»

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

CNN.com - Po zakonu Patriot Act ima FBI pravico s pomočjo tim. National Security Letter, dokumenta, v katerem zagotovi, da je zadeva pomembna za nacionalno varnost, do vpogleda v finančne transakcije. Od novembra 2003 so 'finančne institucije' definirane tako široko, da lahko FBI zahteva podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetij, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost pri preiskovanju kriminala".

Te dni so v javnost prišli podatki o uporabi tega instituta.

V letu 2005 je FBI institut uporabil 9254-krat in sicer proti 3501 osebi. Posebno tajno sodišče, Foreign Intelligence Surveillance Court, ki izdaja sodne odredbe za prisluškovanje ameriškim tajnim službam je lansko leto odobrilo 2072 prisluškovanj, kar je dvakrat več kot leta 2000 (ko še ni bila sprejeta tim. protiteroristična zakonodaja).

Glede na podatke Electronic Privacy...

5 komentarjev

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev