»

Zakaj Cloudflare opušča Googlovo reCAPTCHO in ali bo ta še zastonj

Cloudflare - Cloudflare je sporočil, da v svojih storitvah ne bodo več uporabljali Googlove reCAPTCHE. Namesto tega bodo prestopili na neodvisno hCaptcho, kar odpira precej vprašanj. Google je namreč napovedal, da bo v prihodnosti reCAPTCHA plačljiva.

Trenutno je uporaba reCAPTCHA zastonj. Google s tem dobiva informacije, ki jih drugače ne bi mogel oziroma bi jih moral plačati, uporabniki storitve pa storitev za preverjanje, da je obiskovalec človeški. Googlovo reCAPTCHA uporablja 1,2 milijona spletnih strani. Cloudflare pa nudi storitve za zaščito strežnikov in strani pred napadi, kamor sodi tudi preverjanje, da je obiskovalec res človek in ne avtomatiziran pajek ali bot.

Izvršni direktor Cloudflara Matthew Prince je pojasnil, da odločitev Googla razume. Celo za takšnega giganta je Cloudflare znaten uporabnik. Cloudflare nudi DNS za 11,3 odstotka spletnih strani na internetu. A po drugi strani je nesprejemljivo, da bi morali za storitev plačati, saj bi s tem stroški narasli za več milijonov...

13 komentarjev

Windows 10 bo laže bral Linuxove datoteke

The Windows Blog - V novo preizkusno verzijo Windows 10 (build 19603) je Microsoft dodal novost, ki še dodatno poenostavlja interakcijo z Linuxom. Raziskovalec (File Explorer) ima integrirano podporo za WSL (Windows Subsystem for Linux). V praksi to pomeni, da se bo v levem oknu, torej v drevesni strukturi, pojavila ikona najbolj znanega pingvina in napis Linux. Tam bodo prikazane vse uporabnikove Linuxove distribucije in datoteke, ki so shranjene v teh datotečnih sistemih.

Priznati je treba, da Windows 10 dostop do datotek Linuxa podpira že od verzije 1903. Doslej je bilo treba particije vpeti (mount). S spremembo Microsoft sledi poti večje integracije Windows in Linux. Začelo se je s podsistemom za Linux, v končni fazi pa obljubljajo vključitev celotnega jedra. Windows podpira tudi lupino bash in celo OpenSSH. V Windows Store najdemo Ubuntu, SUSE Linux in Fedoro.

Nekaj drugih novosti v novi verziji Windows so še: izboljšano čiščenje datotek, Microsoft News Bar, podpora formatu datotek Canon CR3...

50 komentarjev

Omrežja zaostrujejo boj proti teorijam zarot okoli koronavirusa

vir: BBC
BBC - Požigi britanskih baznih postaj mobilne telefonije so YouTube in Facebook naposled pripravili do tega, da sta pričela odstranjevati vsebine, ki razglašujejo povezavo med omrežji 5G in pandemijo covida-19. V WhatsAppu so medtem vnovič začasno omejili posredovanje sporočil, da bi zmanjšali širjenje dezinformacij o pandemiji.

Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zagorelo več baznih postaj mobilne telefonije, ki so jih z bencinom napadli teoretiki zarot, prepričani, da tehnologija 5G pripomore k širjenju bolezni covid-19. Takšne dezinformacije med drugimi načrtno širijo tudi skupine mešetarjev s pripomočki, ki naj bi posameznika domnevno ščitili pred sevanji. Tovrstni zaslužkarji brezvestno zlorabljajo rastoči val tesnobe in strahu, ki spremlja pandemijo, zato njihovo število narašča. Drugi način izkoriščanja negotovih razmer smo lahko videli v ponedeljek, ko je bil YouTubov video, v katerem je razvpiti teoretik zarot David Icke razglašal sorodne netočne trditve, izrabljen za zbiranje...

95 komentarjev