»

Symbian^3 predstavljen že aprila?

Nokia N8 ali N8-00?

vir: engadget
engadget - Na spletu so se pojavile slike novega Nokiinega mobilnega telefona, ki ga je mogoče upravljati zgolj prek na dotik občutljivega zaslona. Takoj se je špekuliralo, da gre za nekajkrat že omenjeno Nokio N8, poimenovano tudi N8-00, na kateri naj bi tekel Symbian^3, po Symbian^1 (drugo ime za Symbian S60 5th Edition) in Symbian^2 (odprtokodna različica Symbiana^1) prvi korak k prenovi uporabniškega vmesnika in samega operacijskega sistema.

Na Engadgetu poročajo, da so iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi Nokia mobilni telefon N8 predstavila sredi aprila, čeprav v bližini ni večjih sejmov, povezanih z mobilno tehnologijo. Po drugi strani bi se predstavitev lahko zgodila pred Nokiinim Annual General Meetingom v Helsinkih, ki je...

18 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

V OpenOffice.org vključen slovenski tezaver

Slo-Tech - V paket slovenskih slovarjev za OpenOffice.org je od tega tedna dalje vključen tudi slovenski slovar sopomenk (tezaver), ki nastaja v okviru projekta www.tezaver.si.

Slovenski slovar sopomenk bo vključen v vse prihodnje izide OpenOffice.org, mogoče pa ga je ročno namestiti preko Upravitelja razširitev (meni Orodja - Upravitelj razširitev) (preverite stanje posodobitev) oziroma slovar prenesete in namestite ročno.

Na voljo je tudi dnevno posodobljeni tezaver, ki ga je mogoče namestiti z razširitvijo OdprtiTezaver. V primeru, da si ga namestite, se bodo vaši slovarji posodabljali dnevno, a je v tem primeru priporočljivo originalni slovenski paket slovarjev v celoti odstraniti in dodatno namestiti le ločeno razširitev, ki vključuje le slovar besed za črkovanje in vzorce za deljenje besed.

18 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

Ubuntu odprl svojo spletno trgovino s skladbami

Ubuntu One Music Store

Ars Technica - Canonical je ta teden uradno odprl javno beta verzijo Ubuntu One Music Store, kjer bodo lahko uporabniki podobno kot na iTunes Store in Zune Marketplace kupovali in prenašali popularne skladbe z interneta. Za spletno trgovino stoji 7digital, ki ponuja več kot štiri milijone MP3-datotek brez zaščite z DRM, kakovosti 256 kbps ali boljše. Canonical in 7digital sta razvila programsko opremo, ki omogoča integracijo Music Stora z oblačnim Ubuntu One in aplikacijo za upravljanje skladb Rhythmbox.

Uporabniki lahko pred nakupom brezplačno poslušajo 60 sekund vsake skladbe, izbrane pa nato plačajo s kreditno kartico ali PayPalom. Za začetek nabor skladb ni tako velik kot pri večjih...

33 komentarjev

Go Daddy se umika iz Kitajske

Washington Post - Pred kratkim smo poročali, da so se Kitajci odločili napraviti red v svojem domenskem prostoru. Izbrana metoda je ostra, saj od bodočih kupcev domen in lastnikov že obstoječih za nazaj zahteva razkritje vseh osebnih podatkov in posredovanje dokazil. Ime, naslov, telefonska številka in elektronski naslov so stalnica povsod po svetu, a kaj ko Kitajci hočejo še barvno fotografijo prosilca. Prav tako se še ni zgodilo, da bi kdo terjal podatke za nazaj, kot to počno kitajske oblasti.

Registrar GoDaddy, ki ga poznamo po nizkih cenah, se je zato odločil, da ne bodo več poslovali na Kitajskem. Dejali so, da bodo nadaljevali s podporo obstoječih domen, a registracije novih ne bodo več izvajali. To je po Googlu že drugo podjetje, ki se je uprlo kitajski represiji na spletu.

13 komentarjev

Windows Mobile 6.5 ostaja podprt, Microsoft misli na poslovne uporabnike

Tudi za poslovneže uporaben sistem?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav smo že vedeli, da bosta Windows Phone 7 in Windows Mobile 6.5 (slednji morda v obliki izdaje Windows Phone Starter, vsaj za mobilne telefone) sobivala, pri Microsoftu to ponovno potrjujejo. Mnoge je namreč skrbelo, kaj se bo zgodilo z Windows Mobile oz. kako bodo mnoga podjetja, ki ne uporabljajo zgolj mobilnih telefonov z Windows Mobile, temveč tudi druge naprave, ključne za delovanje celotne družbe, na...

5 komentarjev