»

Uradne informacije o Hammerjih

EBN - Na EBNju lahko zasledimo zanimivo poročilo predsednika AMDja, Hectorja Ruiza, o njihovih procesorjih osme generacije, 64 bitnih Hammerjih. Zaenkrat izgledajo zadeve precej bolj obetavno, kot z Intelovim never-ending-story-Itaniumom, saj so dejansko določeni datumi izida novih procesorjev (in kot vemo, se AMD stvari, kot so datumi, dejansko drži). Prvi 64 bitni procesor, ClawHammer (namenjen 1-2 procesorskim sistemom), je tako najavljen za prvo četrtletje 2002, medtem ko se bodo prvi primerki pojavili že proti koncu leta 2001. SledgeHammer (4-8 procesorski sistemi) pa lahko pričakujemo v drugem četrtletju 2002.

0 komentarjev

AMD v rahlih težavah

X-Bit Labs - Sodeč po nekaterih virih se AMD trenutno ubada s težavami, ki jih je povzročila njihova napačna ocena trga. Podjetje je namreč v prvi četrtini tega leta nameravalo prodati 3.5 milijona Athlon in 4.4 milijona Duron procesorjev, toda vse se jim očitno ne bo izšlo. Izkazalo se je namreč, da je povpraševanje po močnejših Athlonih dejansko večje, in tako imajo sedaj težave z dobavo, medtem ko prodaja Duronov ne gre tako dobro. Vsekakor bodo težavo hitro razrešili, saj si ne smejo privoščiti takšnega fijaska, kot si ga je Intel s svojimi fantomskimi procesorji.
Zanimivo je predvsem dejstvo, da se Duroni ne prodajajo tako dobro. Tukaj gre vsekakor za globalno oceno, saj so to še vedno zelo popularni retail procesorji. Zatakne se pri OEMih in ustreznih integriranih čipovjih, ki jih enostavno ni. Zato se veliko OEMov še vedno zateka k uveljavljeni low-cost kombinaciji Celeron in i810/E/E2. Upajmo, da se bo to spremenilo s prihodom ustreznih VIAinih KL133 in KL133E čipovij....

1 komentar

Novi MXi

več strani - Nvidia je tudi uradno najavila nove GeForce MX kartice, o katerih smo pred nekaj časa že govorili. Gre torej za MX200 in MX400 modela. Grafikulje so zasnovane na GTS tehnologiji, razlikujeta pa se po pomnilniški prepustnosti in hitrosti jedra. MX200 ima tako le 64 bitno povezavo s pomnilnikom (ki ga je 32MB), jedro pa deluje pri 175MHz. MX400 je malce močnejši z 32 ali 64MB 128 bitnega SDR pomnilnika in jedrom pri 200MHz. MX400 prav tako ima možnost TwinViewa, ki ga MX200 nima.
Prve kartice z novimi MXi so že najavljene, prednjači pa tajvansko podjetje InnoVISION.

0 komentarjev

Radeon VE dobavljiv

Akiba - Ta novica bo sicer zanimala bolj kakšne poslovneže, ki jih zanima opremljanje delovnih računalnikov v kakšni pisarni, toda vseeno: na Japonskem je že par dni Radeon VE masovno dobavljiv. Kot verjetno že veste, gre za zelo okleščene verzije Radeona s samo enim renderirnim cevovodom in brez T&L enote. Takšna kartica seveda ne more konkurirati svojim močnejšim bratom ali Nvidiinim proizvodom v 3D igrah, toda to navsezadnje niti ni njej namen. ATI jo je namreč namenil kot konkurenco Matroxovim G450 karticam, ki trenutno vladajo na poslovnem področju. Tako se VE ne more pohvaliti z navdušujočimi 3D sposobnostmi, toda ATi ga je opremil z marsikaterim zanimivim bonbončkom: D-Sub izhod, DVI-Out, S-Video Out... Zelo zanimiva je tudi cena kartice: $122-$140 na Japonskem, kjer so cene tako ali tako ponavadi malce višje.

1 komentar

Cene AMDjev... pozno

AMD - Ok, sicer je res, da to sploh ni več novica (za kar sem kriv predvsem jaz), ampak vseeno boljše pozno, kot nikoli. Torej, oglejte si tabelo novih cen za AMDjeve procesorje, ki so začele veljati 5. marca. Cene si velikoprodajne, torej po 1000 kosov.

CPU Jedro FSB Nova cena
AMD Athlon (Desktop) 1.2GHz 266MHz $294
1.2GHz 200MHz $268
1.133GHz 266MHz $265
1.1GHz 200MHz $241
1GHz 266MHz $224
1GHz 200MHz $204
950MHz 200MHz $182
900MHz 200MHz $172
AMD Duron (Desktop) 850MHz - $120
800MHz - $90
750MHz - $72
AMD Duron (Mobile) 700MHz - $123
600MHz - $75

5 komentarjev

MadOnionovo kurjenje

Futuremark - Priznam, fantje vedo nekaj malega o marketingu. Sedaj na veliko kurijo ljudi z njihovim naslednikom, 3D Markom 2001. Čisto vsak dan sproti naznanijo eno od neznank pri programu. Včeraj sem recimo zvedel, da izid programa lahko pričakujemo že čez en teden. Vsake toliko objavijo tudi kakšno slikico ter video. Jaz že kar nekako komaj čakam na izid. Vi pa - kakor hočete.

2 komentarja

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev