»

Video posnetki iz WebCampLjubljana

Slo-Tech - Po uspešnem WebCampLjubljana, kjer so prejšnji teden obiskovalci dogodka predavali o spletu in tehnologijah, je sedaj pripravljen arhiv videoposnetkov njihovih predavanj.

Teme se gibljejo od zelo tehničnih: migracija obstoječih spletnih strani na nov sistem, pakiranje JavaScripta, razvoj HTML5 aplikacij za iPada, kako postaviti monitoring sistem za strežnike ter kako servirati neživi video na spletu; do bolj splošnih: brezplačni kolektivni samoumor, kako voditi svoje življenje in podjetje, Freedom box in vodenje spletnih projektov.

Vse te in še mnoge druge posnetke si lahko s pomočjo brskalnika ali iPada ogledate na: http://video.webcamp.si/

21 komentarjev

Težave z baterijo v iPhone 4S

4S se lahko v stanju pripravljenosti izprazni v 6-8 urah. Trenutno sumijo požrešne lokacijske storitve.

vir: Guardian
Guardian - 4S je v Sloveniji že na voljo od minulega petka (Si.Mobil priporoča nakup za 1€ in 48€ mesečne naročnine), kar je super za navdušence, ostali pa bodo z nakupom verjetno želeli še malo počakati. Kot namreč poročajo številni uporabniki, ima novi iPhone resne težave s porabo energije, in sicer lahko povsem polno baterijo v...

87 komentarjev

Rusija uspešno izstrelila tovorno plovilo Progress proti ISS

NASASpaceFlight.com - Ruska vesoljska agencija je danes v orbitu poslala plovilo Progress, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljalo pomembne zaloge hrane in zraka. Progress M-13M na ISS pelje 2,9 tone tovora, od tega 750 kg goriva, 50 kg kisika, 420 kg vode in poldrugo tono tehnične in znanstvene opreme. Plovilo so izstrelili ob 11.11 uri po srednjeevropskem času z izstrelišča Bajkonur, po devetih minutah leta je doseglo stabilno orbito, v sredo pa se bo spojilo z ISS.

To je prva izstrelitev plovila Progress po avgustovski nesreči, ko je Rusija po 320 sekundah leta izgubila Progress M-12M. To je bila prva nezgoda z izgubo, ki je doletela plovila Progress. Ruska vesoljska agencija je po...

0 komentarjev

Apple kupil 3D kartografsko podjetje C3

3D zemljevid Bostona.

vir: MacNN
9to5Mc - C3 je švedsko podjetje, specializirano za izdelovanje natančnih 3D zemljevidov večjih mest. Podatke pridobivajo tako iz zraka (letala, helikopterji, UAV), kot iz vozil na tleh. Storitev je bila sprva namenjena vojski za potrebe navigiranja raket, potem pa je prešla v civilno sfero skozi sodelovanje med avtomobilskim proizvajalcem Saab in Nokio (zgodnje različice je bilo mogoče videti v izdelku Ovi Maps). V juliju so pri SAAB AB sporočili, da so svoj delež (nekaj več kot 50%) prodali neimenovanemu zahodnemu podjetju, takoj po nakupu je bila tudi umaknjena spletna stran podjetja, po spletu pa so se pojavila ugibanja, ali ne gre morda za Apple.

Zdaj je potrjeno, da je Apple novi lastnik C3 navigacije, ki naj bi se s tem želel rešiti odvisnosti od storitve Google Maps. V nedavni biografiji...

15 komentarjev

V CERN-u se lov na prehitre nevtrine nadaljuje

BBC - Septembra je veliko prahu dvignila objava fizikov iz CERN-a, da so izmerili hitrost potovanja nevtrinov, ki presega svetlobno hitrost. Ker je to odkritje v nasprotju z vso veljavno fiziko, so se fiziki hitro razdelili v dva tabora zagovornikov in nasprotnikov. Preden bo jasno, katera struja ima prav, bo treba poizkus še nekajkrat ponoviti in po možnosti isto veličino izmeriti še z drugimi, neodvisnimi metodami.

V CERN-u so merili čas, ki ga nevtrini potrebujejo za pot 732 kilometrov med trkalnikom delcev CERN v Ženevi v Švici in laboratorijem Gran Sasso v Italiji. Izmerili si hitrost dveh curkov nevtrinov, ki so imeli energije 17 GeV oziroma 28 GeV, in obakrat dobili nadsvetlobno...

32 komentarjev

Sedem milijard nas je

Slo-Tech - Organizacija Združenih narodov ocenjuje, da bo svetovno prebivalstvo jutri okoli 13. ure preseglo mejnik sedmih milijard. Ameriški urad za popis prebivalstva je v svoji oceni za odtenek konservativnejši in napoveduje datum marec 2012, a to ne spremeni dejstva, da nas na Zemlji živi toliko, kot še nikdar prej v zgodovini. Od tega 60 odstotkov ljudi živi v Aziji, 15 odstotkov v Afriki, 10 odstotkov v Evropi, devet odstotkov v Južni Ameriki, pet odstotkov v Severni Ameriki in slab odstotek v Avstraliji.

Moderni človek oziroma homo sapiens sapiens se je na Zemlji pojavil pred približno...

265 komentarjev