»

Tajvanci usposobili Nvidiin SLI na nepodprti plošči

Tweak Town - Zdrava pamet nam pravi, da za paralelno delovanje dveh grafičnih kartic potrebujemo dve grafični kartici in matično ploščo z dvema identičnima režama, kamor ju vtaknemo. Tehnologijo Nvidia imenuje SLI, ATI CrossFire, ni pa to nič posebej novega, saj smo SLI lahko občudovali že pred desetimi leti v časih Voodoojev 2. Žal Nvidia od proizvajalcev zahteva, da so plošče, na katerih naj SLI deluje, certificirane. Vezni nabor X58 je namreč Intelov, tako da tantieme od njegove uporabe prejema procesorski gigant; da bi tudi Nvidia pristavila lonček h koritu, so se spomnili certificiranja plošč kot SLI-združljive in zaračunavanja tega pildka.

Sedaj pa TweakTown poroča, da so zviti Tajvanci odkrili način, kako SLI omogočiti tudi na plošči brez uradnega blagoslova. Za žrtev so si izbrali Gigabytovo ploščo EX58-UD4 in nanj zapisali BIOS F6 plošče GIGABYTE UD4P, ki pa SLI tovarniško podpira. Orodje za nadgradnjo BIOS-a seveda postopka ne pusti izvesti, ker je prepisovanje BIOS z verzijo za...

13 komentarjev

Lenovo predstavil nova računalnika z Nehalemom

PC World - Kitajski Lenovo je predstavil dve novi delovni postaji, ki bosta v drobovju skrivali prihajajoče Intelove štirijedrne Nehaleme - slednji prihajajo v trgovine prihodnji teden. Močnejši komplet se bo imenoval ThinkStation D20, šibkejši pa ThinkStation S20.

D20 bo imel na matični plošči dvoje podnožij za procesorje (osem jeder) in podporo za 96 GB pomnilnika, medtem ko bo šibkejši bratec imel le eno ležišče in podporo za 12 GB pomnilnika. Tovarniško bodo vgrajevali trde diske v izmeri do 1 TB. Procesorji, ki bosta poganjali vso mašinerijo, se bodo imenovali Xeon E5500, W3500, X5500 in W5580, s...

10 komentarjev

Nemška Wikipedia dobila v uporabo 250.000 slik

Heise - Deutsche Fotothek vsebuje več kot dva milijona dokumentov in je univerzalni arhiv za zgodovino umetnosti in kulture Saške deželne knjižnice. Včeraj so storili lepo gesto in objavili podatek, da so fundaciji Wikimedia Deutschland, pod katero okrilje sodi tudi nemška Wikipedija, dovolili rabo 250.000 slik iz njihovih arhivov. Več podatkov o podpisani pogodbi bo znanih prihodnji teden. To ni prva taka poteza v Nemčiji, saj je že konec lanskega leta Nemški zvezni arhiv storil podobno s 100.000 slikami iz svojih katakomb, še prej pa je Wikipediji dovoljenje za uporabo njihovih slik dala revija LIFE.

2 komentarja