»

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Padec direktive o patentiranju softwara

Slo-Tech - Evropski parlament je (danes) v sredo, 6. julija, na plenarni seji z zgodovinsko večino 648 glasov od 680 prisotnih poslancev zavrnil sprejetje Direktive o računalniško izvedenih izumih znane tudi kot Direktiva o programskih patentih.

Gre za močno zaušnico Evropski komisiji in Evropskemu svetu, ki sta si (ob prišepetavanju lobija multinacionalk) prizadevala, da bi programje v evropski uniji postalo patentabilno.

Več o dogajanju v parlamentu lahko najdete v izjavi za javnost slovenske Iniciative programski patenti. Ta si že dalj časa na vseh nivojih prizadeva informirati domačo politiko in gospodarstvo o škodljivih posledicah patentiranja programske opreme - www.patenti.si

Evropski poslanci iz Slovenije so, razen gospe Jordan Cizelj, glasovali proti. Gospa Jordan Cizelj se je glasovanja vzdržala.

Zanimivo je, da se je ravno včeraj proti programskim patentom opredelila tudi ljubljanska Fakulteta za računalništvo in informatiko!

248 komentarjev

All-In-Wonder Radeon X800 XL

X-Bit Labs - ATI je v torek obelodanil, da bodo to poletje na trg poslali novo multimedijsko čudo. Po predhodni splavitvi AIW Radeona X800XT so tako v All-In-Wonder družino dodali še eno grafično kartico s čipom (zaenkrat še vedno) zadnje generacije. Razlika med AIW X800XT in X800XL je poleg različnih hitrosti jedra in pomnilnika predvsem v tem, da smo XT verzijo vtaknili v AGP režo, medtem ko je XL prvi AIW, ki bo domoval na PCIe vodilu.

Tako kot njegov predhodnik, se seveda tudi X800XL šibi pod težo najrazličnejših multimedijskih funkcij. V kartico je vključen zadnji ATI-jev TV Tuner, ki je osnovan na RF tehnologiji podjetja Microtune ( čip MT2050), ki je od prej uporabljanih Philipsovih tunerjev manjši in porabi manj energije, kar je ATI-ju omogočilo, da imata oba AIW X800 Radeona enako velika PCB-ja kot standardne kartice. Tuner lahko sprejme 125 PAL in SECAM kanalov, vključuje FM radio, podpira HD-TV, (od)kodiranje standardov MPEG 1/2/4, RealMedia, DivX in WMV9. Poleg standardnih...

13 komentarjev