»

Prodaja robotov rekordno raste

The Wall Street Journal - V prvem letošnjem četrtletju se je prodalo 40 odstotkov več robotov kot leto pred tem, kar predstavlja največjo prodajo doslej. Že lani je trg robotov zrasel za 21 odstotkov, trend pa se še nadaljuje. Podjetja se na robote zanašajo, da bi ublažila posledice pomanjkanja delavcev, tako da je trg robotov vreden že 1,6 milijarde dolarjev.

V ZDA je bilo marca 11,5 milijona prostih delovnih mest, kar je rekordna vrednost. Strokovnjak opozarjajo, da bi se zaradi kopice okoliščin pomanjkanje delavcev lahko vleklo še več let, podjetja pa pomanjkanje občutijo že sedaj. Zaradi tega se obračajo na robote, ki so napredovali že do te mere, da lahko številna opravila v proizvodnji avtomatizirajo. Če so bili v preteklosti roboti predragi in prekompleksni za uvedbo, se to spreminja, pojasnjuje direktor podjetja Fanuc America Michael Cicco.

Do leta 2021 je trg robotov stagniral, lani pa se je začela hitra rast. Razlogov je več, med njimi pa so pritisk na plače, odsotnosti z dela zaradi covida,...

29 komentarjev

SEC zanima Muskovo nakupovanje Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je že 4. aprila pisno pozvala Elona Muska, naj pojasni nepravilnosti pri nakupovanju delnic podjetja Twitter, so sporočili iz SEC-a. Pismo, v katerem ga pozivajo k razjasnitvi, so sedaj javno objavili. Od Muska pričakujejo pojasnila štirih nepravilnosti, od česar so odvisni nadaljnji postopki.

Elon Musk je 4. aprila letos SEC-u prijavil nakup skoraj desetine delnic Twitterja, ki ga je izvedel 14. marca letos. Musk je agenciji nakup razkril 10 dni prepozno, saj je treba nakup več kot petodstotnega deleža podjetja javno razkriti tudi ostalim delničarjem. SEC sedaj od Muska želi izvedeti, zakaj je prepozno priglasil nakup, zakaj je izpolnil napačen obrazec, in sicer namenjenega pasivnim investitorjem, medtem ko je sam aktivni investitor, in zakaj ni izpolnil vseh polj s potrebnimi podatki. Jasno je že, da je Musk prekršil zakonodajo pri prijavi nakupa, zato je sedaj od njegovega sodelovanja s SEC-om in SEC-a odvisno, ali in v...

5 komentarjev