» »

Slo-Techovi Oskarji 2000

Leto 2000 je vsekakor bilo zelo aktivno kar se tiče računalnikov in izdelkov zanje. Čeprav je prodaja sistemov upadla, smo v teh 365. dneh videli malo morje zanimivih in uporabnih računalniških izdelkov in moramo priznati, da je bila izločitev boljših zelo težaven posel. Ravno zato smo se s prošnjo obrnili na vas, bralce, in od vas zahtevali, da iz vnaprej pripravljenih kandidatov izberete svoje favorite za naše hardverske Oskarje 2000. No, glasovanja je konec, in pred vami se nahajajo rezultati. Pa poglejmo!

Procesor leta 2000: AMD Duron

Leto 2000 res ni bilo posebej dobro za Intela, saj je AMD svojim zelo uspešnim Athlon procesorjem pridružil še Durone, procesorje namenjene manj zahtevnim uporabnikom. Čeprav so uporabniki sprva do novega AMDjčka bili skeptični, se je kmalu izkazalo da gre za izjemno hiter, robusten in cenovno ugoden procesor. Tako ni nič čudnega, da je procesorček osvojil srca mnogih uporabnikov po svetu in v Sloveniji, ter popolnoma potolkel Intelovega Celerona2. Po pravici povedano zmaga Durona na naših Oskarjih že od začetka ni bila vprašljiva, na kar kaže tudi končni rezultate: za njega je glasovala skoraj polovica vseh Slo-Techerjev!

AMD mamaplata leta 2000: ABIT KT7

To leto smo bili deležni AMDjevega razvoja na vseh področjih, tudi glede matičnih plošč. Čeprav so prve mamaplate za AMDjeve procesorje bile drage ter ne preveč kvalitetne, je razvoj potekal zelo hitro. Prvo smo bili deležni VIAinega KX133 čipovja, potem pa še SocketA procesorjev in plošč. Odločitev za nagrado je tukaj bila precej težka, saj sta se za prvo mesto vseskozi borili dve ABITovi matični plošči: KA7-100 in KT7/RAID. Na koncu je z razliko ubogih 3% zmagala slednja in moramo priznati, da upravičeno! Skupaj sta ABITki tudi drugače povsem prevladali, saj sta skupaj zbrali kar preko 70% vseh glasov!

Intel mamaplata leta 2000: ABIT BX133 RAID

BX čipovje bo pač vseskozi ostalo zapisano v srcih računalniških navdušencev in tudi v letu 2000 je kljub konkurenci ostalo na vrhu priljubljenosti. Temu priča tudi izbira ABITove "poslovilne" BX plošče, BX133 RAID, za ploščo leta 2000. Kljub zelo močni konkurenci s strani drugih proizvajalcev, je očitno plošča (in s tem čipovje) nabrala dovolj veliko število privržencev za gladko zmago. Po pravici povedano nismo pričakovali takšne razlike, saj je za ABITko glasovalo skoraj 60% vseh udeležencev. Bomo videli, kako bo naslednje leto!

Grafikulja leta 2000: GeForce2 MX

Tudi na področju grafičnih kartic smo bili priči zamenjavi vodilnih položajev, podobno, kot se je to zgodilo s procesorji. Če je prejšnja leta na lestvici popularnosti prevladoval 3DFX, je to leto zmaga padla v roke nVidii. In to s kakšno premočjo! Za nVidiina konkurenta je skupaj glasovalo kar 80% udeležencev! Med GeForcom2 GTS in GeForcom2 MX se je vseskozi bil hud boj, toda na koncu je zmagal tisti, ki je bolj dostopen širšem občinstvu. Moramo priznati, da je MX res nekaj posebnega, in da mu popolnoma privoščimo zmago. Skupaj z zmagovalcem v procesorski kategoriji tvori poceni, a izredno močno enoto, ki je kos vsem trenutnim opravilom...

Zvokulja leta 2000: Creative SB Live! Player

Na trgu zvočnih kartic tudi v letu 2000 nismo zasledili hujših pretresov. Po propadu podjetja Aureal trg suvereno vodi Creative Labs s svojimi odličnimi produkti iz serije Sound Blaster. Njihove zvočne kartice so res brez večje konkurence, vsaj v naši državici, in to se je izražalo tudi v vaših odločitvah. Za zmago sta se namreč potegovali dveh Creativovi kartici, Player in Platinum iz družine Sound Blaster Live!. Tako, kot v prejšnjih primerih, je spet zmagala cenejša in dostopnejša, skupaj pa sta kartici pobrali kar 86% glasov.

Disk leta 2000: IBM 75GXP

IBMovi diski, čeprav malce dragi, so vedno veljali za zanesljive in hitre. Največji napredek pa je opaziti ravno zadnja leta, in v letu 2000 je IBM izdal nekaj res izjemnih serij diskov. Njihova zadnja, DTLA, je še vedno pojem za hiter, kvaliteten, zanesljiv in tih disk in tako zmaga niti ne preseneča. Prav nasprotno: v svoji kategoriji je 75GXP pobral kar 70% glasov, njegov zasledovalec, Seagate Cheetah X15 (prvi 15.000 rpm disk) pa le 12%. Zaključek je preprost: če morete, si IBMa le privoščite. Sicer je res, da dotični diski ne spadajo med najcenejše, toda zagotovo vam ne bo žal niti tolarja!

Optični pogon leta 2000: Pioneer DVD 105S

Med optičnimi pogoni se je, po pravici povedano, bila najhujša bitka. Točneje, med dvema: Pioneerjevim odličnim DVD pogonom in Plextorjevim 12x zapisovalnikom CDjev. še sreča, da ste vi glasovali namesto nas, saj se sami res ne bi mogli odločiti. Oba sodita v sam vrh na svojem področju, Pioneer pa si je nabral za kanček več zadovoljnih uporabnikov. Najraje bi za zmagovalca razglasili kar oba, saj je razlika v glasovih resnično minimalna (le malce več, kot 4%), toda na žalost to ni mogoče. Vseeno pa naj vam ne bo žal dati denarja za bilokaterega izmed teh dveh!

Hladilnik leta 2000: Thermaltake Golden/Chrome Orb

Podobno, kot pri procesorjih, je tudi med hladilniki krona bila oddana že vnaprej. Na področju Slovenije je svoj ognjeni krst doživel le en aftermarket hladilnik, in sicer znani Golden/Chrome Orb. Na žalost ja naš trg na tem področju še vedno premalo razvit in ponudba je preskopa, tako da vas velika večina niti ne pozna kakšnih drugih hladilnikov. No, to vsekakor ne pomeni, da Orbi niso dobri hladilniki, nikakor! Z uporabi Radial Fin tehnologije namreč ponujajo odlične performanse za svojo nizko ceno, poleg tega pa so kot naročeni za postavljanje pred sosedi! Kaj več si še sploh lahko želimo?

Periferija leta 2000: ABIT HotRod 100

Že samo izbira kandidatov za oskarja med perifernimi/dodatnimi komponentami je bil hud zalogaj, zato niti ne preseneča, da je do samega konca glasovanja prvo mesto bilo nemogoče vnaprej oddati. Na koncu je vseeno za mišjo dlako zmagal ABITov HotRod 100, razširitvena kartica, s pomočjo katere smo v računalnik prinesli podporo ATA100 diskom, ter, še pomembnejše, RAIDu. Na splošno je RAID v letu 2000 doživel velik bum med domačimi uporabniki, predvsem po zaslugi ABITa in njihovih matičnih plošč ter kontrolerskih kartic... Kakorkoli, le malce za HotRodom 100 se je uvrstila Microsoftova optična miška Intellimouse Explorer, ki je prva predstavila novo smer razvoja računalniških glodalcev, njej pa je sledil odlični Creativov komplet zvočnikov, DTT 2500.

Tako, prebili smo se do konca letošnjih Oskarjev. Zavedamo se, da vse skupaj ni bilo popolno, toda vseeno smo prepričani, da nam je uspelo izpeljati objektivno in verodostojno izbiro, ter da se velika večina strinja z izbranimi komponentami. Čez eno leto pa: novi Oskarji!

Hercules 3D ProphetII GTS 32MB

Hercules 3D ProphetII GTS 32MB

[st.slika 41401] Najprej naj povem, da se oproščam za majhno zamudo s tem testom, vladni posli pač :). Toda, sedaj je končno pred vami prvi test grafikulje na Slo-Techu! In seveda tudi ne zadnji! Hec je, da smo prav za prvi test dobili ...

Preberi cel članek »

Epox EP-BX6

Epox EP-BX6

[st.slika 41534] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: od 66 do 200MHz v 1MHz korakih! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT BE6-II

ABIT BE6-II

[st.slika 41664] Čipovje: i440BX, HighPoint HP366 Možne zunanje frekvence: skoraj neskončne! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7

ABIT KA7

[st.slika 42064] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »