»

Identifikacija s pomočjo glasu je težavna

Slo-Tech - Kot poročajo na Discovery-u je identifikacija posameznikov s pomočjo glasu precej težavna.

Po mnenju Paula Fouklesa iz University of York, ki se ukvarja s forenzično analizo glasu, je v nasprotju s splošnim prepričanjem, ki ga spodbujajo predvsem filmi, s posnetim glasom nemogoče zanesljivo identificirati potencialnega osumljenca. Razlog za to je v tem, da ne obstaja tim. prstni odtis glasu.

Čeprav osumljencev s pomočjo analize glasu ni mogoče identificirati, pa je po njegovem mnenju mogoče s to analizo osumljence izločati. Kakorkoli že - kaže, da samodejni nadzor zvočnih komunikacij le ni tako enostaven, kot bi si nekateri morda želeli...

47 komentarjev

Objavljeni dokumenti "A History of U.S. Communications Security"

Schneier.com - Te dni je National Security Agency odstranila zaupnost iz 158-stranskega dokumenta z naslovom A History of U.S. Communications Security (Volumes I and II). Gre za dokumente povezane z zagotavljanjem komunikacijske varnosti ZDA, ki jih je pripravila NSA. Dokumentacija obravnava različne teme, vključno opisom in analizo različnih načinov šifriranja ter možnimi napadi na komunikacijske sisteme in zaščito pred njimi. Najverjetneje gre za gradivo, ki so ga ob zaposlitvi v NSA morali preučiti vsi novo zaposleni.

Dokumente so objavili na spletni strani organizacije governmentattic.org/, kjer najdemo še več zanimivih dokumentov z odstranjeno stopnjo zaupnosti.

Vsekakor zanimivo novoletno branje za vse, ki jih zanima informacijska varnost.

2 komentarja

Primerjava igralnih avtomatov in e-volilnih naprav

Schneier.com - Kot poroča Schneier so pri Washington Postu opravili zanimivo primerjavo med igralnimi avtomati in elektronskimi volilnimi napravami v ZDA.

Primerjava kaže, da zakonodaja zahteva, da je programska oprema igralnih avtomatov preverjena in predložena državnim organom, kar pa ne velja za programsko opremo v volilnih napravah. Prav tako zakonodaja zahteva, da je vsa oprema igralnih avtomatov certificirana, preverjeni pa so tudi proizvajalci te opreme - kar spet ne velja za volilne naprave.

Schneier ugotavlja, da so igralni avtomati v uporabi vsak dan, vse leto, elektronske volilne naprave pa bistveno redkeje, zato je tudi odkrivanje njihovih pomanjkljivosti bistveno oteženo. Zanimiva pa je predvsem ugotovitev, da je zanesljivost igralnih avtomatov povsem ne-politično vprašanje, iz nekega nenavadnega razloga pa je - vsaj v ZDA - zanesljivost elektronskih volilnih naprav eno izmed pomembnih političnih (in ne zgolj strokovnih) vprašanj.

V Sloveniji verjetno ni dosti drugače...

9 komentarjev

Verizon dobil tožbo

ComputerWorld - Podjetje Verizon Communications je dobilo tožbo proti registratorju domen OnlineNIC zaradi prakse, ki se v anglosaški literaturi imenuje cybersquatting. V glavnem gre za registracijo, preprodajo ali zlorabo domene z namenom pridobitve koristi od blagovne znamke, ki pripada drugemu subjektu. Običajno poskuša zakupnik domene le-to prodati lastniku blagovne znamke po znatno višji ceni ali pa podobnost s pravim imenom unovčiti kako drugače, npr. z oglaševanjem.

Verizon je obtožil OnlineNIC, da je regstiral vsaj 663 domen, ki so identične ali preveč podobne Verizonovim znamkam, kot na primer verizon-cellular.com ali buyverizon.net. Kalifornijsko sodišče je razsodilo, da mora OnlineNIC Verizonu plačati 31,15 milijona dolarjev (to je 50.000 na domeno) in mu prepovedalo nadaljnjo registracijo podobnih domen. Podobne tožbe sta vložila tudi Microsoft in Yahoo. Slednjemu gredo v nos domene, kot so yahoozone.com, yahooyahooligans.com in denverwifesexyahoo.com. Manjši problem je le...

25 komentarjev

Amazon z rekordno božično prodajo

CNet - O kakšni krizi ali varčevanju ni govora, ugotavlja spletni prodajalec Amazon, ki je letos zabeležil najplodnejšo božično sezono doslej. Točnih številk niso hoteli razkriti, so pa postregli z nekaterimi zanimivostmi. Najbolj oblegani so bili 15. decembra, ko so ljudje prek spleta naročili 6,3 milijona izdelkov ali skoraj 73 na sekundo. Na področju zabavne elektronike je bil najpriljubljenejši izdelek Samsungov 52-palčni LCD HDTV, sledita pa mu 8 GB iPod Touch in Acerjev netbook Aspire One. Med programsko opremo je šel najbolje v promet Microsoftov Office 2007 (varianta Home and Student), medtem ko sta mu za petami Norton Antivirus 2009 in Office 2008 za Mace. Na področju konzol ni bilo presenečenj, saj je Wii z lahkoto odpihnil konkurenco.

14 komentarjev

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev