Dragon DX-01BL-D
Plusi Minusi
 • napajalnik
 • razširitvene možnosti
 • nekaj dobrih rešitev
 • pripravljeno za dobro hlajenje
 • lično izdelano
 • kljuka
 • ključavnice
 • ni pladnja za matično ploščo
 • pomanjkanje ventilatorjev (vštetih v ceno)
 • malce previsoka cena
FongKai FK-320ATX

FongKai FK-320ATX

[st.slika 41684] Tip: -ATX Midi Tower Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25" -1 zunanje 3.5" -3 notranja 3.5" ...

Preberi cel članek »

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

Kištica, utišaj se!

Kištica, utišaj se!

Današnji računalniki postajajo iz dneva v dan zmogljivejši, kar za sabo potegne tudi ustrezno hlajenje. In če je pred deset ali več leti lahko hlajenje bilo skoraj pasivno, danes temu ni več tako. Ventilatorji in hladilniki sicer poskrbijo, da sistem deluje stabilno, vendar ...

Preberi cel članek »

AOpen HQ08 Big Tower

AOpen HQ08 Big Tower

[st.slika 41671] Proizvajalec: -AOpen Prodajalec: -Quick Computers Cena: -33.330 SIT ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »