» »

System Exhaust Blower

Ustrezno hlajenje sistema je, kot sem že povedal, kritičnega pomena pri overclockanju, pa tudi navadni uporabi računalnika. Ohišje je namreč zaprta enota, ki sama po sebi nima možnosti večje izmenjave zraka z okolico. Zato se odvečna toplota kumulira v sistemu, kar negativno vpliva na stabilnost in življenjsko dobo komponent v sistemu. Rešitev je seveda v namestitvi dodatnih ventilatorjev, ki vlečejo oziroma pihajo zrak iz sistema. Marsikdo pa ob pomisli na rezanje ohišja ( zaradi dodajanja nepredvidenih ventilatorjev ) dobi kurjo polt. Ravno takim uporabnikom je namenjen System Exhaust Blower. Gre za preprosto napravico, katere namen je pihanje vročega zraka iz sistema, tako da ga lahko nadomešča hladnejši zrak iz okolice.

Inštalacija in lastnosti:

Torej, kaj ta zadevica sploh je in kako deluje? Gre za radialni ventilator, ki ga namestimo nad prosto razširitveno režo v računalniku. To je lahko PCI, ISA ali kakšna druga reža, pomembno je le, da ima prost izhod na ohišju. Radialni ventilatorji sami po sebi so precej bolj kompaktni in učinkoviti, kot navadni ventilatorji s "kraki", vendar niso povsod uporabni, saj lahko pihajo le v eno smer. So pa zato precej močni za svojo velikost in so za takšno delo, kot ga opravlja System Exhaust Blowe ( v nadaljevanju SEB ) kot zanalašč. Naloga SEBa je, kot sem že povedal, odstranjevanje vročega zraka iz računalnika. Odprtina na enoti sesa ta zrak, ki ga potem s pomočjo ventilatorja izpiha zunaj ohišja. Na specifikacijah piše, da ventilator premakne celih 42CFM ( cubic feet per minute ) zraka, kar je precej.

Namestitev SEBa je zelo preprosta. Potrebno je le odpreti ohišje, najti prosto razširitveno režo in enoto pritrditi z vijakom. Lepo je, da zasede le eno prosto režo, tako da profitirate tudi tisti z bolj natrpanimi ohišji. Ko je zadeva na svojem mestu jo le še priključite na napajanje s pomočjo 4 pinskega MOLEX konektorja ( beli konektor, ki ga uporabljamo za napajanje trdega diska, CD-ROMa in podobnega... ). Zadevica menda pokuri 1.8W in 150mA pri 12V, kar je dokaj malo. Lepo je tudi, da je naprava ob delovanju skoraj povsem neslišna, za razliko od mojega 92mm izpušnega ventilatorja.

Test:

Torej, kako se SEB obnese v praksi? Na kratko povedano, precej dobro! Stvar sem primerjal z mojim 92mm izpušnim ventilatorjem. Testni sistem se je sestojil iz:

Testni računalnik
Ohišje: FongKai FK-320 ATX
Procesor: Intel Pentium3 450
Pomnilnik: 64MB Fujitsu PC100 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Seagate U4 8.4GB
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Sprednji 92mm ventilator, ki v sistem dovaja svež zrak sem skozi vse teste pustil vklopljen. Prvo sem izmeril temperaturo ob izklopljenem izpušnem ventilatorju, potem ob vklopljenem 92mm izpušnem ventilatorju, izklopljenem 92mm izpušnem ventilatrju ter vklopljenem SEBu ter vklopljenem tako SEBu kot 92mm ventilatorju. Poizkusil sem več različnih namestitvenih možnosti SEBa, od najnižje ISA reže, preko sredine do najvišje proste PCI reže ampak nisem opazil večjih razlik. Nazadnje sem SEB namestil dve reži nižje od mojega Voodooja, saj sem se bal, da bo "kradel" zrak ventilatorju na Voodooju. Ker me je zanimala le temepratura ob obremenitvi, sem pri vseh testih za pol ure zagnal Unreal Tournament s SETI@Home v ozadju. Temperatura sobe je ves čas bila pri 25 C.

Temperature pri obremenitvi
  Procesor Procesor2 Sistem
brez izpuha 35.5 36 37
92mm izpuh 31 31 31
SEB izpuh 32.5 32.5 33
92mm+SEB izpuh 30 29.5 31

Sistem brez izpuha se je ob delovanju pošteno segrel, kot lahko sami opazite. 37 stopinj C na matični plošči ter 36 C na procesorju za P3 450 pri 2.0V niso ravno spodbudne temperature. Ob vklopu izpušnega ventilatorja se je temperatura precej spustila, kar za 6 stopinj pri sistemu in 5 stopinj na procesorju. Tukaj gre za močan 92mm ventilator, ki izpiha okoli 70CFM zraka. Zanimivo je, da mu je 42CFM SEB precej blizu. Razlike so od 1.5 do 2 stopinji. To je, še posebej glede na namestitev, precej malo! Zanimalo me je tudi, koliko bi profitiral ob namestitvi SEBa ob obstoječem izpušnem ventilatorju. Sodeč po testih ne veliko. Pol stopinje razlike na procesorju res ni posebej omembe vredno...

Zaključek:

Moram priznati, da me je ta napravica pozitivno presenetila! Stvarca je povsem uporaben nadomestek posebnega izpušnega ventilatorja v sistemu. Za vse tiste, ki se bojite ali enostavno nočete razrezati ohišje, je to idealna rešitev, saj precej zniža temperaturo celotnega sistema! Če pa vam žage in brusilnice le niso tako tuje, pa se potrudite! Klasičen izpušni ventilator je še vedno nepremagljiv... Tudi vsi, ki že imate izpušne ventilatorje ne rabite kupovati dodatnega SEBa, saj vaš ventilator ( če je primerne velikosti, seveda ) nalogo opravi povsem zadostno. Izjema je le, če imate kakšno zelo vročo razširitveno kartico ( kakšnega GeForca ali SCSI kontroler ). V tem primeru je SEB kar dobra izbira, saj ga lahko namestite točno pod tisto kartico, tako da izsesava vroč zrak, ki ga ustvarja. Pozitivna stran SEBa je tudi njegova cena, saj stane le 3451SIT skupaj z davkom. Za ta denar in tako malo truda ni boljšega hlajenja!

Najlepše se zahvaljujem podjetju Mlacom, ki mi je omenjeni izdelek posodilo na test. Če ga želite, obiščite njihovo najbližjo poslovalnico ali pa jih kontaktirajte preko njihovih internet straneh. Thnx!

Vse tri slike so last Overclockers.com.au strani, uporabil pa sem jih z njihovim posebnim dovoljenjem. Thnx, Agg!


Plusi Minusi
  • dobro hlajenje
  • preprostost namestitve
  • tihost
  • cena
  • hm nič posebnega
:)
FongKai FK-320ATX

FongKai FK-320ATX

[st.slika 41684] Tip: -ATX Midi Tower Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25" -1 zunanje 3.5" -3 notranja 3.5" ...

Preberi cel članek »

AOpen HQ08 Big Tower

AOpen HQ08 Big Tower

[st.slika 41671] Proizvajalec: -AOpen Prodajalec: -Quick Computers Cena: -33.330 SIT ...

Preberi cel članek »

Okrogli IDE kabli

Okrogli IDE kabli

Pri hlajenju sistema je zelo pomembno, da zagotovimo ustrezen pretok zraka skozi naše ohišje. To temo smo že obravnavali in vam predlagam, da članek preberete, saj vsebuje veliko pomembnih informacij. Da bi pa naši ventilatorji ...

Preberi cel članek »

Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

Hlajenje sistema

Hlajenje sistema

Ugotovili smo že, da je za uspešno overclockanje potrebno ustrezno ohladiti tudi celoten sistem, oziroma v našem primeru, zagotoviti zadosten pretok zraka skozi ohišje. To najlažje storimo tako, da na nekaj strateških mestih namestimo ...

Preberi cel članek »