»

Adobe Acrobat 9

MacRumors.com - Adobe Acrobat 9 je od danes naprej uradno na voljo za nakup iz Adobove spletne strani. Izbiramo lahko med različicami Acrobat 9 Pro Extended (699 dolarjev), Acrobat 9 Pro (449 dolarjev) in Acrobat 9 Standard (299 dolarjev) za operacijski sistem Windows ter Acrobat 9 Pro za Mac OS X. Nakup je možen tudi v okviru nove različice zbirke Creative Suite 3.3.

Glavne novosti novega Acrobat, ki skrbi za ustvarjanje, upravljanje in pregledovanje dokumentov v standardiziranem zapisu Portable Document Format (PDF) so: shranjevanje spletnih strani v zapis PDF, vstavljanje videa v zapisu FLV in H.264 v PDF, predloge dokumentov in 256-bitno šifriranje.

Adobe Reader 9 bo na voljo v začetku julija, tako da zaenkrat ostaja pri različici 8.1.2.

18 komentarjev

Prihaja opensource telefon

Openmoko Neo Freerunner

vir: LinuxDevices
LinuxDevices - Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne...

79 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev