»

Nintendova prodaja nad pričakovanji

TG Daily - Po poročanjih TG Daliy je Nintendo v preteklem letu (merjeno od marca 2006 do marca 2007) prodal za pol milijarde dolarjev več svojih konzol, kot je njihov finančni oddelek napovedoval. Namesto predvidenih 7,6 milijard so zaslužili 8,1 milijarde, kar je približno šest odstotkov več, številke pa so precej vzpodbudne.

Nintendo ni bil v preveč bleščečem položaju na trgu polnokrvnih konzol, kar se počasi izboljšuje (v dobro vseh kupcev), na področju prenosnih izdelkov pa še vedno dominirajo. V že omenjenem obdobju so recimo prodali dvakrat toliko svojih DS-jev, kot je Sony prodal lastnih žepnih PlayStation-ov Portable. Izvorna vest.

2 komentarja

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

več strani - Pekel je zmrznil in pujsi so vzleteli, izšel je namreč Debian 4.0, znan tudi pod kodnim imenom Etch. Res je, po večkratnih zamikih, uporu razvijalcev, vdoru v strežnik in nekaterih manjših težavah, je ekipi Debiana končno le uspelo izdati novo stabilno (stable) različico operacijskega sistema. Dosedanjo stabilno različico s kodnim imenom Sarge so pred prehodom v oldstable še enkrat posodobili ter odpravili nekaj napak.

ISO slike za Debian 4.0 so že na voljo, za nadgradnjo z zrcalnih strežnikov pa bo potrebno počakati, da se le-ti posodobijo. Velja tudi omeniti, da je bil izglasovan novi projektni vodja Debiana -- naš v Franciji živeč rojak, Sam Hocevar. Mimogrede, celotni namestitveni program in večina ostalih uradnih paketov namestitve Debiana je prevedena tudi v slovenščino..

Dodatni viri:
- Slashdot: Two Major Debian Releases In One Day
- Debian 3.1r6 Update
- Sam Hocevar: Osebna stran
- Sam Hocevar: Vizija za Debian

40 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

Zaščiteni, a kljub temu nevarni

Alex Ionescu's Blog - Vsaj tisočkrat smo že omenili, kako strogo nadzorovana je sodobna medijska vsebina visoke ločljivosti. Za njeno predvajanje potrebujete posebno opremo, ki jo v primeru osebnega računalnika predstavljata HDCP izhod in Windows Vista, v katero je vgrajenih precej zaščitnih sistemov, ki skušajo preprečiti pobeg predrage umetniške vsebine s holywoodskih ploščkov.

Med drugim nov OS pozna tudi t.i. zaščitene procese, ki imajo znotraj sistema precej priviligiran položaj, drugi procesi (na primer antivirusni program) namreč nimajo dostopa do njihovih sredstev, da ne bi zlobni strici z zlobno kodo ukradli kakršnekoli zaščitene vsebine, ko se ta nahaja v pomnilniku v nekriptirani obliki. Omenjeni status lahko dobi samo določena digitalno podpisana programska oprema, ki je pred tem skrbno pregledana, pa tudi njeno delovanje je omejeno na določeno ožje okolje izvajanja znotraj sistema.

Alex Ionescu na svojem blogu piše o zaskrbljujočem dejstvu, da je kljub vsemu mogoče na precej trivialen...

8 komentarjev