» »

TEAC CD-540 proti TEAC CD-532

Zaradi vse večje moči procesorjev so se IDE enote začeli uveljavljati tudi na področju snemanja CD-jev. Poglejte samo novega Plextor-ja 12/10/32, ki je prišel na tržišče kot veliko presenečenje, pa ne samo zaradi nazivne hitrosti snemanja na navadne CD-je ali RW-je ampak zaradi IDE predznaka. Kaj pa se dogaja na področju navadnih CD-ROM-ov? Vsak, ki kupi nov računalnik, dobi zraven tudi IDE CD-ROM, ki so zaenkrat obstali pri nazivni hitrosti 50x. Vprašanje pa je, kdaj sploh dosežejo CD-ROM-i to hitrost? Odgovor: nikdar, vsaj v praksi ne. Največ kar dosežejo, je prenos datotek s približno 2.5 Mbytov/s. Če to spremenimo v CD-ROM hitrost, je to malo več kot 16 kratna hitrost. Kot vidite, nas nekdo goljufa. Edine CD-ROM enote, ki pa znajo (so znale) svojo hitrost tudi v praksi izvesti, so bile SCSI enote. Vsak, ki je rabil hitre prenose datotek iz CD-ja na trdi disk, je pač kupil to enoto in seveda tudi poseben SCSI kontroler, ki omogoča komuniciranje med enoto in osnovno ploščo. Zaradi večje cene takih enot in obveznega nakupa kontrolerja, se je za takšne ťprojekteŤ odločilo le malo ljudi.

Zaradi prostorsko vse večjih datotek se nemalokrat dogaja, da postanemo rahlo živčni, ko moramo čakati na prenos le-teh na naš disk. Ni pa nam za nabavo zgoraj omenjene SCSI enote. Kaj nam torej preostane? Berite Slo-Tech dalje... :)

(S)misel testa:

Torej takole… s tem testom bi samo rad razprl oči ljudem, ki kupujejo nove računalnike in jih trgovci nemalokrat (za)peljejo z medenim glasom po hitrem toboganu imenovanem ťej, sem pa res poceni kupil, pa še hiter procesor in CD-ROM sem dobilŤ. In v praksi ljudje RES mislijo, da so dobili ťgood dealŤ, dokler ne pride majstor pogledat njihov računalnik (ponavadi so to najstniki, ki imajo za sabo precej ur ťkučnih čarolijŤ) in ljudem na precej nediskreten način povedo, da je pa njihov računalnik sploh za cajtom (ponavadi navalijo takoj kakšen Quake ali NFS gor instalirat...). No, jaz se bom te štorije pustil za drugič (o takšnih in drugačnih majstorih bi se dalo napisat cel kup (psiholoških) testov) in se lotil samo in edino CD-ROM-ov (luni: pravilno :))!

Oba tekmovalca sta iz iste, zelo ugledne, družine tlačenkovrtečih se pogonov firme TEAC. Prvi tekmovalec je 32x SCSI CD-ROM, drugi tekmovalec pa sliši na ime 40x IDE CD-ROM. Za prvega sem se odločil zaradi nespornega prvega mesta v hitrosti prenosa datotek, za drugega pa zaradi skrivnosti, ki sem jo odkril slučajno pred nekaj meseci.

Specifikacije
Model: CD-540 CD-532S
Vmesnik: IDE/ATAPI SCSI-2
Predpomnilnik: 128KB 512KB
Dostopni čas: 85 milisekund 85 milisekund
Prenos: 6000Kbps (povprečno 40X) 2000-4800Kbps (13.8-32X)
Rotacijska hitrost: 8560rpm 6850rpm

Test:

Testni računalnik
Procesor: Intel Celeron 300@450MHz
Pomnilnik: 128MB PC133 SDRAM
Matična plošča: Epox EP-BX6
Grafična kartica: GeForce2 MX
Disk: 2x IBM ATA33, skupaj 50GB
Softver: Windows 98

V računalnik (v nadaljevanju plužnica :)) sem torej vpregel dve CD-ROM enoti; eno na SCSI kontroler drugo pa na IDE kontroler (ki ga ima vsak PC že na sami osnovni plošči), ter se lotil testiranja. Test sem razdelil na štiri dele:

 • prenos ene, 650MB dolge datoteke (DivX film)
 • prenos več datotek (MP3ji)
 • prenos zadnje izmed 200ih MP3 datotek, ki so zapisane na CDju
 • računanje časa, potrebnega za prenos dolge datoteke

Prenos 650MB, TEAC 32x SCSI

Prenos 650MB, TEAC 40x IDE

Torej kot sem (smo :)) pričakoval(i)! TEAC IDE 40x ne seže svojemu hitrejšemu SCSI bratcu niti do kolen! Prenos se mu zaustavi v povprečju pri 1.7 Mbytov/s in tam tudi stagnira, medtem ko SCSI enota divja tja proti 5.0 Mbytov/s in se tam tudi zadnjih nekaj sekund umiri. Zakaj? Ker enostavno ne zmore večjo hitrost zaradi fizično nastavljene meje 32x hitrosti (to je 32x150 kBytov/s = 4.8 Mbytov).
Bodite pozorni še na en faktor, ki se mu reče naraščanje hitrosti prenosa. Kot vidite, ta neusmiljeno s čisto linijo narašča proti deklarirani hitrosti. In to je edino tudi prav, kajti z branjem podatkov proti zunanjosti tlačenke narašča tudi obodna hitrost (še pomnite fiziko iz srednje šole?) in s tem tudi prenos podatkov! No v glavnem - takim enotam se reče po domače ťpametneŤ enote, ker znajo to hitrost izkoristit za čimhitrejši prenos podatkov. Do nedavnega so to zmogle le SCSI enote, IDE enote so se pa uporno držale tiste svoje začetne obodne hitrosti in niso izkoriščale svojega hitrostnega potenciala (v primeru 40x hitrosti ali pa (bog ne daj) 50x hitrosti) niti 30%! Kje za vraga se skriva ostala hitrost?
Nato se mi je posvetilo (že prej, v letu gospodovem '98), da je za to mogoče krivo tisto okence z imenom DMA, ki je v Windowsovih nastavitvah privzeto prazno.

DMA nastavitve v Win98

Ta DMA sem vključil tako diskom, kot CD-ROM-u. Rezultat? Disk se mi je začel čudno obnašat (dobil je napade božjasti, ki so se kazale v obliki pene na mojih ustih, ko sem zgubil pol mojih datotek :(), CD-ROM pa je enostavno nehal delati! Tako sem to zadevo pustil pri miru, nakar sem se to po dveh letih spomnil še enkrat narediti, seveda z novim 40x TEACom (prej sem datoteke poarhiviral najmanj 2x :)). In kaj sem dobil s tem? Veeeeeeelik nasmeh na ustih (tokrat sem zopet postal žrtev... zaskočila se mi je čeljust :)). Slika spodaj vam pove vse. Pa da ne bo pomote – to je 40x CD-ROM!

Prenos 650MB, TEAC 40x IDE, DMA On

Bodite spet pozorni na enakomerno naraščanje hitrosti prenosa podatkov: konča se z nekaj več kot 6 Mbytov/s! Ne samo, da je postal ťpametenŤ CD-ROM, ki upošteva obodno hitrost, ampak je tudi dosegel svojo fizično mejo maksimalne hitrosti (40x150 kBytov/s = 6 MBytov/s). Neprekinjeno je prenašal en samo datoteko brez kakršnekoli prekinitve vmes z naraščajočo hitrostjo in na koncu dosegel neverjetno hitrost o kateri lahko še današnje SCSI enote sanjajo (IDE enote pa itaq sploh nikoli niso dosegle niti polovico te hitrosti).

Testiral sem tudi prenos malo manjših datotek, in sicer 200 MP3jev.

Prenos 200 MP3jev, TEAC 40x IDE

Prenos 200 MP3jev, TEAC 32x SCSI

Ugotovitev? Kljub kratkim in številčnejšim datotekam, IDE enoti niti slučajno ne zmanjka sape. Mogoče je opaziti rahle padce pri preskoku iz ene datoteke na drugo, ampak se hitrost spet ujame nazaj... enako zadevo je moč opaziti na SCSI enoti, vendar so padci mogoče malo manj nakazani.

Ista zgodba se je ponovila, ko sem testiral prenos zadnje datoteke (MP3) zapisane na CD-ju.

Prenos zadnje, TEAC 40x IDE

Prenos zadnje, TEAC 32x SCSI

Tukaj vidite na slikah isto stvar kot na prejšnih slikah, samo da je vzet pod drobnogled prenos zadnje datoteke zapisane na CD-ju. Spet isto – IDE doseže večjo hitrost, kot SCSI, vendar je opaziti malo bolj izrazito nihanje hitrosti.

Zadnji test pa sem namenil merjenju časa; kako hitro torej preneseta enoti eno samo veliko datoteko (650 MB DivX) na disk?
Rezultat je po vseh teh testih bil pričakovan: najhitreje je prenesla datoteko IDE enota. Malce pa me je rezultat vendarle presunil. Pred testom sem mislil, da bo izid bolj tesen (zaradi nihanja hitrosti IDE enote).

IDE 40x : SCSI 32x = 2 min, 33 sec : 3 min, 4 sec

Dodajam pa še hitrost IDE enote z izključenim DMA-jem: 7 min, 40 sec

Izgleda, da z vključenim DMA-jem vključimo IDE TEAC-u turbo pogon! Stvar je res stabilna in dela kot reaktivec!
Torej kupiti, kupiti in še enkrat kupiti tole zadevco. Vsem jo toplo priporočam, četudi je malce dražja od svojih kolegov. Kar pomislite, koliko časa lahko prihranite s hitrejšim prenosom, pa da ne omenjam tudi inštalacijo samih programov. Ne smem pozabiti omeniti tudi eno kronično težavo TEAC enot: presnemavanje audio trackov v .wav format. Povečala se je iz prejšne borne 4x hitrosti na 6x na začetku (obodna hitrost!) in 9x na koncu!

V test na žalost nisem vključil ostail no-name CD-ROMov, ker:

 • so ponavadni bedni (beri glasni in počasni)
 • jih sploh nisem dobil
 • enega sem uspel sesuti (pardon, moja tlačenka se mu je zarila v drobovje in je pogon storil harakiri)
 • sem se zbal za moje tlačenke

Zaključek:

Ključ do velikih hitrosti snemanja podatkov na disk leži v TEAC 40x IDE pogonu. Če le malo sledite razvojem plužničnih enot, boste videli, da je SCSI na področju hišnih čarovnalnikov dal svoje slovo. Vse prehaja na IDE kontrolerje; te itaq vsake pol leta nadgradijo v bolj zmogljive zadevce (ATA 33, 66 in sdaj celo 100) in kar je najbolj veselo pri vsem: dobite jih zastonj vgrajene v osnovne plošče (no, res se tudi te dražijo, vendar gre to bolj na račun $ :(). SCSI je dokončno postal le še serverska domena! Kaj torej sploh še preostane velikim (beri dragim!)?

Zahvaljujem se podjetju Bocom d.o.o., Tomažičeva 67a, za posojo nadvse hvaljenega 40x TEAC-a in seveda hvalo podeljujem tudi sebi, da še zmeraj vztrajam pri moji 2 leti stari SCSI enoti (jo mogoče kdo kupi? :)).

TEAC 40x IDE
Plusi Minusi
 • upoštevanje obodne hitrosti,
 • doseže svojo nazivno hitrost,
 • dokaj poceni,
 • povečana hitrost branja audio trackov
 • požiranje procesorske moči,
 • rahlo nihanje hitrosti
TEAC 32x SCSI
Plusi Minusi
 • majhna obremenitev procesorja,
 • majhno nihanje hitrosti,
 • še vedno najboljša izbira za direktno snemanje CDjev
 • draga enota,
 • nujen nakup SCSI krmilnika,
 • zaradi Burn Proofa zgubi svoj čar pri direktnem snemanju,
 • majhna hitrost branja audio trackov
Plextor PX-W2410A

Plextor PX-W2410A

Tehnologije se razvijajo, tega ne more prikriti nobeden. Spomnim se, ko sem pred dvema letoma, v "računalniškem srednjem veku", tako rekoč, dobil svoj CD zapisovalnik, ki mi hvaležno služi še dandanes. Teac CD-R58S, osemkratni pekač na SCSI-2 vodilu, brez ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-1210A proti Teacu T56

Plextor PX-1210A proti Teacu T56

[st.slika 41544] Heh, pa ste le dočakali prvi test CD-RW enote na Slo-Techu. Počasi se širimo, ane :). Ta zanimivi primerjalni test sta prispevala krho in MoDeR, za kar se jima najlepše zahvaljujem. ...

Preberi cel članek »

Zgoščenkomati na kupu

Zgoščenkomati na kupu

Ko se je standard CD, ki v angleščini pomeni Compact Disc, v slovenščini pa zgoščenka, prijel ter uveljavil, so si domala vsi novi pogoni lastili CD enoto (v nadaljevanju izmaličeno: zgoščenkober). Zgoščenkoberi so postali nujnica v vsakem novem ...

Preberi cel članek »

3x 24x/10x/40x

3x 24x/10x/40x

Evolucija CD zapisovalnikov ali po naše tlačkomatov, gre naprej. V času pisanja tega testa je na tržišču mogoče dobiti že pečke, ki zapisujejo na medije pri 40x hitrosti ter na prepisljive ploščke pri 12x. Toda, ker je to zaenkrat še bolj kot ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-W4012TA

Plextor PX-W4012TA

Na trg se je s tekočih trakov Plextorjevih laboratorijev prebil njihov najnovejši CD zapisovalnik - PlexWriter PX-W4012TA s kodnim imenom Windsor. Posebnost tega novega tlačkomata je zaenkrat nejhitrejša deklarirana hitrost pisanja na CD-R in CD-RW medije. Na prve lahko tako piše ...

Preberi cel članek »