»

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

Finci bodo povezovali Irak

The inquirer - Če gre verjeti sledeči novici, je sistem pred padcem prejšnega voditelja ljudi omejeval pri nekaterih nam zelo samoumevnih tehnologijah. Govorim o mobilni telefoniji.

Tako je The Inquirer ravno na neuradni dan brez mobitela objavil, da je finska Nokia prevzela (verjetno finančno zajeten) projekt postavljanja mobilnega omrežja v južnem Iraku, med drugih tudi v zadnjem času večkrat omenjeni Basri. Kot navajajo, bo Nokii prihranjeno vsaj razkopavanje terena, za kar bodo poskrbela lokalna podjetja. Precej skandinavsko razmišljanje, morate priznati. Še klik.

6 komentarjev

RAMBUS še živi

X-Bit Labs - Čeprav že nekaj časa ni slišati skoraj ničesar o tem pregrešno dragem pomnilniku, se nekaj pa vendarle pripravlja. Tako lahko v novici na X-Bit Labs preberemo, da SiS pripravlja nova vezna čipovja, ki bodo uporabljala RAMBUS pomnilnik. Tako sta na poti dve čipovji, SiS R659FX in SiS R659TX. Namenjeni sta sistemom z Intelovim Pentiumom 4, podpirata 400/533/800 MHz vodilo, PCI Express x16, za pomnilnik pa skrbi štirikanalni RDRAM kontroler. FX je namenjen delu s PC 1333 RDRAMom, kar znese pomnilniško prepustnost 10,66 GB/s, TX verzija pa bo najbolje delovala s PC 1600 RDRAMom, kar pomeni zajetnih 12,80 GB/s prenosa.

Če pa bodo te ogromne pomnilniške prepustnosti karkoli pomagale, da bi se RAMBUS obdržal na trgu, bomo pa še videli - trenutno mu v konkurenci z vedno hitrejšim DDR RAMom ne kaže najbolje...

4 komentarji