»

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Odpuščanja v Lenovu in Microsoftu

CNet - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je oznanil, da bo odpustil 200 ljudi na sedežu v Pekingu, poroča Reuters. Poleg tega bo četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu za zdaj prenehal zaposlovati in odpustil nekaj pogodbenih sodelavcev, da bi prihranili nekaj denarja. Spomnimo, da je Lenovo leta 2005 prevzel IBM-ov PC del za 1,25 milijarde dolarjev, sedaj pa se spopada s pešajočo prodajo, zaradi česar je že odstopil šef za Japonsko. Prav tako se pričakuje odstop Davida Millerja, ki je v podjetju odgovoren za azijsko-pacifiško regijo, saj naj bi Lenovo zaradi večje gospodarnosti združil divizije, ki se ukvarjajo z azijsko-pacifiškim, ruskim in kitajskim območjem. V tretjem lanskem četrtletju je dobiček podjetja upadel za tri četrtine.

Na spletu se pojavljajo tudi govorice o odpuščanju v Microsoftu, ki jih za zdaj noče potrditi še nihče. Če gre verjeti neimenovanim virom, naj bi Microsoft 15. januarja na cesto poslal 15.000 zaposlenih, kar je šestina vseh delavcev....

18 komentarjev