» »

[FORK] Varčevanje z izklopom stand-by naprav

[FORK] Varčevanje z izklopom stand-by naprav

OmegaBlue ::

Gurajte tukaj naprej.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

AndY1 ::

@PIP: Kar misli si, da ne. 10W*24ur*365dni=87.6kWh

Zgodovina sprememb…

bond007 ::

Se pravi ene 5€ na let?

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

lsk hah, pozabi...
AndY jah, to ja. Ampak filaš ga kolk, 2 -3 ure na dan? Torej to znese nekje 10-11 kWh. 1 €.

Zgodovina sprememb…

AndY1 ::

@PIP: Jaz imam prižgan prenosnik 24/7, ker porabi malo energije, uporabljam pa ga za torrent in emul klienta. Za 24/7 se vsakih 10W pozna.

Pravite; ja 1750 SIT (7.3 EUR), kaj pa je to na leto. Pa prištejte še ostale stand-by porabnike, ki se jih nabere cca. 5-10, pa je to skupaj recimo 50W samo za stand-by. To je na letni ravni cca. 35 EUR, kar je za porabnike, ki v takem stanju ne počnejo nič uporabnega, preveč.
Zato mi je vsakih nepotrebnih 10W - preveč.
Prenosnik, ko mu zapreš ekran, mora ekran ugasniti in pika. Pa če je na elektriki ali ne.

Za primerjavo: lansko zimo sem celo zimo ogreval stanovanje le s klimo napravo, namesto s plinsko centralno kurjavo v zimi pred to. Veliko večino stand-by uporabnikov pa sem izklapljal na razdelilcu s stikalom.
Z isto klimo napravo je bilo stanovanje tudi hlajeno, kar prejšnje poletje ni bilo, ker še nisva imela klime.

Veste, koliko sem imel poračuna? -1.94 EUR. Torej, z ugašanjem stand-by naprav, je bilo stanovanje pozimi ogrevano, poleti hlajeno, pa še je bilo prihranka. Vse na račun stand-by naprav.

Zgodovina sprememb…

profii ::

AndY1 mi lahko zaupaš kere so te stand by naprave?

razmišlu sem da bi tud jaz začel tako varčevat, vendar je use kar lahko sklopm tv in xbox. telefona, faxa, modema in kompa ne morm. komp kadar ni pržgan spim, ugasne se pa k jst že spim, tako da ga ne morem sklopit.

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Torej, z ugašanjem stand-by naprav, je bilo stanovanje pozimi ogrevano, poleti hlajeno, pa še je bilo prihranka. Vse na račun stand-by naprav
Pa prašički tudi letijo ane?

Zgodovina sprememb…

zee ::

O varcevanju naprav v stand-by stanju sem ze bral, vendar sem sele zdaj dobil nek dejanski dokaz, da to drzi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Razlike med ON in Stand-by so seveda velike. Se vecje pa so med ON in OFF.

lp

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

AndY potem pa naštimaj, da se po recimo 5 minutah neaktivnosti ekran ugasne LCD sicer še vedno prikazuje sliko (za kar porabi skorajda nič oz. omembe ne vredno malo energije), ugasnjen pa je backlight. Pač se da v stand by (kar predvidevam da je enako z ostalimi laptop displeji).

Zgodovina sprememb…

steev ::

AndY1: Ti se en velik lolek. Zdrava kmečka pamet ti da vedet, da si se zlagal. Lahko pa to dokažemo tudi na papirju. Kakšno klimo imaš? 2,5 mW?
:|

Zgodovina sprememb…

AndY1 ::

profii: Klima - ko vem, da je dalj časa ne bom uporabljal, jo izključim na varovalki. Ko je klima v Stand-By pozimi dogreva plin tudi če se je ne uporablja. TV - porabijo v stand-by tudi to 5W. Set top Box T2 - enkrat potipajte napajalnik, kako je topel, kljub temu, da je ugasnjen. PC - PSU kuri tudi če je PC ugasnjen. Ugasnem ga na hard tipki zadaj, na PSUju. Pa še bi se našlo (npr. HiFi, Nintendo Wii, tiskalnik,...).
jest10: Upam, da bom našel izpisek s poračunom, ti bom dokazal. Tudi sam nisem verjel, sem pa bil pozitivno presenečen :-) Aja, bila pa je tudi nenormalno mila zima. Povprečne mesečne porabe je cca. 120kWh. So pa žarnice skoraj vse varčevalne, vsa bela tehnika je A ali A+.
kixs97: Če v povprečju stand-by naprava kuri 5W, pa je takih naprav 5, je to 25W konstantne porabe. 25W*24ur*365dni= 219kWh. Če ima klima naprava izkoristek faktor 3 (pa ga imajo več, samo bom zaokrožil navzdol), je to 600+kWh toplote.
PIP: Na obstoječem 24/7 prenosniku imam tako že naštimano na natančno 5 minut ;-)
steev: No comment. 12kBTU - če ti to kaj pove. S tvojim slovarjem ne moreš imeti IQ-ja višjega od 50. Kaj ti morem, če ne živiš v dobro izoliranem domu.

Edit: Eto fotke poračuna iz septembra:

Zgodovina sprememb…

bond007 ::

Če v povprečju stand-by naprava kuri 5W, pa je takih naprav 5, je to 25W konstantne porabe. 25W*24ur*365dni= 219kWh. Če ima klima naprava izkoristek faktor 3 (pa ga imajo več, samo bom zaokrožil navzdol), je to 600+kWh toplote.


Kakorkoli obrneš - tudi, če res prihraniš 219kWh, je to na letni ravni cca 20€. Ni šans, da se celo zimo ogrevaš za samo 20€. To je recimo 200 ur delovanja klime (1kw)), kar še za cel mesec ne zadostuje, sploh pa ta varianta praktično odpove, ko je zunaj malo bolj mrzlo. Taka klima da vn za 3kw toplote, kar je prekleto malo, ko postane malo bolj mrzlo zunaj (pa tudi če maš nadpovprečno izolacijo).

Zgodovina sprememb…

AndY1 ::

Povej mi bond007. Ogrevaš stanovanje s invertersko klimo? Sploh veš kako deluje?

Pa sej ne bom več govoril. Kaj se trudim prepričati kr ene, k pa itak vem, koliko sem plačal in to je to. Važno, da se sam prihranil. Kaj me briga, kaj si vi mislite.

Zgodovina sprememb…

bond007 ::

Ne ogrevamo bajte s klimo, ker bi rabili vsaj 3. MIslim pa, da nekaj vem o delovanju klime. Ne rečem - za prehodna obdobja so super, ampak ko pritisne mraz ali odpovedo, ali pa so premalo močne. Prihraniš lahko kar nekaj, ampak, da se boš s temi 20€ ogreval celo zime, je pa nesmisel.
Pa še nekaj si verjetno pozabil ...to da naprave, ko so v pripravljenosti praktično ogrevajo prostor z izkoristkom 1, klime pa pač z izkoristkom 3. Energija ne gre v nič, ampak v toploto (sicer z manjšim izkoristkom, kot pri klimi, pa vendar)!

Zgodovina sprememb…

bate ::

Pomoje je edina varianta dolga zima, ko si ogreval na plin in najbrž prav tako hladil s klimo poleti (edino če tisto leto klime še nisi imel) in mila zima in poletje z vsemi varčevalnimi ukrepi vred, da si dobil poračun -1.94 EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bate ()

T0RN4D0 ::

No ja to da si se hladil/grel celo leto z ugašanjem stand by naprav so buče. PA zarad mene če še hladilnik izštekaš kadar ne rabiš lučke :)

BlackHole ::

Delaš galamo, da si se z izključevanjem naprav lahko hladil celo zimo. A ko skup potegnemo, se vidi, da si se v bistvu grel za 20-30€. To sploh ni vredno omembe, znesek namreč. Lahko ti pa že logika pove, da si s klimo porabil malo več kot 20-30€. Ne vem, naj nekdo zračuna, ti pa povej po koliko ur ti je laufala v celem letu, okvirno.
LP Marko

krneki0001 ::

Sam imam za ogrevanje hiše pozimi peč ki ima 35kW. Pa ker sva hišo dogradila, je sedaj brez izolacije in se tisti del ki je neizoliran komaj segreje na 20 stopinj. Ti si pa pozimi s 3kW klimo grel celo hišo? Dej tole je čisto nakladanje.

Mogoče si jo zalaufal 5x, ko je bilo res mrzlo, in ti plinska ogrevalna naprava ni segrela dovolj, da bi se pa na to ogreval je pa tema.

Na morju imam 2.7kW klimo za 65kvadratov stanovanja in sem bil samo en božiš tam ko si nisem s seboj prinesel kurjave za kaminček. Klima ni ogrela 65 kvadratov na več kot 18 stopinj, ko je zunaj burja orenk brila. Naslednje leto pa je kaminček ogreval brez problemov vseh 65 kvadratov.

T0RN4D0 ::

Klime majo težave ravno kadar je zuni preveč mrzlo :]

BlackHole ::

In kadar je prostor slabo izoliran. S klimo se da kar lepo ogrevat, če ni premrzlo zunaj (kar lansko zimo res ni bilo) in če so prostori dobro razporejeni, vendar ne za 30€ na leto. Si pač lani kje drugje porabil manj elektrike. Ne moreš tako posploševat no.
LP Marko

Calligulla ::

Lastniki klim upam, da ce jih ze izklapljate pozimi,.. vsaj veste, da je klimo dobro enkrat na teden zagnati za par minut, ker je to nujno za njeno normalno dolgorocno delovanje. Za klimo je najslabse, ce stalno stoji. Skratka izklop preko zime je zanjo skodljiv.

Tomay ::

Tudi za avtomobilske klime to pravijo, pa tega nikoli nisem upošteval. Pri 12 let stari oper vectri klima dela b.p., čeprav je pozimi niti enkrat nihče ni vklopil. Mislim, da tudi pri hišnih klimah ni to tako kritično. Cevi so bakrene, nima kaj "rjavet" edino kompresor bi lahko "zarostal" v kar pa dvomim. Več škode klimi narediš, če ni redno servisirana.

Sicer pa klima tako ali tako ni večna. Življenska doba je kakih 10 do 15 let, verjetno pa bomo že prej novo kupili.:D
Voodoo 4Ever


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14142984 (119) Mark900
»

Climastar Avant radiatorji

Oddelek: Loža
195390 (5006) Moharsan
»

Poraba el. energije v gospodinjstvu! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6324075 (22642) gruntfürmich
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2517015 (16498) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710724 (9699) gruntfürmich

Več podobnih tem