»

Zvok na Marsu potuje počasneje in odvisno od frekvence

Slo-Tech - V pol stoletja obiskovanja Marsa smo dobili marsikakšno fotografijo in druge meritve, medtem ko zvokov z Marsa še nismo slišali. Vemo, da je zračni tlak na Marsu približno 150-krat nižji od zemeljskega, atmosfera pa v glavnem sestavljena iz ogljikovega dioksida. Teorije so napovedovale, da se bo zvok na Marsu obnašal nekoliko drugače kot na Zemlji. Visoke frekvence bi se morale močno absorbirati zaradi ogljikovega dioksida, hitrost bi bila močno odvisna od frekvence in predvsem bi imel zvok krajši domet. Prve meritve kažejo, da se zvok na Marsu resnično vede precej drugače kot doma.

V Nature poročajo o ugotovitvah, ki so jih pridobili z mikrofonov na roverju Perseverance. V razširjenem slušnem razponu, torej od 20 Hz do 50 kHz, so analizirale zvoke, ki so jih povzročali laserske iskre in rotorji. Ugotovili so, da obstajata dve hitrosti zvoka. Meja med njima je pri 240 Hz, razlika pa okoli 10 m/s pri siceršnjih hitrostih 240 m/s. Zaradi oslabitve so zvoki na Marsu za okoli 20 dB...

27 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev