»

Apple predstavil iPhone 14

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera...

113 komentarjev

Zaradi pomanjkanja električne energije CERN razmišlja o ustavitvi nekaterih eksperimentov

The Wall Street Journal - Eden največjih porabnikov električne energije v Evropi je CERN, ki porabi približno 1,3 TWh na leto, če normalno obratujejo vsi pospeševalniki delcev. To je približno tretjina porabe električne energije Slovenije, kar ni zanemarljivo. Na višku troši CERN tudi 200 MW, sicer pa okoli 80 MW, če pospeševalniki delcev ne obratujejo. To pa so količine, ki so v trenutni energetski krizi problematične. Zato CERN načrtuje znižanje porabe električne energije z ustavljanjem eksperimentov.

Vodja odbora za oskrbo z energijo v CERN-u Serge Claudet je dejal, da bi lahko ugasnili tudi veliki hadronski trkalnik (LHC), če bo to potrebno. Prioriteta bo vzdrževanje stabilnosti omrežja, zato bo CERN znižal porabo, če bo grozilo pomanjkanje električne energije. LHC sicer ni edini pospeševalnik delcev, temveč le eden izmed osmih, dasiravno je najpomembnejši. Njegov izredni in nepričakovani izklop bi povzročil nemalo preglavic zlasti pri ponovnem vklopu, zato se bodo temu poizkusili izogniti. Zato je...

40 komentarjev

T-2 pohitril dostop do interneta

Slo-Tech - V začetku meseca je ponudnik dostopa do interneta T-2 povečal hitrosti prenosa v obstoječih paketih, ne da bi jih podražil. Spremembe veljajo za domače uporabnike, medtem ko poslovni uporabniki s posebnimi pogodbami povišanj ne bodo deležni. Višje hitrosti avtomatično dobijo vsi novi naročniki, medtem ko bodo stari prišli na vrsto postopno, a še vedno samodejno.

Povišanja hitrosti so občutna. V najdražjem paketu se 750/150 Mb/s povečuje na 1000/200 Mb/s, česar uporabniki morda ne bodo takoj opazili. V spodnjem delu cenika bodo spremembe opaznejše, saj bo 50/20 Mb/s poskočil na 100/20 Mb/s, samostojni priključek (torej brez paketa) pa s 100/100 Mb/s na 1000/200 Mb/s. Povišanja hitrosti veljajo za vse pakete in samostojne priklope, četudi so morebitni ponujeni prek gostujočih omrežij kot bitni tok (WCA). Kdor je doplačeval za višje hitrosti, ki presegajo osnovno ponudbo v paketu, se mu bo doplačilo ukinilo.

Tudi konkurenca nudi že zelo visoke hitrosti dostopa do interneta. Telekom...

107 komentarjev