» »

Slovenija poživlja

  • ::

Volitve so skozi zgodovino vedno bile ritual. Ritual, ki naj bi zagotavljal legitimnost izida. Ritual, ki je zagotavljal, da so tudi poraženci večinoma priznavali rezultate. Ta ritual se je s časom sicer spreminjal, vendar je bil njegov namen skozi zgodovino vedno enak -- zagotavljanje legitimnosti izvoljeni peščici.

V našem demokratičnem sistemu smo se odločili, da morajo biti volitve svobodne, tajne in neposredne. Skozi zgodovino smo do zadnje podrobnosti izdelali ritual, ki nam je tovrstne rezultate zagotavljal.

Sedaj gremo v korak s časom. Volilcem želimo omogočiti elektronsko glasovanje iz domačega naslonjača. S tem bomo dohiteli Estonijo kot svetovnega voditelja na tem področju.

Ker se naši vrli uradniki zaenkrat še prepirajo o tehničnih podrobnostih, kot so vprašanje o tem ali naj bo sistem odprto ali zaprtokoden (karkoli že to pomeni), ter podobnih absurdnih vprašanjih, si oglejmo prednosti, ki jih bo sistem prinesel na nivoju ideje same.

Sedanji sistem je od volilca zahteval, da se na volilno nedeljo odpravi na volišče, kjer ga volilna komisija identificira, mu izroči glasovnico ter v volilnem imeniku označi njegovo udeležbo. Potem je volilec v svoji kabini obkrožil (ali pa tudi ne) svojo izbiro ter listek odvrgel v volilno skrinjico, kjer se je nahajalo veliko podobnih listkov. Edini način za identifikacijo volilca je bila morfološka analiza krogca, ki ga je volilec narisal na glasovnico, ta pa ni bila preveč zanesljiva.

Tovrstni sistem je vladajočemu sloju onemogočal učinkovito vladanje. Tako na primer ni bilo mogoče ugotoviti ali je posamezni volilec, ki ste ga hoteli zaposliti, res glasoval za Edino Pravo izbiro ali morda ni bil dovolj lojalen. Še posebej boleče pa je bilo, da (bodoči) uslužbenec svoje lojalnosti Edini Pravi opciji ni mogel dokazati niti kadar je to želel storiti.

Po predlogu bi glasovali s pomočjo kvalificiranega elektronskega certifikata, s katerim bi se identificirali. Glasovali bi menda lahko večkrat, štel pa bi zadnji glas. Sistem bi tako zagotavljal spoštovanje načela en volilec, en glas. S posebnimi kriptografskimi metodami bi zagotovili tajnost glasu. Tako bi na primer najprej s posebnim ključem zakodirali glas in šele nato elektronsko podpisali zakodirano glasovnico. Glede na to, da bi bila glasovnica posebej zakodirana (kar bi onemogočalo dekodiranje kljub temu, da v bistvu kodiramo samo nekaj izbir) in bi ključ do dekodiranje glasovnic imela le Edina Prava politična opcija (ki bi ključ uporabila le za štetje glasov in ne tudi za kaj drugega -- kot na primer preverba glasu posamičnega volilca) bi tovrsten sistem zagotavljal tajnost glasovanja.

Sistem bi prav tako zagotavljal večjo neposrednost volitev kot jo imamo sedaj. Ker bi glas lahko oddali s pomočjo kvalificiranega potrdila in ne osebno (en certifikat, en glas), bi lahko pomembni ljudje tovrstna potrdila zbrali in potem neposredno glasovali skladno s svojimi navodili, namesto, da se morajo zanašati na ljudi okoli sebe, da glasujejo tako kot so se dogovorili. Sistem bi ravno tako omogočal družinskim poglavarjem, da zagotovijo neposrednost odločanja. Njihova odločitev bi veljala neposredno, kar bi enostavno rešili z nekaj kliki na domačem računalniku.

Elektronske volitve na domu zagotavljajo tudi večjo svobodo glasovanja. Tako bodo volilci sedaj lahko svobodno prodajali svoja digitalna potrdila v zameno za ogrevanje čez zimo ali štruco kruha. V primeru, da kupec ne bo zmogel tovrstnega izdatka, pa bodo lahko svobodno prodali samo glas na trenutnih volitvah. Tako se bo na primer za eno žemljo (in tedenske počitnice v tujini, ki bodo zagotovile, da si volilec ne bo premislil) dalo kupiti glas, kar bo prodajalec dokazal z izpisom računalniškega zaslona. Prav tako bo sedaj volilec lahko na svoje volišče (domači fotelj) pripeljal svoje prijatelje, ki jih do sedaj skupaj z njim na volišče niso spustili in mu tako kratili pravico do svobodnega združevanja. Tako bo lahko ponosno in svobodno celotnemu svetu dokazal, kako je glasoval.

S to reformo bo tudi poskrbljeno, da bo na prihodnjih volitvah zmagal najboljši kandidat. Z dobro razširjenim črvom bo namreč mogoče pomembno vplivati na rezultat, saj konec koncev voli kvalificirano elektronsko potrdilo. Le to pa se nahaja na računalniku oziroma pametni kartici, ki jo bo uporabnik moral priklopiti na računalnik, ko bo želel voliti. Naj zmaga najboljši programer.

Slovenija briše

Slovenija briše

  • ::

Danes je žalosten dan za slovenske borce proti terorizmu. Že tretji večji udarec obveščevalnim zmogljivostim na področju preganjanja tovrstne nevarnosti. Pa začnimo na začetku. Leta 2005 je ustavno sodišče razsodilo (odločba), da je prisluškovanje, ...

Preberi cel članek »

Mnenje: Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Mnenje: Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

  • ::

Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov ...

Preberi cel članek »

Zakoniti nadzor v Sloveniji (2.del)

Zakoniti nadzor v Sloveniji (2.del)

V soboto, 2. oktobra 2004, je v zgodnjih jutranjih urah, v času predvolilnega molka, več kot 70.000 uporabnikov Mobitela prejelo nezaželena in nenaročena sporočila SMS s politično vsebino. Iz fotografije spornega SMS sporočila, objavljene v Mladini, je razvidno, ...

Preberi cel članek »

Slo-Techovi Oskarji 2000

Slo-Techovi Oskarji 2000

Leto 2000 je vsekakor bilo zelo aktivno kar se tiče računalnikov in izdelkov zanje. Čeprav je prodaja sistemov upadla, smo v teh 365. dneh videli malo morje zanimivih in uporabnih računalniških izdelkov in moramo priznati, da je bila izločitev ...

Preberi cel članek »

Varnost slovenskih GSM omrežij IV

Varnost slovenskih GSM omrežij IV

Štirinajst dni po zadnjem članku na to temo je čas, si si še enkrat pogledamo odzive. S strani Tušmobila kljub večkratnim obljubam še vedno nismo prejeli odgovora, so pa zato zmogli napisati odziv za Delo: V članku Zaradi slabe zaščite omrežja mogoče prisluškovati (Delo, 13. 6. 2012, stran 3) so ...

Preberi cel članek »