»

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Bitcoin z rekordom presegel 30.000 dolarjev

Slo-Tech - Tečaj bitcoina je včeraj presegel 30.000 dolarjev, s čimer nadaljuje vrtoglavo rast v zadnjem letu. V nekaj urah je potem njegova vrednost presegla 34.000 dolarjev. Z novim absolutnim rekordom je bitcoin v enem letu zrasel za 550 odstotkov, od zadnjega minimuma sredi marca lani pa se je njegova vrednost povečala za več kot šestkrat.

Že dober mesec dni, odkar se je rast bitcoina okrepila, se seveda strokovnjaki in laiki sprašujejo, kaj podžiga tokratno rast in do kam lahko gre. Napovedati prihodnost je nehvaležno, zato pa si lahko pogledamo preteklost. Prvo veliko rast in padec je bitcoin doživel davnega leta 2011, ko večina še sploh ni vedela zanj. Z ničle je zrasel do 29 dolarjev, potem pa od junija do novembra 2011 izgubil 93 odstotkov vrednost (z 29 na 2 dolarja). Potem je z nekaj premori zrasel do 230 dolarjev aprila 2013, pa se hitro prekucnil za več kot polovico julija našel minimum malo pod 70 dolarji. Že konec leta 2013 je bitcoin presegel 1200 dolarjev, potem pa je...

30 komentarjev