» »

Golden Orbi

Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili po celem svetu: tudi v Sloveniji se jih že da dobiti! Kaj je torej tako posebnega na teh majhnih in čudnih hladilnikih, da so obnoreli dobršen del overclockerjev in da nekateri njihove slike celo postavljajo za ozadje svojega namizja? Oglejmo si skupaj!Zasnova:

Hladilniki že od nekdaj uporabljajo klasično zasnovo bolj ali manj kvadratnih kosov listnatega aluminija z ventilatorjem na vrhu. Prvi je od tega designa odstopal HPjev originalni Orb hladilnik, ki se je iz velikih odsluženih delovnih postaj razširil v veliko domačih računalnikov. Navduševal je s svojo kompaktnostjo, tihostjo delovanja in odličnimi hladilnimi lastnostmi. HPjevi inžinerji so v načrtovanju tega hladilnika upoštevali veliko zakonov zračne in toplotne dinamike in ventilator postavili V hladilnik in s tem izsilili odličen zračni pretok. Da se ta zasnova res odlično obnese lahko preverite tudi v našem testu The Arctic Circla, ki v bistvu ni nič drugega, kot HPjev Orb.

Odlične lastnosti tega novega designa seveda niso ostale neopažene in veliki tajvanski izdelovalec hladilnikov Titan-CD je zasnoval nov krožni hladilnik: Titan Majesty, ki so ga uporabniki zaradi zlate barve ljubkovalno poimenovali Golden Orb. Golden Orb se tako v zasnovi popolnoma nič ne razlikuje od HPjevega Orba. Aluminijasta rebra so v krogu razporejena okoli ventilatorja, ki zrak sesa in ga potiska skozi njih. To zagotavlja maksimalen pretok in stik zraka z aluminijem.

Zaradi krožne zasnove hladilnik ni prav nič visok. V zadnjem času smo navajeni zelo velikih aftermarket hladilnikov, ki kaj radi zasedejo še kakšno DIMM razširitveno režo za pomnilnik. To se vam z Golden Orbom ne bo zgodilo. Stvarca je zelo kompaktna in preverjeno ne zasede niti ene DIMM reže na še tako majhnih matičnih ploščah ( ABIT BF6, MSI 6163Pro, ASUS P3V4X... ).

Trenutno so v širši prodaji na voljo trije modeli Golden Orbov. Originalni Socket370 model paše na vse Socket7/370 procesorje. Da, uporabite ga lahko tako za stare K6-X in Celeron procesorje kot za najnovejše FC-PGA CeleroneII in Coppermine. Nasploh je še do pred kratkim bilo zelo teško najti hladilnik, ki bi popolnoma brez težav deloval s FC-PGA procesorji in ravno tukaj Socket370 Golden Orb najbolj blesti.

Na drugi sliki lahko vidite zanimiv montirni mehanizem Socket370 Golden Orba. Stvarca je popolnoma drzgačna kot klasična sponka za hladilnike in tudi deluje popolnoma drugače. Ravno zaradi nje je Golden Orb tako primeren za FC-PGA procesorje. Uporaba tega mehanizma in s tem tudi namestitev GOrba na procesor je od začetka precej težavna, toda več o tem pozneje.

Poleg lastnikov malih kvadratnih procesorjev so svojega GOrba deležni tudi tisti, ki se radi pohvalijo s Slot1/A procesorji. Toda pozor! Lastniki Slot1 Celeronov lahko na ta hladilnik kar pozabite, saj so Golden Orbi na voljo le za SECC in SECC2 procesorje. Tako ali tako pa so SEPP Celeroni že iz mode in zastareli, tako da razmislite o nadgradnji :). Torej, vsi lastniki Penitumov2, Pentiumov3 in Athlonov ste lahko veseli. Titan-CD je namreč po velikem uspehu, ki ga je Golden Orb doživel na Socket370 področju naredil tudi Slot verzijo. Slot1 verzija je v bistvu navadni GOrb, nasajen na ustrezno kovinsko ploščico in s klasičnim montirnim mehanizmom. SlotA GOrb za Athlone pa je popolnoma druga zgodba. Gre za zelo predelan hladilnik, ki je malenkost višji, na robovih pa ima še dodatna hladilna rebra ( Athloni so pač precej vročekrvni procesorji :)).

Slot1 GOrb uporablja dobro znane štiri nožice in sponko, SlotA/SECC GOrb pa za pritrditev uporablja dve sponki. Namestitev obeh hladilnikov je zaradi tega zelo preprosta in je v bistvu enaka namestivi retail hladilnika. Slike povedo več kot tisoč besed, tako da:

Ti trije modeli so trenutno širše dosegljivi. Titan-CD pa je že zasnoval in izdelal tudi različico za Intelovega Willameta. Slike tega hladilnika ste že večkrat videli v novicah... Ne dvomim, da bo Titan-CD kaj kmalu predstavil verzijo za TBirda/Durona in s tem dopolnil izbiro. Seveda boste o vsemu sproti obveščeni.Namestitev in uporaba

Namestitev Socket370 GOrba je zaradi drugačnega postopka lahko nemalo težavna. Hladilniku niso priložena nikakršna navodila tako da je vse skupaj še dodatno zakomplicirano. Tudi jaz sem z namestitvijo imel precej težav in to že pred kakšnim mesecom ali dvema, ko sem dobil prvi Socket370 model.

Torej, postopek. Najprej hladilnik položimo na Socket in naravnamo dva zatiča z nogicami na mehanizmu. Leva nogica na zgornji sliki pride na zunanji zatič Socketa ( tisti, pri katerem se konča ročica za pritrditev ) desni pa na notranji ( zatič za rahlo dvignjenim delom z napisom Socket370. Sedaj je potrebno pritrditi levo nogico na zunanji zatič, desno nogico pa le rahlo potisnite navzdol, toliko da je luknja približno na zatiču. Ne poskušajte nogice potisniti čisto navzdol, saj boste vse skupaj samo poškodovali.

Sedaj je potrebno celoten hladilnik trdno prijeti in ga zasukati v nasprotni smeri urinega kazalca. Pri tem se bo notranja nogica hladilnika, ki je niste mogli sami pritrditi potegnila navznoter in se pritrdila na zatič. Vaše delo še vedno ni končano. Hladilnik morate vrteti, dokler ne začutite rahlega klika. Če boste tedaj pogledali spodnjo stran mehanizma boste opazili, da dva kovinska nastavka počivata na dvignjenih delih mehanizma in hladilnik tiščita k procesorju. To se morda ne zdi posebej težavno, toda sila s katero morate zavrteti hladilnik je zelo velika. Meni so se rebra hladilnika dobesedno vrezala v roko, nekaterim pa se je celo odlomil zatič s kakšnega poceni Slotketa. Namestitve se torej lotite zelo pazljivo, dobra ideja pa je, da hladilnik pre namestitvijo par krat obrnete kar "na suho" in s tem malo sprostite mehanizem. Namestitev na matično ploščo je verjetno še bolj težavna kot na Slotket saj nimate veliko manevrirnega prostora...

Na srečo je dobrih strani takšne namestitve prav toliko, kot slabih. Hladilnik ima, ko je enkrat v pravilnem položaju, zelo dober kontakt s procesorjem, saj ga mehanizem tišči z veliko silo. V svoji "karieri" sem že videl zelo veliko hladilnikov z nekvalitetnimi sponkami, ki so se po namestitvi še vedno dali premikati. Golden Orb pa se drži trdno kot skala in ni nobenih šans, da bi mogoče padel s procesorja. Tudi na FC-PGA procesorje se ga da brez težav namestiti, saj je pritisk hladilnika vedno točno na sredini in ni nadležnega nagibanja in s tem tudi slabšega stika, kot se to dogaja pri uporabi navadnih sponk!

Sedaj vam ostane le še, da hladilnik priključite na napajanje s pomočjo klasičnega 3 pinskega konektorja, ki omogoča tudi merjenje vrtljajev ventilatorja. Tu velja opozoriti na precej kratko žico konektorja, ki lahko povzroči prelagvice tistim, ki v bližini procesorja nimate priključka za ventilator. Vseeno pa do zdaj še nisem srečal matične plošče, ki takega priključka ne bi imela, tako da tega ne gre šteti kot pomanjkljivost...

Namestitev na Slot1/A procesor je popolnoma nerazburljiva, tako da je ne bom podrobneje opisoval. Pri SECC2 Slot1 procesorjih je prvo potrebno odstraniti Intelov BOX hladilnik ( postopek je opisan tukaj ), potem pa hladilnik položite na procesor in ga odzadaj pritrdite s pomočjo priložene sponke. Če imate OEM procesor z aftermarket hladilnikom prvi korak ne bo potreben, saj je vaš hladilnik že pritrjen na popolnoma enak način, kot bo potem GOrb. SECC Slot1 in SlotA procesorji prav tako niso težavni. Odstranite originalni hladilnik in Gorb pritrdite s pomočjo dveh sponk. Postopek je popolnoma enak kot pritrditev retail hladilnika...Testi

Skozi namestitev smo se prebili, sedaj je čas za teste. Na žalost v času testiranja nisem imel na voljo Athlon ali Penitum2 procesorja, tako da vam rezultatov za SECC GOrba ne morem podati. Sem pa zato temeljito pretestiral SECC in Socket370 različico. Testni sistem je sestavljalo:


Testni računalnik
Ohišje: FongKai FK-320 ATX
Procesor: Intel Pentium3 450 in Celeron 400
Pomnilnik: 64MB Mosel Vitalic PC133 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163 Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Seagate U4 8.4GB ATA33
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Prvo sem pretestiral Socket370 GOrb. Primerjal sem ga z Alpho PAL6035, ki velja za najboljši Socket370 hladilnik in s popularnim GlobalWin FKP32 hladilnikom. Prvo sem izmeril temperature ob mirovanju, potem pa še temperature pri obremenitvi. Obremenitvene temperature sem odčital po 30 minutah vrtenja Unreal Tournamentove FlyBy sekvence v softwarskem načinu ( resolucija 1024x768 ) s SETI@Home v ozadju. Vrednost "Procesor" in "Sistem" je odčitana s pomočjo ustreznih termometrov na matični plošči, "Procesor2" pa je odčitaval moj lastni termometer, pritrjen v neposredni bližini jedra procesorja. Vrednost "Procesor2" je bolj verodostojna in je zato upoštevajte namesto "Procesor". Sobna temperatura med testi se je gibala med 28-29 stopinj C, za vse hladilnike pa sem uporabil enako termalno pasto.

Temperature pri idlanju - Socket370
  Procesor Procesor2 Sistem
Alpha PAL 6035 31 30,5 35
Global Win FKP32 30,5 31 34
Golden Orb 30 30,5 34


Temperature pri obremenitvi - Socket370
  Procesor Procesor2 Sistem
Alpha PAL 6035 32,5 34,5 35
Global Win FKP32 32 36 35
Golden Orb 32,5 35,5 35

Kot lahko sami vidite, so vsi trije hladilniki zelo izenačeni. Seveda se je najbolje odrezala Alpha, toda to je tudi bilo za pričakovati. Presenetljivo je le, kako malo GOrb zaostaja za njo. 1 stopinja pri obremenitvi res ni veliko! GOrb se je odrezal bolje celo od popularnega GlobalWinovega FKP32. Res pohvalno!

Sedaj pa še rezultati testa za Slot1 procesor. Tukaj sem GOrb primerjal z The Arctic Circlom. Za slednjega bi lahko rekli, da je nekakšen pradedek GOrba. Testni postopki so bili popolnoma enaki tistim v testu Socket370 hladilnikov.

Temperature pri idlanju - Slot1
  Procesor Procesor2 Sistem
The Arctic Circle 32 31 34
Slot1 Golden Orb 31,5 31 34


Temperature pri obremenitvi - Slot1
  Procesor Procesor2 Sistem
The Arctic Circle 35,5 37 35
Slot1 Golden Orb 35 41,5 36

Pradedek je očitno še vedno boljši od svojega naslednika :). Rezultati nikakor niso razočarali, saj je The Arctic Circle precej težji in večji od GOrba in ima močnejši ventilator. Presenetila me je le visoka temperatura pri obremenitvi, toda upoštevati je treba tudi pasjo vročino v kateri sem opravljal na teste.

Na splošno lahko rečem, da so se GOrbi odrezali zelo zelo solidno. Posebej Socket370 GOrb se lahko primerja z najboljšimi hladilniki svoje vrste, kljub temu da je od njih precej manjši in lažji. Reziltatov za Athlon GOrba vam na žalost ne morem podati, vendar ni razloga da bi dvomil v njegove sposobnosti. Vsaj če sodim po teh dveh različicah...Zakljuńćek:

Na koncu ne morem kaj, kot pa da GOrbe ne priporočim čisto vsakomur. Če svojega procesorja ne navijate ( kaj še čakate?!?! ) boste vseeno lahko mirnejši ob precej nižjih temperaturah v teh vročih dneh. Čim hladnejši je procesor, tem daljšo življenjsko dobo ima... Vsi, ki overclockate pa boste GOrba toliko bolj veseli. Stvarca je sposobna odstranjevati toploto z še tako vročega overclockanega procesorja. Seveda GOrbi niso primerni za ekstremne situacije kot so naprimer peltierji, toda vsi drugi boste z njimi še kako zadovoljni!

Najlepše pri vsem skupaj je, da se prav vse tri verzije GOrbov da dobiti v Sloveniji. Pri nas jih uvaža in prodaja podjetje Mlacom. Razveselijo tudi nizke cene teh hladilnikov, saj Socket370 stane 3701 SIT, SECC2 stane 4391 SIT, SECC oziroma Athlon Gorb pa 4796 SIT. V vse cene je že vštet davek državi.

Iz vsega skupaj lahko potegnem le en zaključek: GO GET SOME! Boljšega hladilnika za to ceno enostavno ni!Plusi Minusi
-odlično hlajenje,
-majhnost,
-ugodna cena,
-dobavljivost v Sloveniji
-težaven Socket370 montirni mehanizem

Senfu vodno hlajenje

Senfu vodno hlajenje

[st.slika 41213] Vodno hlajenje je vedno bil najenostavnejši in najbolj efektiven način kako se znebiti odvečne toplote. Vse skupaj je zelo preprosto. Vodo po ceveh poganja črpalka. Na mestu, ki je potrebno hlajenja ...

Preberi cel članek »

The Arctic Circle

The Arctic Circle

[st.slika 41268] Pred nekaj meseci so se na internetu pojavile prve slike čudnega okroglega hladilnika. Tisti, ki so ga preizkusili niso mogli verjeti, kako tih je ter kako dobro hladi za svojo velikost. Misteriozni hladilnik ...

Preberi cel članek »

RDJD P302

RDJD P302

[st.slika 41236] Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil. RDJD ...

Preberi cel članek »

Intel Celeron2 566MHz

Intel Celeron2 566MHz

[st.slika 41580] Intel Celeron2 566MHz (66 x 8,5) Coppermine core, 0,18 mikronska tehnologija ...

Preberi cel članek »

Aftermarket hladilniki

Aftermarket hladilniki

V marsikaterem članku sem že omenil besedno zvezo aftermarket hladilniki. To je oznaka za hladilne sisteme, ki niso proizvedeni s strani proizvajalca procesorja ali čipa, temveč s strani drugih podjetij. Aftermarket hladilniki ...

Preberi cel članek »