»

Prehod Venere 2004

Potek prehoda

vir: Venus Transit 2004
Venus Transit 2004 -

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo...

27 komentarjev

Slovenski forum "open source"

Odprta-scena - Že pred nekaj dnevi je vrata odprla stran Odprta-scena. Stran je namenjena prevajanju odprtokodnih programov, ter njihovemu promoviranju. To poteka s pomočjo "spletnega prevajanja", kar omogoča, da lahko pri prevajanju sodeluje kdorkoli kar preko spletnega brskalnika. Zahtevano je samo znanje angleščine in dostop do interneta. Pridite in prevedite vrstico ali pa napišite kakšen članek (npr. kako se nek odprtokodni program uporablja) ter tako pomagate slovenski odprti skupnosti. Na strani boste našli tudi že prevedene programe in spletne storitve, kot so XOOPS, PostNuke, Dev-C++, ...

9 komentarjev

Boj z mlini na veter ali kako preprečiti snemanje filmov

več strani - Verjetno mi ni potrebno razlagati, kaj so t.i. "cami", ki se hitro po izidu filma v ZDA znajdejo na različnih spletnih straneh, kakor po drugi strani ne začudenja, kdo jih zaradi njihove nizke kvalitete sploh gleda. Ampak, včasih je ekskluziva pomembnejša, in če lahko tako na nepošten način še kdo zasluži, za ljudi potem res ni ovir.

Tako je razmišljala tudi trojica gledalcev filma The Day After Tommorow, ki je film na treh različnih koncih v Los Angelesu in Kanadi snemala s kamkorderji. Zaradi zakonodaje, ki v omenjenih državah to prepoveduje, so posredovali uslužbenci, in posameznike pridržali. Sledilo je seveda moralno poročila MPAA, kako je omenjeno počenje kaznivo.

Slashdot pa tudi poroča, da je Sony razvil način, kako omenjeno početje onemogočiti in ga tudi patentiral. Podobno razmišljajo tudi pri Cinei, kjer so razvili sistem, ki z modulacijo slike film na kameri naredi neuporaben.

Sicer vse lepo in prav, samo poraja se mi vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi filmi...

18 komentarjev

Kakšne bodo baterije prihodnosti?

Neowin - Si predstavljate prenosni računalnik, ki lahko nemoteno deluje 10 ur z uporabo baterij? Znanstvena fantastika? Morda ne več. Nova tehnologija, pri kateri se mešajo metanol, voda in zrak, obljublja tako dolgo delovanje. Tako bodo takšne baterije kandidati za zamenjavo današnjih, ki se uporabljajo v večini digitalnih prenosnih naprav.

Seveda obstaja problem, saj še vedno ni znano, kako močne bodo te baterije, saj še niso dosegli njihovih polnih zmogljivosti. V celici morata namreč biti metanol in voda z membrano ločena od katalizatorja in večje kot je razmerje metanola proti vodi, močnejša in manjša je celica. Proizvajalci pa se tudi še niso odločili, ali bo nova iznajdba polnljiva ali pa bo za enkratno uporabo. Klik!

4 komentarji