»

CERN odkril tri nove eksotične delce

Slo-Tech - Medtem ko je CERN ravno začel tretjo serijo trkov (prvi sta potekali v letih 2009–2013 in 2015–2018), v kateri bodo skušali odkriti nove osnovne delce in fiziko za standardnim modelom s še nekoliko močnejšimi trki (13,6 TeV), so danes poročali o treh novih delcih, ki so jih bili odkrili z analizo predhodnih podatkov. Gre za en pentakvark in par tetrakvarkov, o čemer so govorili na današnjem seminarju. CERN je odkril že številne eksotične delce, ki niso stabilni, a vendarle obstajajo vsaj kratek čas in razkrivajo nove možnosti, kako se lahko osnovni delci povezujejo.

V standardnem modelu nastopa šest kvarkov (gor, dol, čudno, čarno, vrh, dno), ki se običajno povezujejo v pare (mezone) ali trojke (barione). Vsa običajna snov, ki nas obdaja, je zgrajena iz protonov in nevtronov, ki ju sestavljajo po trije kvarki, in elektronov, ki so osnovni delci. Že nekaj let pa je znano, da se lahko kvarki povezujejo tudi v tetrakvarke in pentakvarke. Večinoma gre za kombinacije kvarka in...

6 komentarjev

FIFA bo na svetovnem prvenstvu uporabila izboljšani VAR

Slo-Tech - Na prihajajočem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki bo novembra in decembra potekalo v Katarju, bo FIFA premierno uporabljala z umetno inteligenco izpopolnjen VAR, kar bo znatno skrajšalo čas za pregled situacij in sprejem odločitev, kar trenutno v povprečju traja 70 sekund. Sistem za določanja prepovedanega položaja SAOT (Semi-automated offside technology) bo docela prenovljen. Končne odločitve bosta še vedno sprejemala glavni sodnik in stranski sodnik, a jima bo tehnologija v izdatno pomoč.

SAOT je doslej na preizkusih deloval dobro, je dejal Pierluigi Collina, ki pri FIFI vodi odbor za sodnike. Situacije na igrišču bodo spremljali z 12 kamerami in senzorji v žogi. Vse žoge bodo imele senzor, ki bo 500-krat na sekundo oddal natančno informacijo o položaju. To bodo primerjali s položajem igralcev, ki jih bodo spremljali s frekvenco 50 posnetkov na sekundo. Kamere bodo osredotočene na 29 točk na telesih igralcev in na žogo.

Informacije SAOT bo preveril operater tehnologije, nato...

7 komentarjev

Evropski parlament sprejel DSA in DMA

Evropska komisija - Evropski parlament je včeraj z veliko večino sprejel uredbo o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) in uredbo o tekmovalnih in pravičnih trgih v digitalnem sektorju (akt o digitalnih trgih oziroma DMA). Za DSA je glasovalo 539 poslancev, proti pa jih je bilo 54, vzdržalo se jih je 30. Za DMA jih je glasovalo celo 588, proti jih je bilo 11, vzdržanih pa 31. Vsi slovenski poslanci so glasovali za. Evropska komisija, ki je akta predlagala pred dvema letoma, je že izrazila zadovoljstvo nad razpletom.

Sprejem DSA in DMA ni presenečenje, saj sta po dvoletnih pogajanjih Evropski parlament in Svet marca (DMA) in aprila (DSA) potrdila končno obliko besedila. To je za bruseljske razmere izjemno hitro, kar priča o pomembnosti ureditve te materije. Formalno ju mora potrditi še Svet, nato pa bosta objavljena v uradnem listu. Ko bosta DSA in DMA začela veljati jeseni, bo naslednji velik izziv nadzor.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je v objavi na...

8 komentarjev