»

Burno okrog OLPC

Slo-Tech - Prejšnji teden so po mreži vseh mrež zaokrožile novice, da je korporacija OLPC (One Laptop Per Child) prejela naročila za 3 milijone teh poceni računalnikov. Izkazalo se je, da je v resnici OLPC samo navezal stike z nekaterimi državami.

Glede na to, da predstavnik OLPC ni komentiral (trenutnega) stališča Indije, da se v program najverjetneje ne bo vključila, to zaenkrat drži. Sudeep Banerjee, indijski sekretar za izobraževanje, je izrazil bojazen, da bi te »igračke« lahko celo bolj škodile razvoju mladine, kot pa poskrbele za njihov razvoj, saj naj bi prizadele otrokove kreativne in analitične spodobnosti. Indija da potrebuje denar za učilnice in učitelje, ne pa za prenosne računalnike.

Je pa Wikipedia sporočila, da bo na teh računalnikih na voljo offline različica njihove enciklopedije. Cilj OLPC se namreč zelo dobro pokriva s cilji Wikipedie, saj slednja želi distribuirati znanje, vsebovano v njihovi enciklopediji, brezplačno, vsakemu človeku na svetu. OLPC se zaradi...

23 komentarjev

PS4 brez optičnega pogona?

Slo-Tech - Čeprav PS3 še ni prišel na police, Sony že govori o nasledniku (PS4), vsaj glede optičnega pogona. Tega namreč, po besedah Sony-evih predstavnikov, v PS4 sploh ne bo.

Razlog za takšno odločitev je v tem, da se tako Sony kot NVidia strinjata, da je pričakovani proizvodni ciklus PS3 deset let. Do takrat naj bi bilo dovolj širokopasovnih povezav, pa tudi digitalna tržnica naj bi bila toliko razvita, da fizičnih kopij multimedijskih vsebin ne bo več.

22 komentarjev

AMD: pocenitev dvojedrnikov z 2x 1MB L2

Slo-Tech - Po znižanju cen večine svojih procesorjev, je AMD znižal cene tudi dvojedrnim procesorjem s po enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika na jedro. Največja, kar 56 odstotna pocenitev, je doletela procesorje Athlon 64 X2 4800+, za katere bo po novem potrebno odšteti 286 ameriških dolarjev. Cena Athlon-a 64 X2 4400+ bo nižja za 52 odstotkov in bo znašala 224 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najcenejši model 4000+, potrebno odšteti 173 ameriških dolarjev, kar pomeni 46 odstotno pocenitev. Omenjeni procesorji bodo ostali v prodaji le še kratek čas, saj bo AMD prenehal z izdelavo dvojedrnikov z dvema megabajtoma drgonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

31 komentarjev