»

Wikipedija striktnejša

TG Daily - Pretekli teden smo poročali, da se bo Britannica zgledovala po konkurenčni Wikipediji in omogočila bralcem vsaj delno sooblikovanje člankov. Danes so vesti prav obratne, saj Wikipedija kani postati izbirčnejša glede svoje vsebine. Povod za tako odločitev je bila epizoda TV-serije 30 Rock, v kateri so se znesli nad člankom o Janis Joplin. Ker je meja med fikcijo in dejanskostjo tanka, so se nadebudni gledalci tudi v resničnosti odločili nekoliko poigrati z omenjenim člankom, kar je Wikipedijce prisililo začasno onemogočiti urejanje članka.

Nov sistem, ki se pripravlja, se bo imenoval Flagged Revisions in bo neprijavljenim obiskovalcem onemogočil trenutno urejanje. Še vedno bodo lahko po želji dopolnjevali članek, a se bodo njihovi dodatki na strani odrazili šele, ko jih bo potrdil nekdo izmed posvečenih registriranih uporabnikov. Piko na i sta gotovo postavila članka o senatorjih Robertu Byrdu in Edwardu Kennedyju, ki sta bila nenadoma razglašena za preminula, zaradi česar je...

5 komentarjev

Spam spet v starih kolesnicah

The Register - Sredi lanskega novembra so ameriški organi pregona z interneta odklopili neznano podjetje McColo, za katero se je izkazalo, da je imelo v svojih prostorih vozlišča za nekatera najpomembnejša omrežja, ki razpošiljajo spam. Akcija je imela nemuden učinek, saj so ravni poslane nezaželene elektronske pošte upadle za več kot polovico in se tam zadržale kar dolgo.

Sedaj je spet vse po starem, saj se je količina spama vrnila skoraj na stare ravni. Najbolj smeti botnet Mega-D (Ozdoc), ki pošilja več kot 26 milijonov sporočil na minuto, medtem ko Cutwail (Pandex) ostaja največji, saj nadzoruje več kot milijonov računalnikov.

Še posebej zabaven pa je zadnji spodrsljaj, ko nepridipravi pošiljajo zmenkarijska sporočila (dating spam), ki se tematsko navezujejo na prihajajoče valentinovo. S slovarskim napadom so poslali sporočila na milijone potencialnih naslovov v posameznih domenah, pri čemer računajo, da se bo nekaj neveščih uporabnikov odzvalo, s čimer bi potrdili obstoj naslova in si na...

10 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev