»

Apple zaradi človekovih pravic na ražnju delničarjev

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Na včerajšnjem srečanju delničarjev Appla v Cupertinu je bil na dnevnem redu tudi predlog enega od vlagateljev, da bi podjetje poslej moralo redno poročati o svoji politiki glede svobode govora in pravice do informiranosti. Predlog se je precej neposredno nanašal na Applovo uklanjanje zahtevam kitajske vlade v preteklosti, zlasti na množičen umik VPN aplikacij iz AppStora leta 2017 ter na umik aplikacije časnika New York Times istega leta.

Predlog je na glasovanju dobil le 40,6 odstotka glasov, kar je premalo za uveljavitev, po drugi strani pa vendarle več, kot je dobil soroden predlog pred dvema letoma, kje bilo za le 5,6 % kapitala. Vsekakor pa je tokratno glasovanje po mnenju analitikov dobilo dovolj podpore, da bodo v vodstvu morali začeti resneje razmišljati o tem, kako njihova politika do človekovih pravic v takih državah vpliva na njihov siceršnji ugled.

Pri Applu sicer zadevo pojasnjujejo tako, da v vsaki državi delujejo skladno s tamkajšnjo zakonodajo: "V takih primerih...

3 komentarji

Za predlansko nesrečo tesle odgovorna Tesla in voznik

Slo-Tech - Ameriški urad za varnost v prometu (NTSB) je objavil poročilo o nesreči tesle pred dvema letoma, v kateri je voznik zaradi trčenja v betonsko pregrado med voziščema izgubil življenje. Tesla Model X P100D je na razcepu trčila v ograjo med pasovoma, kjer je pred nesrečo že vsaj dvakrat imela težavo. Voznik je med vožnjo uporabljal asistenčni način vožnje, ki je zelo podoben avtopilotu, a to uradno ni.

Preiskava je ugotovila, da je bilo vozilo tik pred trkom v polavtomatičnem načinu vožnje, kot ga nudi Teslin sistem Autopilot. Tesla voznikom sicer nalaga, da morajo tudi med uporabo tega načina imeti roke na volanu, da rešijo morebitne kritične situacije, a ljudje za dolgotrajno pozorno spremljanje dogajanja, v katerem ne sodelujemo, pač nismo narejeni. Voznik Walter Huang je po nesreči umrl v bolnišnici.

Ni dvoma, da je med vožnjo in tik pred nesrečo igral videoigro, zato ni bil skoncentriran na promet. Sistem, ki ga je uporabljala Tesla, ni bil dizajniran za zaznavanje tovrstnih...

52 komentarjev