» »

Zgoščenkomati na kupu

Ko se je standard CD, ki v angleščini pomeni Compact Disc, v slovenščini pa zgoščenka, prijel ter uveljavil, so si domala vsi novi pogoni lastili CD enoto (v nadaljevanju izmaličeno: zgoščenkober). Zgoščenkoberi so postali nujnica v vsakem novem računalu, tako kot disketne enote. Prve enote so brale zgoščenke samo z 1x hitrostjo, nato z 2x, potem že kar s 4x itd. Vsi novi programi, igrice ter izobraževalne vsebine so bile natisnjene na tem čudežnem ploščku, ki je lahko vseboval, za takrat ogromnih, 650 MB prostora. Kmalu zatem se je pa pojavila ideja. Na disketne enote lahko spravimo samo 1.44 MB, v skrajnem primeru 1.7 MB, če disketo na novo formatiramo. To je iz dneva v dan postajalo odločno premalo. Kaj pa če bi bilo možno z nekakšno enoto, ki bi znala delati zgoščenke, nekakšnim zgoščenkomatom narediti zgoščenko? Pa to bi bil raj! Celih ogromnih 650 MB na zgoščenko! Neverjetno! Tako so se začeli pojavljati prvi zgoščenkomati, prvi CD Recorderji, ki so (po zgledu evolucije) pisali na zgoščenke z 1x hitrostjo. Tak zgoščenkomat je rabil za eno zgoščenko celih 74 (i kusur) minut časa! Ker je pa, seveda, človeška rasa nagnjena k stalnemu napredku ter izboljšavam, so se tudi zgoščenkomati pohitrevali. Zaradi slabe računske moči takratnih računal so bili domala vsi prvi modeli osnovani na vodilu SCSI, saj so SCSI kontrolerji imeli svoj procesor ter tako niso obremenjevali glavne procesne enote, ki je imela že več kot dovolj dela s pošiljanjem podatkov kontrolerju. S prvim pojavom 4x zapisovalnikov je postala težava z buffer underruni še očitnejša. O tem - v samem testu. Do danes so zgoščenkomati naredili ogromen korak. Poleg podatka, da je danes neka mera za običajno hitrost zapisovalnika 12x, so se zapisovalniki naučili še prepisovanja CDjev, ki ga lahko izvajajo pri 10x hitrosti. Na podlagi vseh dejstev sem se odločil, da bom testiral zgoščenkomate hitrosti 8x in več. Pa pojdimo k testu!


Kaj sem testiral?

Testiral sem celih dvanajst modelov:

 • Creative CD-RW RW121032E
 • Philips PCRW804
 • Plextor CD-R PX-W1210A
 • Plextor CD-R PX-W1210S
 • Ricoh DVD/CD-RW MP9120
 • Ricoh CD-R/RW MP7083A
 • Ricoh CD-R/RW MP7120A
 • Teac CD-W512EB
 • Teac CD-W58E
 • Yamaha CRW 2100E
 • Yamaha CRW 2100S
 • Yamaha CRW8824S

Pri vsakem pekaču so izpisani osnovni podatki (deklarirana hitrost pisanja, prepisovanja ter branja, širina, višina, globina, teža, podpora overburning, podpora Burn-Proof, količina predpomnilnika, prisotnost Audio-Out ter Digital Audio out, sposobnost prepoznavanja zgoščenk z zapisom CD-Text ter zmožnost zapisovanja zgoščenk s standardom CD-Text). Ko sem pridobil vse dolgočasne empirične podatke, se je pa žur začel. Testiral sem s tremi programi. Prvi je bil dobri stari program Copy od Windowsev (heh ;)), saj sem meril čas kopiranja polne zgoščenke na disk. Nato sem s programom CD Speed 99 izmeril vse potrebne podatke: Začetna hitrost branja, končna hitrost branja, povprečna hitrost, prehodni časi motorčka, poraba CPU, čas spin up ter spin dows, čas izustitve ter prepoznave zgoščenke, hitrost audio DAE grabbinga ter kvaliteto DAE grabbinga. Glavni del testa, peko in prepeko sem testiral s programom Ahead Nero Burning Rom, različico 5.0. Testiral sem čas pisanja za polno zgoščenko podatkov z diska, čas prepisovanja z diska, čas hitrega izbrisa CD-RW zgoščenke ter čas polnega formatiranja CD-RW zgoščenke. Kvaliteto zapisa sem testiral tako, da sem novonastalo CD-R ali CD-RW zgoščenko vstavil v moj DVD ter meril čas kopiranja na disk. Pekel sem na Mitsuijeve medije, ki so deklarirani za 8x hitrost. Tako sem videl, ali kakšen pekač nima tako kvalitetnega laserja, da bi lahko kvalitetno zapekel z 12x hitrostjo 8x zgoščenko. CD-RW medija sem imel dva - 10x ter 4x. Zahvalil bi se tudi podjetju Kos računalniki, C. v mestni log 55, saj so mi na mojo milostno željo podarili 25 praznih zgoščenk. Preden se pa spravimo k podjetjem ter njihovim zgoščenkomatom, si prej poglejmo še malo izrazov, ki bi vam utegnili biti neznani.


Teorija

Če še niste opazili, je ta test zamišljen, kot bolj poljuden, tako da se v znanstvene vode spuščal ne bom. Edino, kar bi vas utegnilo zanimati, je tehnologija Burn-Proof. Kaj pa že spet to? Pa, jaz imam pekač z Burn-Proof tehnologijo, pa sem pogledal, če je res odporen, pa je vseeno nastalo tole:

Ne ne, razumete me popolnoma napak! Burn-Proof ne pomeni, da je odporen na ogenj. Kratica sama pomeni Buffer UnderRuN Proof, kar pomeni, da zgoščenkomatu ne more zmanjkati predpomnilnika. Kako pa sploh pride do pomanjkanja predpomnilnika? CD zapisovalci zahtevajo za nemoteno delo stalen tok podatkov. Če recorder piše s 8x hitrostjo, rabi stalen tok 1200 KB/s. Če imamo pekač, ki Burn-Proofa ne podpira, ter počasen disk, ki ne zmore dovajati 1200 KB/s, preprosto uničimo CD, saj laserju zmanjka podatkov. Pri Burn-Proof enotah je to drugače. Proizvajalci so iznašli način, kako nam CDja ob pomanjkanju podatkov ni treba uničiti. Kako? Poglejte: Orange Book Of Standards zahteva, da je tok podatkov na CD mediju zapisan neprekinjeno, ter hkrati navaja, da lahko CD enota pot podatkov obravnava kot "združeno", če nista toka narazen več kot 40 mikrometrov. Z vse natančnejšimi zapisovalniki je to mogoče, saj CD Recorder ob ponovni vzpostavitvi pisanja najde prekinjen tok podatkov ter začne pisati naprej. CD bralniki tako sploh ne zaznajo kakšnih nepravilnosti.


Creative

Creative je singapursko podjetje, ki je znano predvsem po svojih zvočnih karticah, ki so res kvalitetne ter relativno poceni. Seveda Creative ne bi bil Creative, če ne bi prodajal tudi CD prepisovalnikov. Na test sem popeljal samo enega. Sicer pa Creative ne razvija svojih CD-RW enot, ampak enote kupijo v velikih količinah, gor nalepijo svojo oznako ter jih prodajajo pod svojim imenom. Creative je Plextorjev OEM retailer.

Creative CD-RW RW121032E:

Kot boste opazili tudi v nadaljevanju, je res, da sta Plextorjev ter Creativov model enaka, saj so rezultati obeh enot domala identični. Na internetu obstaja celo postopek, kako flashati BIOS od Creativove enote, da se računalniku nadalje predstavlja kot Plextor. Podatki in meritve pokažejo tole:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof da
Količina predpomnilnika 2 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:21 min
Začetna hitrost branja 14,90x
Končna hitrost branja 32,86x
Povprečna hitrost branja 24,97x
Naključni prehodni čas 139 ms
Tretjinski prehodni čas 152 ms
Polni prehodni čas 267 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 5%
Poraba CPU, branje 8x 10%
Čas spin up 2,37 s
Čas spin down 3,01 s
Čas izustitve CDja 1,34 s
Čas prepoznave CDja 11,98 s
   
Čas pisanja polnega CDja 7:00 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:23 min
Čas hitrega izbrisa 0:43 min
Čas polnega formata 7:50 min
   
Hitrost DAE 22,18x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Eventus d.o.o.

Torej, pohvaliti gre hitrost zapisovanja ter prepisovanja. Hitrosti branja ne odstopajo od povprečja, DAE je hiter ter kvaliteten. Samo 2 MB predpomnilnika naj ne bi bila ovira, saj zapisovalnik podpira BURN-Proof, kar v bistvu zelo zmanjša potrebe po velikem predpomnilniku. Pograjal bi le relativno velike prehodne čase, tako da za pogosto uporabo tega zgoščenkomata kot enoto za branje zgoščenk ne bi priporočal.


Philips

Od Philipsa sem tudi imel samo eno enoto, katere podrobne podatke boste videli spodaj. To podjetje je eno gigantov, ter proizvaja vse, od sesalcev, prek luči ter ostalih elektronskih naprav. Pojav CD-RW enot je bil samo še vprašanje časa. Ali jim je uspelo? Preberite spodaj.

Philips PCRW804:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 8x
Deklarirana hitrost prepisovanja 4x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu ne
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text ne
Pisanje zgoščenk CD-Text ne
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:30 min
Začetna hitrost branja 15,08x
Končna hitrost branja 31,10x
Povprečna hitrost branja 25,07x
Naključni prehodni čas 89 ms
Tretjinski prehodni čas 102 ms
Polni prehodni čas 169 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 5%
Poraba CPU, branje 8x 10%
Čas spin up 4,64 s
Čas spin down 3,54 s
Čas izustitve CDja 0,70 s
Čas prepoznave CDja 7,62 s
   
Čas pisanja polnega CDja 10:15 min
Čas prepisovanja polnega CDja 19:52 min
Čas hitrega izbrisa 1:05 min
Čas polnega formata 19:41 min
   
Hitrost DAE 8,22x
Kvaliteta DAE 2/10
   
Posodilo podjetje Mlacom d.o.o.

Kakor vidite, Philipsu ni čisto uspelo. Pa poglejmo zakaj. Prva zamera leti na to, da na zunanjem obodu plošče bralni mehanizem ni dosegel hitrosti 32x, pri kateri je deklariran. Že res, da je bila dosežena hitrost 31x, ampak grenak priokus ostaja. Zelo bi pohvalil dostopne čase, saj so zelo nizki, celo boljši od Teacovih modelov, ki slovijo po tej lepi lastnosti. Naslednji problem se je pojavil pri pisanju na CD-RW medij. Vstavil sem medij, ki podpira pisanje do 10x (1x, 2x, 4x, 6x, 8x, 10x). Philipsova enota pa preprosto ni hotela pisati pri 4x hitrosti. Delovanje je vzpostavila šele pri 2x hitrosti. Ko sem pa vstavil medij, ki podpira največjo hitrost prepisovanja 4x, je pa prepisovanje potekalo brez težav. Čudno... Naslednji veliki problem je tudi kvaliteta DAE. Pustimo dejstvo, da je pekač pri DAE prav nesramno počasen. Pri popolnoma čistem CDju, ki na nobenem od prejšnjih ter prihodnjih pekačev ni povzročal težav, so se tukaj problemi kar pojavljali. Tako je CD Speed 99 ocenil kvaliteto DAE na samo 2/10. Za primerjavo: vsi ostali zapisovalci so dobili desetko. Zanimivost pri tem pekaču je tudi, da bere drugače od ostalih. Zgoščenke namreč bere z več laserji, na zelo podoben način kot Kenwoodovi TrueX modeli. Recorder zelo hitro doseže hitrost 31x, nato pa jo z zmanjševanjem obratov ohranjuje do zunanjega oboda zgoščenke. Prav zato sem inženirjem zameril, saj bi enota brez problema brala dosti višje hitrosti od 31x. Da vam bo jasno o čem govorim, si oglejte CD Speedov graf, ki kaže hitrost branja ter število obratov. Tudi cena je malce zasoljena, pri Mlacomu boste namreč zanjo morali odšteti kar zajetnih štirideset prešernov. Aja, še to: ta pekač je na testu edini, ki nima vgrajene podpore za pisanje / branje CD-Text zapisa. Žalostno...


Plextor

Plextor za mnoge pomeni elito v poslu proizvajanja CD zapisovalnikov ter prepisovalnikov. Roko na srce, dobro jim gre. Novosti kar prihajajo iz njihovih logov. Tako imajo prav vse: IDE, SCSI ter zunanje zapisovalnike. Plextor je tudi prvo podjetje, ki je trgu predstavilo prave šestnajstkratnike (Yamahini to niso - poglejte test spodaj). Plextor je dobil ugled proizvajalca kvalitetnih ter robustnih zgoščenkomatov. Njihove proizvode, recimo, uporablja Creative kot OEM produkte ter jih nato prodaja pod svojim imenom. Menim, da je Plextorju, po tem ko je Teac malo zaspal na lovorikah, še največji konkurent Ricoh, saj ponuja, kot boste videli v nadaljnih testih, zapisovalce za prav vse okuse.

Plextor CD-R PX-W1210A ATAPI:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof da
Količina predpomnilnika 2 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:20 min
Začetna hitrost branja 15,42x
Končna hitrost branja 33,39x
Povprečna hitrost branja 25,48x
Naključni prehodni čas 145 ms
Tretjinski prehodni čas 154 ms
Polni prehodni čas 258 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 5%
Poraba CPU, branje 8x 10%
Čas spin up 2,96 s
Čas spin down 3,25 s
Čas izustitve CDja 1,30 s
Čas prepoznave CDja 13,49 s
   
Čas pisanja polnega CDja 6:51 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:00 min
Čas hitrega izbrisa 0:41 min
Čas polnega formata 7:50 min
   
Hitrost DAE 22,99x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Mlacom d.o.o.

Kaj povedati, če je že vse razvidno iz grafa? Ta zapisovalnik oprvlja delo, za katero je namenjen, odlično. Piše hitro, pri hitrosti dvanajstkratnikov ga prehili le Ricohov DVD-CD-RW, pa še to le za nekaj sekund. Podpora Burn-Proof tehnologiji opraviči le 2 MB predpomnilnika, izhoda za povezavo z zvočno kartico sta oba prisotna. Branje zgoščenk poteka hitro, spin up ter spin down čas sta v povprečju. Pograjal bi le znatno višje prehodne čase pri branju zgoščenk ter dolgotrajno nalaganje CD-ja pred prepoznavo. Ampak, kot sem rekel, delo, za katero je ta zapisovalec prvotno namenjen, opravlja odlično, tako da lahko nakup tega zgoščenkomata ob lastitvi dodatne CD ali DVD enote samo priporočam. Še zanimivost: Ta CD-R ima nedokumentirano funkcijo, ki mu vključi podporo Ultra DMA prenosom. Tako naj bi se prenosi zvišali ter poraba CPU znatno zmanjšala. Ker pa je funkcija nepodprta in je uporaba nje tvegana, se v te vode nisem spuščal, ker CD-RW pač ni bil moj. Za vklop U/DMA morate samo pretakniti jumper, da bo stikal ta dva kontakta:

Ni vam treba ravno biti težki lotmajster za ta poseg, tako da ga vam, če vam ni škoda garancije, le priporočam.

Plextor PX-W1210S SCSI:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo SCSI-2 ali SCSI-3
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof da
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:14 min
Začetna hitrost branja 14,90x
Končna hitrost branja 32,86x
Povprečna hitrost branja 24,97x
Naključni prehodni čas 143 ms
Tretjinski prehodni čas 181 ms
Polni prehodni čas 274 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 3%
Poraba CPU, branje 4x 7%
Poraba CPU, branje 8x 14%
Čas spin up 2,41 s
Čas spin down 3,31 s
Čas izustitve CDja 1,29 s
Čas prepoznave CDja 11,25 s
   
Čas pisanja polnega CDja 6:49 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:02 min
Čas hitrega izbrisa 0:36 min
Čas polnega formata 7:49 min
   
Hitrost DAE 22,92x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Mlacom d.o.o.

To je prvi SCSI pogon na tem testu. Plextor PX-W1210S je po zmogljivosti domala identičen svojemu ATAPI bratcu, le da se nahaja na SCSI vodilu. Torej, kaj svežega prinaša SCSI? Nič. S hitrim razvojem diskovnih pogonov ter procesorske moči je SCSI za zgoščenkomate postal brezpredmeten, saj celo bolj obremeni procesor kot DMA. Pridobili ne boste nič, pa še cena bo višja, da ne omenjam stroška nakupa kontrolerja. Še pred enim letom in pol je bil nakup zgoščenkomata na SCSI vodilu pametna odločitev, saj Burn-Proof tehnologije še ni bilo, diski so bili znatno počasnejši, procesor pa dostikrat ni mogel dohajati pretoka podatkov. Na primer, Teac 8x, ki si ga lastim, dela prav lepo na SCSI vodilu. Če bi danes kupoval CD-RW enoto, se za SCSI pač ne bi odločil, saj pripomore tudi k ceni. Devetdeset tisočakov, pri Mlacomu.


Ricoh

Ricoh pomeni v svetu CD recorderjev samo elito. To je podjetje, ki je dolgo časa držalo status, da so njegovi zgoščenkomati najkvalitetnejši ter ponujajo kar največ. Ricoh je bilo podjetje, ki je izumilo standard CD-RW ter podjetje, ki je uvedlo svoj Burn-Proof standard, JustLink imenovan. JustLink naj bi se od Burn-Proof standarda razlikoval po tem, da bi bila debelina prekinjenega zapisa kar desetkrat manjša, kar bi zagotavljalo nemoteno branje tudi v dosti starejših bralnikih zgoščenk. Od Ricoha sem na test dobil tri enote: Ricoh DVD/CD-RW MP9120 je kombinacija zgoščenkomata ter DVD bralnika. Ta enota je naravnost idealna za ljudi, ki imajo premalo razširitvenih mest, a vseeno rabijo DVD ter CD zapisovalnik. Naslednja sta MP7083A, ki zapisuje ter prepisuje z osemkratno hitrostjo ter MP7120A, njegov mogočnejši klon, ki zapisuje z 12x ter prepisuje z 10x hitrostjo. Ali je Ricoh še vedno konkurenčen popularnem Plextorju? Preberite si teste.

Ricoh DVD/CD-RW MP9120:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof da, Ricoh JustLink (podrobnosti na http://www.ricohdms.com/pdf/justlink.pdf)
Količina predpomnilnika 2 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:19 min
Začetna hitrost branja 15,01x
Končna hitrost branja 33,09x
Povprečna hitrost branja 25,15x
Naključni prehodni čas 97 ms
Tretjinski prehodni čas 103 ms
Polni prehodni čas 159 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 3%
Poraba CPU, branje 8x 7%
Čas spin up 3,44 s
Čas spin down 2,31 s
Čas izustitve CDja 2,15 s
Čas prepoznave CDja 10,27 s
   
Čas pisanja polnega CDja 6:45 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:00 min
Čas hitrega izbrisa 0:31 min
Čas polnega formata 7:48 min
   
Hitrost DAE 23,10x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Deklarirana hitrost DVD 8x
Začetna hitrost branja DVD 3,38x
Končna hitrost branja DVD 7,62x
Povprečna hitrost branja DVD 5,77x
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

Moram priznati, da sem nad zmogljivostmi te komponente kar navdušen. Kombinacijo zapisovalnika, prepisovalnika ter bralnika DVD so pri Ricohu izvedli odlično. Pri branju zgoščenk Ricoh izpolni obljubljeno (32x na zunanjem robu), dostopni časi so dosti nižji, kot pri Plextorjevih enotah. Poraba CPU je tudi med najnižjimi na testu. Pri pisanju se je Ricoh tudi obnesel bolje od konkurentov (sicer za 3 sekunde, ampak vseeno). Če upoštevamo tudi zelo hiter ter kvaliteten DAE del, podporo Burn-Proof-Like tehnologiji, ki preprečuje uničenje zgoščenke ob pomanjkanju podatka v predpomnilniku ter vgrajen DVD bralnik, lahko rečem, da je ta enota obvezna za vse, ki si nameravajo kupiti zgoščenkomat, hočejo enoto za DVD, a hkrati nimajo prostor v malem ohišju. Ta enota je res izpolnila vsa pričakovanja, saj ima tudi zelo konkurenčno ceno - malo manj kot sedemdeset tisočakov za popolno kombinacijo pri JAE. Temu skladno sem tej enoti podaril tudi titulo "Slo-Tech priporoča".

Ricoh CD-R/RW MP7083A:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 8x
Deklarirana hitrost prepisovanja 8x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 2 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:25 min
Začetna hitrost branja 14,63x
Končna hitrost branja 32,65x
Povprečna hitrost branja 24,51x
Naključni prehodni čas 95 ms
Tretjinski prehodni čas 101 ms
Polni prehodni čas 152 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 5%
Poraba CPU, branje 8x 10%
Čas spin up 3,09 s
Čas spin down 3,84 s
Čas izustitve CDja 1,10 s
Čas prepoznave CDja 9,11 s
   
Čas pisanja polnega CDja 10:03 min
Čas prepisovanja polnega CDja 10:05 min¸
Čas hitrega izbrisa 0:34 min
Čas polnega formata 9:46 min
   
Hitrost DAE 15,47x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

Temu zapisovalcu se vidi, da ga je že malo načel čas... Mi, kupci, smo danes razvajeni z vrednostmi "12x" ali celo "16x" zapisovanje ter 10x prepisovanje, z vseobširno podporo Burn-Proof tehnologiji, s hitrim branjem DAE ter vsaj 32x branjem zgoščenk. Ricohov model MP7083A si od vseh poprej naštetih lastnosti lasti samo 32x branje zgoščenk. Torej lahko upravičeno rečemo, da ga je povozil čas. Pa kaj zato? Zapisovanje z 8x hitrostjo še vedno zapeče CD v desetih minutah, razlika pri času prepisovanja je le minuto, podporo Burn-Proof ob današnjih hitrostih diska niti ne rabite (če ravno ne igrate strojno zahtevnih igric med peko)... Hočem povedati le, da vseh teh novotarij raja v bistvu ne rabi. Vzemimo na primer mene. Lastim si Teacov 8x pekač, ki bere CDje s 24x hitrostjo, ne podpira prepisovanja, za BURN-Proof še slišala ni... Ampak svoje delo opravlja temu dejstvu navkljub dobro. Če vzamemo tudi dejstvo, da ta Ricohov model stane le 32 tisočakov, je nakup tega zapisovalnika smiseln za vse, ki nimajo gore denarja, a vseeno hočejo kvaliteto.

Ricoh CD-R/RW MP7120A:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:20 min
Začetna hitrost branja 14,79x
Končna hitrost branja 32,60x
Povprečna hitrost branja 24,78x
Naključni prehodni čas 103 ms
Tretjinski prehodni čas 105 ms
Polni prehodni čas 174 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 3%
Poraba CPU, branje 4x 22%
Poraba CPU, branje 8x 10%
Čas spin up 2,58 s
Čas spin down 3,62 s
Čas izustitve CDja 1,57 s
Čas prepoznave CDja 9,78 s
   
Čas pisanja polnega CDja 6:58 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:05 min
Čas hitrega izbrisa 0:29 min
Čas polnega formata 8:10 min
   
Hitrost DAE 22,74x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

Zadnji Ricohov model, MP7120A, je bil ustvarjen z namenom konkuriranja Plextorjevemu ter Teacovemu dvanajstkratniku. Lahko rečem, da mu je uspelo kar precej dobro. Dostopni časi so nekje med vrednostmi Teaca ter Plextorja, branje zgoščenk poteka v redu, na zunanjem obodu je dosežena 32x hitrost. Časi peke, prepeke, hitrega izbrisa ter formatiranja so rahlo nad povprečjem, DAE je tudi hiter ter kvaliteten. Kaj je potem sploh narobe s takšnim zapisovalnikom? Odsotnost BURN-Proofa oziroma JustLinka. Žal ta zapisovalnik nima vgrajene te tehnologije, čeprav bi jo lahko imel. Naslednja zamera gre čudnemu obnašanju pri obremenitvi procesorja. Pri štirikratnem branju je poraba procesorske moči narasla na nenormalnih 22%. Zakaj, ne vem. Ta test sem ponovil trikrat, vsakič se je pripetilo isto. Pod obzir sem vzel tudi možnost, da je bila zgoščenka spraskana ter jo zamenjal, a efekt je ostal. Čudno, čudno...


Teac

Teac je bil vedno znan kot "robustni proizvajalec CD-R enot". In res je temu bilo tako. Zgoščenke so bile zapečene kvalitetno ter brez problema, tudi če je na specifikacijah zgoščenke pisalo "4x", na zgoščenkomatu pa "8x". Svoje enote je v glavnem izdajal na SCSI vodilu, kar je takrat le potrjevalo njegovo resno usmerjenost. Dolgo časa je tudi zavračal vgrajevanje CD-RW tehnologije v svoje zapisovalnike, saj je menil, da se ta tehnologija ne bo razcvetela. Teac je bil pravi kralj. Tisti, ki so vedeli kaj hočejo, so ga kupili, saj je bil priporočen domala povsod. A časi se spreminjajo. V zadnjem letu se je izdelovanje ne-CD-RW enot prenehalo, vsi proizvajalci so začeli prehajati na ATAPI vodilo, saj je SCSI z naglim povečanjem procesorske moči računal izgubil vso prednost. Prišel je še BURN-Proof - in nato se je zgodilo. Vsi so začeli govoriti, da je Teac pri proizvajanju CD-R enot kar malo zaspal na lovorikah. Pa poglejmo zakaj.

Teac CD-W58E:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 8x
Deklarirana hitrost prepisovanja 8x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:30 min
Začetna hitrost branja 14,39x
Končna hitrost branja 31,72x
Povprečna hitrost branja 24,11x
Naključni prehodni čas 85 ms
Tretjinski prehodni čas 92 ms
Polni prehodni čas 154 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 4%
Poraba CPU, branje 8x 9%
Čas spin up 1,19 s
Čas spin down 2,59 s
Čas izustitve CDja 1,64 s
Čas prepoznave CDja 7,80 s
   
Čas pisanja polnega CDja 9:59 min
Čas prepisovanja polnega CDja 10:00 min
Čas hitrega izbrisa 0:41 min
Čas polnega formata 9:40 min
   
Hitrost DAE 19,04x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Mlacom d.o.o.

Ta zgoščenkomat je po svoji sestavi nekakšen direkten konkurent modelu Ricoh MP7083A, saj sta funkcionalno pekača domala identična ter cenovno zelo blizu. Za razliko od Ricohovega modela ima Teacov CD-W58E dvakrat več predpomnilnika, kar 4 MB. Branje zgoščenk je pri Teacu malo počasnejše, saj je razlika pri kopiranju polne zgoščenke na disk 5 sekund v prid Ricoha. Dostopni časi pri zapisovalnikih so pa bili pri Teacu vedno hvalevredni. 85 milisekund za tretjinski prehod je 10 milisekund manj od Ricohovega modela, 10 milisekund manj ima Teac tudi pri naključnih prehodih čez ploščo. Le pri prehodu celotne plošče sta dostopna časa enaka. Tudi pri vnosu ter prepoznavi plošče vodi Teac, saj je njegov mehanizem za izust zgoščenk kar dvakrat hitrejši. Kaj pa najpomembnejši del, peka CDjev? Pri vseh testih, razen enem, je bil Teac za nekaj sekund hitrejši: pri pisanju za 4 sekunde, pri prepisovanju tudi za 4 sekunde, pri formatiranju CD-RWja pa za 6 sekund. Le pri hitrem izbrisu je Ricoh ugnal Teaca kar za 7 sekund, kar je relativno veliko. Če vas zanima še hitrost DAE - 19x proti 15,5x v prid Teaca. Če so vam te res minimalne izboljšave pomembne, vam dodatnih 2000 SIT za nakup Teaca na bo žal, saj ta enota stane 34.000 SIT pri Mlacomu, d.o.o.

Teac CD-W512EB:

Deklarirana hitrost branja 32x
Deklarirana hitrost pisanja 12x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof da
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 3:28 min
Začetna hitrost branja 14,57x
Končna hitrost branja 32,11x
Povprečna hitrost branja 24,41x
Naključni prehodni čas 78 ms
Tretjinski prehodni čas 91 ms
Polni prehodni čas 134 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 5%
Poraba CPU, branje 8x 15%
Čas spin up 3,44 s
Čas spin down 5,53 s
Čas izustitve CDja 2,26 s
Čas prepoznave CDja 14,78 s
   
Čas pisanja polnega CDja 6:54 min
Čas prepisovanja polnega CDja 8:18 min
Čas hitrega izbrisa 1:15 min
Čas polnega formata 20:05 min
   
Hitrost DAE 19,81x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

U predstavitvi podjetja Teac sem dejal, da je firma nekako zaspala na lovorikah ter da bom razložil, zakaj. To boste najbolje videli v primerjavi s Plextorjevim 12/10/32A modelom. Torej, Teac je v CD-W512EB vgradil podporo tehnologiji BURN-Proof, a ima še vedno v sebi vgrajenega 4 MB predpomnilnika, kar je pohvalno... Vem, da je po eni strani nesmiselno, ampak vseeno da 4 MB pomnilnika nek občutek varnosti pri peki. Ne sprašujte, zakaj ;). Pri dostopnih časih se Teac in Plextor sploh ne moreta primerjati, saj sta vsak na svojem koncu lestvice - Teac kot zapisovalnik, ki ploščo prehodi v najkrajšem, ter Plextor v najdaljšem možnem času. Razlike so res gromozanske - 134 ms proti 258 ms pri prehodu čez celo ploščo. Pri hitrosti branja zgoščenk zmaga Plextor, in sicer za 8 sekund. Pri pisanju se tudi pojavijo dokaj velike razlike. 3 sekunde pri navadni peki ni veliko, se pa 18 sekund pri CD-RW delu kar precej pozna. Naslednja stvar, ki jo pa Teacu zelo zamerim, je formatiranje ter hitro brisanje plošč. Problem nastane, ker Teac plošče formatira samo s štirikratno hitrostjo! Tako jo formatira polnih dvajset minut, medtem ko Plextor s ploščo opravi že v manj kot v osmih minutah. Hitro formatiranje je podobno: Plextor ploščo sformatira v 41 sekundah, Teac si pa za to operacijo vzame minuto in petnajst sekund. Tudi pri branju DAE zmaga Plextor - 23x proti 19,8x. Je pa zato cena Teaca zelo ugodna - 42000 SIT pri JAE, d.o.o. Glede zelo počasne hitrosti formatiranja RW zgoščenk se je že veliko govorilo - Teac obljublja, da bo kmalu izdal nov firmware, ki bo to operacijo zelo pohitril. Živi bili pa videli...


Yamaha

Yamaha, tudi eno od podjetij, ki proizvaja prav vse, od motorjev prek klaviatur do CD zapisovalnikov, se mi je na tem testu zelo zamerila. Zakaj, se vprašate? Ker so polovični. Med testiranjem njihovih produktov sem dobil občutek, da se fantje kar ne morejo usesti in napraviti kvalitetnega produkta, vrednega svojega denarja, marveč le nekaj naredijo, ne stestirajo dobro in nato pošljejo na trg. Da so pač prvi. Tak odnos do strank Yamahe ne bo pripeljal daleč. Če vas zanima, na kakšne probleme ciljam: niti eden od obeh 16x modelov ni znal peči 10x na CD-RW medij, ki je bil za 10x deklariran! Tako je prvemu od dveh uspelo peči samo pri 4x hitrosti, drugi pa ni in ni hotel peči CD-RW. Ne sprašujte, zakaj... Možno je, da sem dobil slabo serijo CD-RWjev na test... Da ne boste slučajno rekli, da so bili mogoče CD-RW mediji zanič - isto operacijo sem poskusil na dveh različnih medijih. Motila me je tudi prevelika glasnost vseh enot... Da ne bom grajal na splošno, se spravimo kar k individualnim testom - Yamaha CRW8824 (8/8/24, SCSI), Yamaha CRW2100E (16/10/40, ATAPI) ter Yamaha CRW2100S (16/10/40, SCSI).

Yamaha CRW8824 SCSI:

Deklarirana hitrost branja 24x
Deklarirana hitrost pisanja 8x
Deklarirana hitrost prepisovanja 8x
Vodilo SCSI-2
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 4 MB
Audio Out da
Digital Audio Out ne
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 4:28 min
Začetna hitrost branja 10,68x
Končna hitrost branja 23,81x
Povprečna hitrost branja 17,99x
Naključni prehodni čas 119 ms
Tretjinski prehodni čas 139 ms
Polni prehodni čas 204 ms
Poraba CPU, branje 1x 2%
Poraba CPU, branje 2x 4%
Poraba CPU, branje 4x 9%
Poraba CPU, branje 8x 17%
Čas spin up 2,5 s
Čas spin down 3,55 s
Čas izustitve CDja 1,77 s
Čas prepoznave CDja 11,86 s
   
Čas pisanja polnega CDja 10:13 min
Čas prepisovanja polnega CDja 10:14 min
Čas hitrega izbrisa 0:47 min
Čas polnega formata 9:47 min
   
Hitrost DAE 17,33x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje JAE, d.o.o.

