»

Kaj prinaša prihajajoča uredba o baterijah

Slo-Tech - Minuli teden je Evropski parlament na plenarni seji potrdil besedilo nove uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki ga je bil Parlament v pogajanjih uskladil s Svetom. S tem se sprejetju bliža predlog, ki ga je Komisija prvikrat predstavila decembra 2020, s katerim želijo okrepiti zelene ukrepe na področju baterij. Ti vključujejo tako recikliranje kot tudi trajnostni dizajn izdelkov, kjer bo možno baterije enostavno zamenjati.

Med drugim spremenjena uredba predvideva, da morajo biti baterije v napravah enostavno zamenljive, ne le na servisu, temveč morajo imeti to možnost tudi uporabniki. V besedilu piše, da se za to ne smejo potrebovali specialna orodja, toplotni posegi ali topila. Kaj točno so specialna orodja, kaj pa so komercialno dostopna, ni opredeljeno. Električna vozila, baterije za lahka vozila (LMT), denimo električne skuterje in kolesa, in industrije baterije s kapaciteto nad 2 kWh bodo potrebovali posebne oznake in deklaracijo o ogljičnem odtisu. Te baterije bodo za...

72 komentarjev

Hekali bodo satelit v vesolju

Slo-Tech - Na letošnjem DEFCON-u, ki bo potekal avgusta, bo ameriška vojska prvikrat organizirala tudi tekmovanje v napadu na računalniški sistem satelita, ki je v orbiti. Izziv so pripravljali štiri leta, sedaj pa bo šlo zares. Podvig Hack-A-Sat 4 je klasično CFT (Capture the Flag) tekmovanje, ki predstavlja četrto iteracijo hekanja satelita. A medtem ko so Hack-A-Sat 1, 2 in 3 potekali na klonu, bo štirica namenjena napadu na pravi satelit.

Kvalifikacije so potekale 1. in 2. aprila letos. Satelit Moonlight so potem v orbito poslali 5. junija letos, kjer čaka na finale, ki bo potekal med 11. in 13. avgustom. Moonlight je bil izstreljen prav z namenom, da vanj nato vdrejo, zato ima številne varnostne mehanizme. Med drugim nima aktivnega pogona, zato ne glede na izid tekmovanja ne more predstavljati grožnje za druge satelite v orbitah. V kvalifikacijah je sicer sodelovalo 380 ekip, najboljši osem pa se je uvrstilo na DEFCON.

V preteklosti pa so etični hekerji že uspeli priti v druge satelite...

1 komentar

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Slo-Tech - Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti...

8 komentarjev