»

Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon?

Slashdot - Špansko podjetje Polyphonic HIM si služi kruh na nadvse inovativen način - z analiziranjem in napovedovanjem hitov v pop glasbi. Kaj je tu nenavadnega porečete? Glasbe ne poslušajo, temveč jo matematično analizirajo. Čemerne kritike s podočnjaki do popka tako zamenjajo programerji in matematiki z enakimi lastnostmi, s kavo popackan rokopis pa ničle in enice.

Še bolj kot čisti tehnični napredek so pomembna in zanimiva vprašanja, ki jih tako formaliziran in abstrakten pogled na naš okus odpira. Všečnost je do sedaj vedno predstavljala vrhunec subjektivnosti, a če se jo za poljubni osebi da opisati z isto funkcijo, temu očitno ni tako. Zakaj se je sploh izoblikovala naša želja po esteticizmu (sicer me srce boli, da o esteticizmu pišem v istem sestavku kot o pop glasbi, a naj bo [:D])? Stranski produkt zavesti? Če že, potem mora imeti vsaj pri vseh isti povod, čemu drugače ta, sedaj dokazana, podobnost okusov? In nenazadnje, se lahko v prihodnosti nadejamo povsem, tokrat dobesedno...

38 komentarjev

Internetni teroristi, pozor!

ACLU - Očitno internet postaja leglo takšnih in drugačnih teroristov. V Sloveniji "teroristi" zaenkrat pošiljajo le grozilno elektronsko pošto, ameriški teroristi pa se pogovarjajo kar o demonstracijah. American Civil Liberties Union namreč poroča, da je v javnost pricurljal tajni FBI-jev memorandum, ki policistom daje navodila kako zbirati podatke o protivojnih demonstrantih pod krinko borbe proti terorizmu. Navodila se posebej ukvarjajo tudi z odkrivanjem "nevarnih teroristov" na internetu.
Sicer to ni nič novega, znani so tudi primeri iz Slovenije, ko je policija vneto deskala po arhivih aktivističnih poštnih list in nato aktiviste obiskovala na domu, zaskrbljujoče je le, da ima sedaj ameriška policija neprimerno več sredstev, očitno pa tudi večjo pravno zaslombo za množično nadzorovanje vseh sumljivih osebkov, kot pred nekaj leti. ACLU tudi ugotavlja, da ameriška policija zbira informacije o povsem mirnih in neškodljivih aktivistih, ki nimajo nikakršne zveze s terorizmom ali...

18 komentarjev

Izšla deseta poskusna različica Linux 2.6.0 jedra

Slashdot - Linuxov oče, Linus Torvalds, je včeraj izdal novo različico Linuxovega jedra, ki je označena 2.6.0-test10. Po deveti testni inačici, ki je izšla pred mesecem dni, se utegne zgoditi, da je to zadnja in da bo Linus kmalu izdal uradno 2.6.0. Ali se bo to uresničilo ali pa bomo morali do uradne verzije še malce počakati, se bo Linus odločil skupaj z Andrewom Mortonom. Novih funkcij ne načrtujeta, popravljala bosta le še manjše napake. Če si želite novo jedro preizkusiti takoj, lahko testno različico potegnete od tukaj. Več o tem.

17 komentarjev

Papirnate e-volitve

Wired News - Po znanih zapletih z elektronskimi volitvami v ZDA, o katerih smo že poročali - naj spomnimo, da so bili sistemi e-volitev tako slabo zasnovani, da so omogočali spreminjanje števila elektronsko oddanih glasov - so se tokrat v Kaliforniji domislili rešitve tovrstnih težav. Do leta 2006 bodo namreč morale biti vse e-volilne naprave opremljene s tiskalnikom, ki bo vsak oddan glas tudi natisnil. S tem bo omogočeno naknadno preverjanje oddanih glasov, oziroma onemogočeno e-volilno goljufanje.
Dodatno veselje, merljivo v konvertibilnih zelencih, pa proizvajalcem tiskalnikov povzroča tudi predlog kako ukrepati, ko tiskalniku zmanjka papirja: člani volilnega odbora se namreč ne bodo ukvarjali z menjavo papirja, pač pa bodo tiskalnik preprosto zamenjali. V času volitev naj bi bila namreč natisnjena volilna potrdila neprodušno zaprta v tiskalniku.

Upajmo, da se med razlogi za razveljavitev volitev ne bo znašel tudi 'paper jam'...

2 komentarja

Internet preko električnega omrežja

Slashdot - Internet dandanes lahko prenašamo po obilici medijev. Od navadne bakrene parice in kablskega omrežja pa do radijskih valov. Problem je, da imajo nad prvimi podjetja pogosto nadzor, ki temelji že na monopolnega. Po drugi strani pa kljub vseemu te storitve niso na voljo vsem odjemalcev. Tako se kar sama poraja ideja, da bi internet poskusili spraviti v navadne električne žice.

Trenutno je aktualno električno podjetje Hydro-Québec iz Montreala, ki bo s testiranjem začelo januarja, komercialno pa bo storitev na voljo v nekaj letih. Glede na to, da je to za nas čez lužo ta novica niti ni tako zelo zanimiva. Zanimivo je edino to, da je se je zbudilo še eno podjetje in namerava prevetriti lokalni trg internet ponudnikov. Trenutno je ta storitev komercialno na voljo sicer v Nemčiji kjer jo od poletja 2001 trži RWE in na Švedskem, kjer jo nudi Sydkraft.

Podjetja očitno odkrivajo novo tržno nišo. Samo vprašanje časa je kdaj bo to na voljo pri nas. (2010, 2050, 2100)?? Kaj menite vi?)

23 komentarjev