To je edini od treh Yamahinih recorderjev, ki mi ni delal problemov. Je že starejše izdelave, saj bere s 24x hitrostjo, piše ter prepisuje pa z 8x hitrostjo. Ker je starejši, Burn-Proofa še ne pozna, a ima zato več predpomnilnika - 4 MB. Na zunanjem robu je bralni mehanizem dosegel hitrost 23,81x, kar je dokaj solidno. Prehodni časi so povprečni ter ne presenečajo, saj so značilni za Yamahine umotvore. Izgleda le, da je starejša izdelava na SCSI vodilu dodatno obremenila procesor, saj je ob 8x branju višek dosegel 17% obremenitve CPU. Pri pisanju lahko ta pekač primerjamo z 8x Ricohom ter 8x Teacom. V primerjavi z obema je imel precej slabše rezultate, saj je tako pri peki kot prepeki rabil 10 do 15 sekund več za dokončanje CDja. Tudi pri hitrem izbrisu je Yamahin model rabil 10 sekund več, pri popolnem izbrisu pa se je držal povprečja. Kvaliteta DAE je na vrhu, hitrost digitalnega kopiranja glasbe je dosegla 17,3x, kar je točno v povprečju med hitrejšim Teacom ter počasnejšim Ricohom. Cena je 37 tisočakov pri JAE, d.o.o., kar je za SCSI model presenetljivo poceni ter primerljivo s Teacom ter Ricohom, ki sta na ATAPI vodilu, če ne boste pogrešali odsotnosti digitalnega izhoda za glasbo, ki je postal že stalnica.

Yamaha CRW2100E:

Deklarirana hitrost branja 40x
Deklarirana hitrost pisanja 16x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo ATAPI
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 8 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text da
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 2:53 min
Začetna hitrost branja 17,69x
Končna hitrost branja 38,93x
Povprečna hitrost branja 29,58x
Naključni prehodni čas 130 ms
Tretjinski prehodni čas 149 ms
Polni prehodni čas 229 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 2%
Poraba CPU, branje 4x 9%
Poraba CPU, branje 8x 9%
Čas spin up 4,11 s
Čas spin down 4,01 s
Čas izustitve CDja 1,71 s
Čas prepoznave CDja 8,27 s
   
Čas pisanja polnega CDja 7:12 min pri 12x ; 5:38 min pri 16x
Čas prepisovanja polnega CDja 10:04 min
Čas hitrega izbrisa 0:24 min
Čas polnega formata 9:44 min
   
Hitrost DAE 23,48x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

Moram priznati, da se mi je ta zgoščenkomat kar malo zameril. Vodi seveda Philipsov zmazek, temu ni para, a vseeno, od prvega 16x paradnega konja bi pričakoval dosti več. Začnimo kar pri začetku: Ta zapisovalnik v resnici ni 16x, za kolikor je bil deklariran. Če vanj vstavimo medij, ki nima nastavljenega bita za 16x zapisovanje (12x ter 8x mediji...), bo zapisovalnik avtomatsko zmanjšal hitrost na 12x. V redu, si pravim, na trgu bodo čez tri mesece itak samo še 16x prazni mediji, ter kupim par primerkov. Ampak, tudi tukaj ne pride do prave 16 hitrosti! Zapisovalnik namreč ne uporablja CLV (Constant Linear Velocity - Stalna linearna hitrost - pojem, ki pomeni, da ima pekač stalno nespremenljivo hitrost), ampak P-CLV (Partial Constant Linear Velocity - Delna stalna linearna hitrost). Zadeva izgleda nekako tako: snemalnik začne peči ploščo pri 12x, do tridesete minute peče pri tej hitrosti, nato pa "prestavi" v 16x hitrost, kar v praksi znese 14,3x hitrost peke. Naj vas oznaka na sprednji ploščici ne zavede! Naslednja stvar, ki bi jo pri pekaču takega formata pričakoval, je podpora BURN-Proof tehnologiji, ki je kratkomalo ni. Snemalec ima zato 8 MB predpomnilnika, kar pa samo malo popravi grenak priokus ter doda vrednost h končni ceni. Naslednja stvar, ki mi je zelo šla v nos, je tudi sama glasnost pekača, ki je daleč nad vsemi ostalimi. Naslednja zadeva me je tudi presunila - zapisovalnik enostavno ni hotel peči pri 10x hitrosti! Edina možnost meni na izbiro je bila 4x in to na dveh 10x medijih dveh različnih proizvajalcev. Ironično, hitri format CD-RWja je potekel nadpovprečno hitro. Hitrost branja je malo manj kot 40x, dostopni časi so v zlati sredini. Rečem lahko le - Yamaha, naslednjič se potrudi bolj. Cena? 51 tisočakov pri JAE, d.o.o.

Yamaha CRW2100E:

Deklarirana hitrost pisanja 16x
Deklarirana hitrost prepisovanja 10x
Vodilo SCSI-2 ali SCSI-3
Podpora overburningu da
Podpora tehnologiji BURN-Proof ne
Količina predpomnilnika 8 MB
Audio Out da
Digital Audio Out da
Branje zgoščenk CD-Text da
Pisanje zgoščenk CD-Text ne
   
Čas kopiranja polnega CD-ja na disk 2:50 min
Začetna hitrost branja 17,77x
Končna hitrost branja 39,18x
Povprečna hitrost branja 29,77x
Naključni prehodni čas 134 ms
Tretjinski prehodni čas 145 ms
Polni prehodni čas 231 ms
Poraba CPU, branje 1x 1%
Poraba CPU, branje 2x 4%
Poraba CPU, branje 4x 11%
Poraba CPU, branje 8x 16%
Čas spin up 4,00 s
Čas spin down 4,00 s
Čas izustitve CDja 1,67 s
Čas prepoznave CDja 8,10 s
   
Čas pisanja polnega CDja 7:11 min pri 12x ; 5:35 min pri 16x
Čas prepisovanja polnega CDja n/a
Čas hitrega izbrisa 0:38 min
Čas polnega formata 9:47 min
   
Hitrost DAE 24,63x
Kvaliteta DAE 10/10
   
Posodilo podjetje Jae d.o.o.

Zadnji pekač na dotičnem testu tudi ni upravičil svojih pričakovanj. Specifikacije so domala iste, kot pri njegovem ATAPI bratu. Torej, 16/10/40 kombinacija. Branje ter dostopni časi so spet v mejah normale, le poraba procesorja je znatno večja, najbrž zaradi slabe utilizacije dela, ki pošilja podatke SCSI krmilniku. Tudi problemi so ostali enaki, le da so tu še hujši - zapisovalnik sploh ni hotel pisati na CD-RW plošče!! Upam le, da sem naletel na slabo serijo Yamahinih izdelkov, kajti take napake si ne smejo privoščiti. Že spet ironija - formatiranje mu ni delalo težav. DAE del je tudi skoraj enak 2100E modelu, saj je kvaliteta dobra, hitrost pa skoraj enaka. Cena? 64 tolarskih tisočakov. Po mojem mnenju, za tak produkt odločno preveč.


Kaj za vraga kupiti?

Ste opazili, da niti enemu od zapisovalnikov nisem dal ocene? No, to je bilo z razlogom, saj so okusi zelo različni. Tukaj bom izpostavil enote, ki so se odrezale najbolje ter tiste, ki nočem, da jih kupite. Torej, v NOBENEM primeru ne kupite Philipsa! Je svinjsko drag ter, po naše, zanič. Če vam hitrost ni pomembna, lahko izbirate med Yamahinim, Teacovim ter Ricohovim osemkratnikom. Izbral bi Teaca, saj izmed vseh ponuja največ: ima nizke dostopne čase, peče najmanj časa od vseh ter ima najhitrejši DAE del. Ima tudi 4 MB predpomnilnika. Če hočete kupiti 12x model, prvo črtajte vse SCSI modele, saj je njih cena enostavno previsoka, prednosti pa več ni. Ostanejo torej Plextor (Creative), Teac, Ricoh ter Yamaha. Prvo črtajte Yamaho ter Teaca - Yamaha je slabo zgrajena, ima dosti napak, površen CD-RW del ter visoko ceno. Teac se mi je zameril zaradi pošastno počasnega dela za formatiranje CD-RW enot. Ostaneta torej Plextor ter Ricoh. Oba imata svoje argumente ter protiargumente: Plextor opravlja svoje delo odlično, a je slab pri branju zgoščenk, saj ima res prevelike prehodne čase. Ricoh pa na drugi strani tudi opravlja svoje delo perfektno, ima zgledne dostopne čase - a nima vgrajene JustLink tehnologije. Odločitev je popolnoma na vaši strani. Če nimate dosti prostora v računalniku ter potrebujete celostno ter kvalitetno rešitev - brž posezite po Ricohovi MP9120A enoti, saj ima dobre dostopne čase, dobro bere DVDje, piše tudi brez kakršnihkoli problemov ter ima vgrajeno JustLink tehnologijo. Tej enoti bom tudi podelil naziv "Slo-Tech Priporoča", saj ponuja res največ za zelo dostopno ceno.

Hvala podjetjem Jae (01 589 62 00), Mlacom (01 28 39 315), Eventus (01 200 35 00) ter KOS Računalniki (01 429 33 30) za njihovo dobrohotnost. Brez vas ta test ne bi bil mogoč :).

Plextor PX-S2410TU

Plextor PX-S2410TU

Pred novim letom je Plextor -- sicer belgijska znamka zelo kvalitetnih CD zapisovalcev, katerih proizvodi vedno spadajo v najkvalitetnejši in hkrati tudi najdražji sloj -- najavil njihovo najnovejšo eksterno zapisovalno ter prepisovalno enoto, katere oznaka S označuje že znano ...

Preberi cel članek »

DVD sukalniki

DVD sukalniki

Vse stvari se manjšajo. Na mobitele nekateri že komaj tipkajo, digitalni fotoaparati bodo kmalu vrženi na trg v velikosti vžigalčnih škatlic, kamere in mikrofoni se tako ali tako lahko vgradijo že v vsak gumb, ena izmed redkih stvari, ki pa se povečuje in ki ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-W4012TA

Plextor PX-W4012TA

Na trg se je s tekočih trakov Plextorjevih laboratorijev prebil njihov najnovejši CD zapisovalnik - PlexWriter PX-W4012TA s kodnim imenom Windsor. Posebnost tega novega tlačkomata je zaenkrat nejhitrejša deklarirana hitrost pisanja na CD-R in CD-RW medije. Na prve lahko tako piše ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-W2410A

Plextor PX-W2410A

Tehnologije se razvijajo, tega ne more prikriti nobeden. Spomnim se, ko sem pred dvema letoma, v "računalniškem srednjem veku", tako rekoč, dobil svoj CD zapisovalnik, ki mi hvaležno služi še dandanes. Teac CD-R58S, osemkratni pekač na SCSI-2 vodilu, brez ...

Preberi cel članek »

3x 24x/10x/40x

3x 24x/10x/40x

Evolucija CD zapisovalnikov ali po naše tlačkomatov, gre naprej. V času pisanja tega testa je na tržišču mogoče dobiti že pečke, ki zapisujejo na medije pri 40x hitrosti ter na prepisljive ploščke pri 12x. Toda, ker je to zaenkrat še bolj kot ...

Preberi cel članek »