»

Nov ZZZ

vir: ZZZ
ZZZ - Kot vedno odštekane teme. V tej številki preberite: o IBM-ovem poskusu narediti Dato (iz Star Trek: The next generation). IBM dela na projektu imenovanem Blue Eyes, ki naj bi omogočil računalniku zaznavati uporabnikovo počutje. Vse to bi potekalo ali skozi nakakšno kamero, ki bi, po obrveh, ugotavljala počutje človeka. Ali pa druga možnost, kjer bi imeli miško, ki bi merila pritisk, temperaturo,... in s tem tudi počutje človeka (sproščenost, jezo, strah,...). O univerzalnih očalih, ki bi se sama prilagodila dioptriji oči. O javnem prevozu, ki ga načrtujejo na Nizozemski univerzi. In še o par drugih stvareh. Spodaj:...

11 komentarjev

Priljubljenost DDR pomnilnika

X-Bit Labs - Ne glede na to, kako sem navdušen nad novo tehnologijo, moram priznati, da se DDR pomnilnik ni prijel. Večina ljudi je pač ne pripravljenih dati nekaj denarja več za hitrost, ki je dejansko res ne potrebujejo. To se bo spremenilo.
Tako vsaj pravijo proizvajalci matičnih plošč, ki bodo začeli promovirati svoje DDR matične plošče veliko bolj intenzivno. DDR se je tako zelo slabo prijel tudi zato, ker so (bila) vsa vezna čipovja zanj precej draga. Zato sta AMD in VIA začela izdelovalcem končnih računalnikov (ala IBM Aptiva) ponujati "bundle". V njih bodo vezno čipovje in priložen DDR pomnilnik. Še bolj priljubljena pa je ALi-jeva in SiS-ova ponudba, ki raje kot "bundle" ponuja zelo ugodno ceno čipovja samega. Skaratka; v prihodnje lahko pričakujemo veliko bolj agresivno trženje DDR matičnih plošč. Kar pomeni večjo konkurenco. Kar pomeni nižje cene!

0 komentarjev

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar