» »

Barvanje ohišja ali "Kištica pofarbaj se"

Prej ali slej vsakega imetnika računala prešine, da ostudna industrijska bež barva ni ravno najboljša možna rešitev za izgled preljubega abaka. Ni ga hujšega kot overclockano računalo, ki je malodane na ravni kakega Craya, izgleda pa popolnoma enako kot računalnik od tajnice, ki napake v Wordu popravlja z edigsom. Nekako tako kot motor od Ferrarija v fičotu – je hitro, a grdo. Naprednost ni samo v moči in hitrosti, je tudi v izgledu. Rešitvi sta dve: nabava novega ohišja, ali pa lastnoročna poslikava in modifikacija. Tale člančič se bo omejil izključno na poslikavo, za eno lepših domačih modifikacij pa poglejte semle ali pa semle. Torej, poslikava. Lahko uporabite karkoli, od vodenk preko voščenk do flomastrov in sprejev. Najbolj uporabni so pa spreji, in sicer iz dveh razlogov: najbolj enakomerno razporedijo sloj barve ter se najbolj primejo.

Preden sploh začnemo: Katere spreje uporabiti? če nimate v posesti kakega airbrusha, se boste morali omejiti na spreje v kanticah, od katerih so najprimernejši akrilni (se primejo na vse podlage). K izbiri sprejev se bomo še vrnili. Preden sploh greste v trgovino, si natančno oglejte svoje ohišje in se odločite za barvanje. če hočete na ohišju like, si jih zrišite na papir – skratka, dodobra premislite celo stvar, ker, ko enkrat začnete, poti nazaj ni. če imate že napol poslikano ohišje, pa se odločite, da vam barva ni všeč, ne morete stvari enostavno prepleskati – izgled barve je namreč delno odvisen od podlage, ter lahko tako uničite izgled ohišja. Razmislite tudi, koliko sprejev boste potrebovali za poslikavo ohišja. Za poslikavo Sergiovega ohišja (maxi-tower) je bilo potrebnih okoli 800 ml spreja.
Ko ste se enkrat odločili za barvo, odšepajte do trgovine. Iščite akrilne spreje. Dobili jih boste v Mavrici ali pa kakšni specializirani »art« trgovini. Osebno priporočam dva izdelovalca sprejev: »Artist« in pa »Decor Apa«. Oboje sigurno dobite v Prometeju na Mali ulici v Ljubljani ali pa v trgovini Levček v BTC-ju, hala A. Artist spreji so dosti dražji od Decor Ape (okoli 1000 sit na 200 ml; Decorjevi so okoli 900 sit za 300 ml), a se zagotovo primejo na kovino in so torej vredni svojega denarja.
To je tudi največji problem pri poslikavi – na ohišje se barva zelo nerada prime. Zna se zgoditi, da se bodo spreji, na katerih sicer piše »za vse podlage«, enostavno odcedili z ohišja ko le-tega enkrat postavite pokonci, ali pa bo barva ostajala na prstih vsakič, ko boste prijeli ohišje. To se zna pripetiti predvsem pri sprejih z reflektivnim efektom (površina naj bi izgledala, kot da je bila kromirana oz. naj bi odbijala svetlobo). Takoj kupite vso barvo - raje preveč kot premalo. Lahko se namreč zgodi, da vam barve zmanjka – ko pa pridete nazaj v trgovino, pa ni več tistega odtenka, katerega ste uporabljali, ter morate celo ohišje še enkrat prebarvati. V trgovini nabavite tudi papirnato masko za čez usta in nos, po možnosti tako z filtrom iz aktivnega oglja. Ta nasvet vzemite skrajno resno in masko brez izjeme uporabljajte, saj lahko že kratkotrajna izpostavljenost akrilu pripelje do neprijetnih posledic (verjemite, preizkušeno). Učinki segajo od titanskih glavobolov, omotice in preko cele palete ostalih učinkov celo do nezavesti.

Pripravljena in dokončana stranica

Priprave:

Snemite ohišje z računalnika in razmontirajte vse ventilatorje, LED-diodice, gumbke in ostalo šaro. Stranice operite, jih zdrgnite s kakim čistilom (tisto za posodo bo čisto OK) in obrišite s krpo, ki ne pušča vlaken za seboj. Taka sterilnost je potrebna, saj bo vsa umazanija na ohišju ovirala pot barvi in je potencialni vzrok za grdo ohišje (beli flekci…). Brušenja ohišja ne priporočam, saj je nanos barve iz spreja zelo tanek in ne bo prekril črt od brušenja – razen še ohišja ne nameravate zbrusiti do popolnega sijaja (ga spolirat). Pazite tudi na ravnanje z ohišjem, vsaka praska se bo poznala, kljub barvanju. Pripravite primeren prostor. Naj bo dobro prezračen, in zelo dobro izoliran od bivalnih prostorov. Drugače se vam bo akril razširil po celi hiši oz. stanovanju, ter bo tam ostal vsaj kakšen teden. Dobro zračenje prostora je zelo zaželeno, če ne že nujno. Po tleh razprostite časopisni papir in nanj položite ohišje. Priporočam tudi uporabo PVC rokavic in starih oblačil, saj se vam zelo hitro zgodi, de se po pomoti posprejate. Barva se odstrani ne sploh, pa še smrad akrila je neznosen.

Prvo dejanje:

Premislite, ali hočete točno to barvo ohišja, kajti po tem ni več poti nazaj. Najprej nanesite na ohišje prvi sloj barve. Ta je najvažnejši za poslikavo. Bomo kojci razložili zakaj. Na ohišje sámo se barva zelo nerada prime. Zato je treba najprej nasprejati zelo (poudarek na ZELO) tanek sloj barve, ki se je brez dvoma prijel na ohišje. Nanj se bodo nato veliko lažje in bolje prijeli kasnejši sloji barve. Na sprejih napisana navodila sicer priporočajo barvanje z razdalje med 15 in 30 cm. Ta razdalja je sicer čisto v redu, če sprejamo zid ali pa kakšen drug material, ki vpija barvo. Kovina pa tega ne počne; če boste sprejali na takšni razdalji, se bo ustvaril predebel sloj barve. Zaradi debeline sloja se bo površina barve posušila, spodnji del pa ne – rezultat bo luščenje barve z ohišja (oz. se barva ne bo prijela). Zaradi tega razdaljo sprejanja povečajte na nekje med 35 in 50 cm. Torej, sedaj nasprejajte prvi sloj barve. V bistvu gre bolj za to, da ohišju samo pokažete sprej in ga nato hitro pospravite. Izogibajte se skušnjavi, da bi nasprejali še malo. Minimum zadostuje. še slikica prvega sloja:
Pustite stvar, da se posuši. Kakšnih 48 ur bo zadostovalo. Naj se vam ne mudi. Nato vzemite ohišje, ter ga temeljito zdrgnite s suho krpo. Na krpi bo ostalo nekaj barve. To je posledica barvanja z večje razdalje – del spreja se namreč posuši, preden pride do ohišja ter se ne prime na kovino. Pripravljeni ste za drugo dejanje.

Drugo dejanje:

Sedaj se lotite barvanja v pravem pomenu besede. Vzemite sprej in barvajte na enaki oziroma malo manjši razdalji kot pri prvem sloju. Barvajte s hitrimi potezami. Nikoli, ampak nikoli se ne zadržujte na enem mestu predolgo s sprejem; debelina sloja naj bo čimbolj enakomerna. Različno debeli sloji bodo namreč različno odbijali svetlobo, kar bo pripomoglo k flekastemu izgledu ohišja. Lep primer je bivša TESKAnova kišta – slikica tule. Če opazite, da ima neko mesto na ohišju »moker« videz (odbija svetlobo, kot da je mokro), ste ga že pokvačkali. Zopet se izogibajte skušnjavi, da bi nasprejali preveč – debel sloj se ne posuši, luščenje itd… Resno, zelo hitro lahko nasprejate preveč. Raje 16 ultratankih slojev kot pa en debel. Ko končate, preglejte ohišje. če se vam zdi, da je kje manj barve kot drugje, dodajte malo - dokler sloj ni enakomeren. Zopet počakajte nekje med 24 in 48 ur, zdrgnite s krpo. Ta postopek ponavljajte dokler ne dobite enakomerne želene barve. Ne pozabite na barvanje kotov in robov!

Tretje dejanje:

Detajli. Sprednja stranica je ponavadi poglavje zase, saj so sprednje stranice skoraj izključno plastične, plastika pa je raj za barvanje. Barva se zelo hitro in lepo prime, tako da stvar lahko opravite v dveh slojih. če vam LEDic ni uspelo odmontirati, jih lahko zaščitite z zobno pasto, katero naneste z zobotrebcem na diode. Ko se barva posuši, jo enostavno sperite. Gumbke pobarvajte posebej (lahko tudi na drugačno barvo). Fiksirajte jih (nataknite na zvit papir…), saj jih tlak iz spreja zelo hitro odpihne ter se lahko odkotalijo po tleh in za seboj pustijo lepo sled neposušene barve.
Lahko tudi odmontirate sprednje stranice CD/DVD enot in disketnikov, ter jih obarvate v izbrano barvo. Nikakor ne barvajte sprednjih stranic CD pogonov medtem ko so še nameščene – skoraj zagotovo boste pobarvali tudi lečo za laser (sprej se zelo razprši), nato pa je enota uporabna samo še za radostno destrukcijo.

Četrto dejanje:

Nekateri so zahtevni ter jim zgolj pobarvano ohišje ne zadostuje. Če bi radi imeli ohišje v dveh barvah, ali pa bi radi imeli na ohišju kakšen lik, berite naprej. Dvobarvnost lahko dosežete tako, da najprej prebarvate ohišje na eno barvo, čez katero nato vržete še sloj druge barve. Seveda pa je treba tej drugi barvi določiti meje. To naredite najbolje tako, da v velik kos časopisnega papirja izrežete luknjo približno v želeni obliki ter nato celo stvar prilepite s selotejpom na ohišje. Selotejp naj določa natančne meje želenega lika. Nato celo stvar prebarvajte z želeno barvo (glej drugo dejanje) in odstranite zaščito. Zavedajte se, da bo barva podlage vplivala na kočni odtenek izbrane barve. Sicer naj ne bi veliko, a nekaj malega že bo. Kar se tiče zrisanih likov na ohišju, so za to najboljši flomastri. Lik najprej zrišite s svinčnikom, nato pa ga prevlecite s flomastrom (Pilot ruljz). Svinčnik naj bo mehek (3-6b), saj se najbolje vidi. "H" svinčniki se lažje izbrišejo, a se manj primejo na kovino in so slabše vidni. Kupite tudi dobro mehko radirko, s katero boste odstranili svinčnik, katerega ne boste prekrili s flukijem.

najprej svinčnik...

...potem še flomaster

če bi radi zrisani lik še obogatili s spreji, se pripravite na mnogo selotejpanja (razen, če nimate v posesti profesionalnega airbrusha ^_^ ). Dele, ki jih nočete pobarvati, boste morali namreč prekriti s selotejpom in papirjem. Več različnih barv – več dela. Tule je še slikica končanega lika. Notranjo površino sem prelepil s selotejpom, le pri dnu sem pustil nekaj odkrite površine, kar naj bi dajalo vtis ognja. Površino sem nato posprejal, odstranil selotejp in še enkrat prevlekel s flomastrom. V kotu sem dodal še znak OC in to je to.
To je to. če hočete, lahko ohišje tudi prebarvate s sprejem za finiširanje, ki bo celemu ohišju dal drugačen videz. Barva bo sicer s tem dodatnim slojem bolj zaščitena, a bo odbojnost barve večja, ter lahko pride do neprijetnih odbojev svetlobe. Celo ohišje sestavite ter poglejte, če je kje razlika med odtenki prevelika ali pa ste kakšen kos pozabili prebarvati. če je temu tako, stvar razstavite in previdno dodajajte barvo, da ne boste nanesli predebel sloj na en konec. Za konec pa še slika porabljenega materiala in končanega ohišja:

O, poglej, zlat disketnik

Modra neonka

Industrijska bež barva se pomoje lahko skrije za devet gora in devet voda… ^__^ Celotna cena barvanja ohišja je bila tam nekje okoli 4000 sit (3x sprej, maska…). Hvala gre tudi alien-w-ju, ki je posodil srebrn sprej za gumbke in lik, ter mi tako prihranil malo dinarjev. če pa koga zanima in bi rad dal ohišje pobarvati oziroma dal naslikati lik na kišto, naj uporabi emajl pa se bomo zmenili. Delavnica je odprta od 16. julija 2001 naprej, ko končam maturo in sprejemce.

Pa še pravni B.S.: Avtor ne odgovarja za kakršnekoli poškodbe ali škodo, ki bi lahko nastala zaradi ravnanja po navodilih tegale članka. Karkoli že počnete, počnete na lastno odgovornost.
Barvanje monitorja

Barvanje monitorja

Tokrat obljavljam prispevek obiskovalcem foruma dobro poznanega TESKAna. Gre za njegove izkušnje pri barvanju monitorja. Njegova navodila verjetno ne bodo držala za vse vrste monitorjev, toda člančič je vseeno ...

Preberi cel članek »

Vhodne enote na udaru

Vhodne enote na udaru

Vsakič, ko prižgemo računalnik, kar se nam najbrž dogaja vsak dihajoči dan, uporabljamo popolnoma navadno miš in čisto običajno tipkovnico (verjetno bež barve), ker jo pač moramo. Poleg lepo predelanega ohišja računalnika ta dva kosa izgledata ...

Preberi cel članek »

Modificiranje ohišja, alien-w style

Modificiranje ohišja, alien-w style

Za popolno probrazbo mojega Midi-tower ohišja sem se odločil, ko sem iskal rešitev, da moj procesor ne bi švical na temperaturah nad 40°C, in sem v trgovini Conrad electronic videl kovinski 120mm velik ventilator. Zadeva je izgledala impresivno! Srebrn ventilator s črnimi lopaticami ...

Preberi cel članek »

Kištica, utišaj se!

Kištica, utišaj se!

Današnji računalniki postajajo iz dneva v dan zmogljivejši, kar za sabo potegne tudi ustrezno hlajenje. In če je pred deset ali več leti lahko hlajenje bilo skoraj pasivno, danes temu ni več tako. Ventilatorji in hladilniki sicer poskrbijo, da sistem deluje stabilno, vendar ...

Preberi cel članek »

DrSergioDJeva mojstrovina

DrSergioDJeva mojstrovina

Vse skupaj se nekako začelo, ko sm v eni izmed Jokerjevih številk (zdi se mi, da je bilo ali septembra ali pa oktobra) videl opis Durona 600 in njegovih super zmožnosti navijanja. Takrat sem se odločil, da je čas, da zamenjam mojega c433, ki mi je do takrat kar lepo služil, ...

Preberi cel članek »