»

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev