»

Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

AnandTech - Na tradicionalni prireditvi IDF, je Intel ob bok Athlonu FX postavil, čez pol leta dobavljiv, procesor Conroe. Ta naj bil Intelu pomagal prevzeti krono najzmogljivejšega namiznega procesorja.

Torej, iz oči v oči sta si gledala Athlon FX pri 2.8 GHz, na pološči z naborom R480 in Intel Conroe pri 2.66 GHz (1066 FSB), na naboru 975X.

Rezultati novinca so, vsaj v tem merjenju, impresivni. V Quake4 (SMP=0) Conrone doseže 184 sličic na sekundo, FX pa 143. Če je vklopljena podpora za dve jedri (SMP=1), se prednost sicer zmanjša na 15% (238 proti 207), vendar je še vedno občutna. Še večja prednost se pokaže pri F.E.A.R.

Kaj pa obdelava multimedijskih vsebin, do nedavna Intelov travnik? Tudi tu pusti Conroe FX-a zadaj, tako v aplikacijah Windows Media encoder, DivX in iTunes.

Kljub temu, da je za primerjavo služil AMD na podnožju 939, ki ga bo proti začetku poletja zamenjala nova družina na podnožju AM2, z uporabo DDR2 pomnilnika, je, vsaj po teh rezultatih, težko verjeti, da lahko AMD...

47 komentarjev

Pri IBM brez Viste?

NeoSeeker - Kot poroča Neoseeker, je Andreas Pleschek iz stuttgartskega predstavništva IBM na letošnjem Linux Forumu (relevanten del se prične pod sliko Alana Coxa, nekje na začetku 2. četrtine) napovedal, da omenjena korporacija od letošnjega oktobra dalje ne bo podaljšala pogodbe z Microsoftom. To pa pomeni, da uslužbenci IBM-a na svojih namizjih ne bodo mogli občudovati bonbončkov in "bonbončkov" prihajajoče MS Viste. Namesto tega bodo z julijem pričeli prehod na IBM Workplace, ki bo seveda tekel na Linuxu, natančneje na platformi, ki temelji na Red Hatu. Prehod bo seveda postopen, nekateri bodo tako morali še malo potrpeti na dosedanjih izdajah Oken, zagotovo pa ne bo, v kolikor omenjena trditev seveda drži, nadgradenj na Visto.Ali te govorice držijo ali pa gre le za izsiljevanje nižjih licenčnin, bomo še videli. Ravno tako bo šele čas pokazal, ali bo morebitni prehod kaj zamajal tržne deleže namiznih operacijskih sistemov.

31 komentarjev

USB ključ mer kreditne kartice

Hartware.net - Če sodite med pedantne ljudi, ki imajo radi vse shranjeno na enem mestu, je izraelski Walletex predstavil zanimiv izdelek za vas. Wallet Flash je namreč navaden USB ključ, vendar velikosti kreditne kartice. V nasprotji z lani predstavljenim podobnim izdelkom Lacie-a, ima Wallet Flash vgrajen USB priključek enake debeline kot kartica in naj bi deloval obojestransko. Njegova kapaciteta je od 128 MB do 2 GB, odvisno od modela. Poleg tega naj bi bila kartica vodno in temperaturno odporna.V Evropi bo Wallet Flash kupcem na voljo prvič na CeBIT-u po ceni 25 Evrov za model z najmanjšo kapaciteto in 142 Evrov za tistega z največjo.

Več o tem na uradni strani Walletex-a in v sporočilu za javnost na strani Hartware.net.

5 komentarjev

Novi dvojedrni Opteroni serij x85

Slo-Tech - Podjetje AMD je dan pred začetkom tradicionalne Intelove prireditve IDF, najavilo novo serijo dvojedrnih procesorjev za delovne postaje - Opteron 185, 285 in 885. Procesorske srčike tokrat bijejo z 2,6 GHz in ostajajo pri porabi okoli 95W električne energije. Dva in osem procesorski različici bosta dobavljivi v prihodnjih dneh (2149 $ za 885 in 1051$ za 285), medtem ko ostaja cena za 185 - različico, ki bo običajne smrtnike še najbolj begala, skrivnost. Opteron 185 prav tako ne bo dobavljiv vsaj še dober mesec.

Sladka smetana AMD-ejeve namizne ponudbe, trenutno najzmogljivejšega dvojedrnika AMD FX-60, bo s prihodom Opterona 185 vse bolj kisla, če bo FX vztrajal z nezanimivo ceno. Prihod Opterona 185 pa bo verjetno posebej vznemiril vse, ki še zbirajo prihranke za nakup "navijaških" sorodnikov serije 170 ali 175.

4 komentarji

ATI prevzel del XGI-ja

ATI - V skladu s svojo napovedjo o prevzemu drugih podjetij, je kanadski ATI potrdil, kar se je že šušljalo. Prevzeli so del singapurskega XGI-ja. Vendar ATI ne bo prevzel celotnega XGI-ja, ampak le njegovo singapursko partnersko podjetje Macrosynergy in kalifornijsko ekipo XGI-ja iz Santa Clare. S to potezo ATI namerava okrepiti svoj položaj na kitajskem trgu in okrepiti svoj inženirski kader.

Več o tem si lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

ATI predstavil Mobility Radeon X1800 XT

ATI - ATI je predstavil svoja najnovejša grafična čipa za prenosne računalnike, Mobile Radeon X1800 in X1800 XT. Namenjena sta predvsem zagrizenim igralcem računalniških iger in tistim, ki pri svojem delu uporabljajo grafično zahtevne aplikacije.

Šibkejši model X1800 ima dvanajst pixel cevovodov in osem vertex shader enot ter tiktaka pri frekvenci 450 MHz. Njegov večji brat se ponaša s šestnajstimi pixel cevovodi in prav tako osmimi vertex shader enotami, njegova frekvenca pa je 550 MHz. Seveda obe podpirata DirectX 9 in Shader Model 3.0.

Več o novih mobilnih Radeonih si lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost in na ATI-jevi spletni strani

4 komentarji