»

Severnokorejski operacijski sistem Red Star pod drobnogledom

Slo-Tech - Severna Koreja je že pred leti začela razvijati lasten operacijski sistem, ki se državni ideologiji primerno imenuje Red Star OS. Predlani je izšla njegova tretja verzija, ki je osnovana na Linuxu, po videzu pa spominja na Mac OS X. Ta verzija je tudi pobegnila v splet, in Florian Grunow ter Niklaus Schiess iz nemškega podjetja ERNW sta na letošnji konferenci Chaos Communication Congress predstavila njegovo analizo. Ugotavljata, da je sistem odsev severnokorejskega političnega sistema, saj bdi nad uporabniki in spremlja vsak njihov korak.

Preliminarne rezultate svojega dela sta objavila že julija letos in že tedaj je bilo jasno, da sistem vohuni za svojimi uporabniki. Na včerajšnjem predavanju sta pokazala več podrobnosti. Red Star OS so v...

25 komentarjev

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

Nemški hekerji ne verjamejo Volkswagnu

Slo-Tech - V Hamburgu se je začel že 32. Chaos Communication Congress (32C3), na katerem se srečujejo strokovnjaki za računalniško varnost, tehnologijo in omrežja iz Nemčije in vsega sveta. Letošnji 32C3 bo trajal štiri dni in bo ponujal vsebine s področja internetne varnosti, zasebnosti, omrežij in digitalnega načina življenja. Zvrstilo se bo več kot 200 predstavitev, predavanj in delavnic, večino vsebin pa bo mogoče spremljati prek interneta.

Zelo zanimivo predavanje je imel Felix Domke, ki ima v lasti enega izmed problematičnih volkswagnov, ki v okolje izpušča previsoke koncentracije dušikovih oksidov. Zanimala ga je računalniška koda in predvsem, kako verjetna je Volkswagnova razlaga, da gre za delo manjše skupine inženirjev, medtem ko vodstvo za to naj ne bi...

58 komentarjev