»

Facebook z ogromno izgubo prodaja Giphy

CNBC - Kratki animirani posnetki, ki jih pripenjamo v sporočila, so vredni milijone. Niso pa vredni stotine milijonov, kakor je menil Facebook, ko je leta 2020 za 315 milijonov dolarjev kupil Giphy. Sedaj ga je - tudi zaradi zahteve britanskega regulatorja trgov - moral prodati za bistveno manj. Giphy je za 53 milijonov dolarjev romal k Shutterstocku.

Da moral Facebook oziroma Meta prodati Giphy, je CMA odločil lani. CMA je ugotovil, da Giphy tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora in da Facebookovo lastništvo predstavlja nedovoljeno koncentracijo. Obstaja namreč nevarnost, da bi konkurenci z nepoštenimi ali diskriminatornimi pogoji preprečil dostop do storitev, ki jih nudi Giphy. CMA je leta 2021 že kaznoval Facebook, ki pred nakupom Giphyja ni razkril vseh informacij, zato je moral plačati 50 milijonov funtov.

Po dveh letih presojanja pa je bila odločitev jasna. Facebook mora prodati Giphy, kar se bo sedaj tudi uresničilo. Pri tem bodo ustvarili ogromno izgubo. Shutterstock medtem...

4 komentarji

V Franciji nič več kratkih letov

vir: BBC
BBC - V Franciji je začel veljati zakon, ki prepoveduje kratke polete, če obstaja hitra alternativa z vlakom. Čeprav kritiki ukrepa ne pričakujejo opaznega učinka, gre za pomembno sporočilo v boju zoper podnebne spremembe in pri zniževanju emisij ogljikovega dioksida. Zakon je bil sprejet že predlani, sedaj pa se začenja uporabljati.

Notranji leti med mesti, ki jih povezujejo hitri vlaki in zato čas potovanja traja manj kot poltretjo uro, ne bodo več možni. To med drugim pomeni, da se ne bo več letelo iz Pariza v Nantes, Lyon ali Bordeaux. Praktičnih vplivov ne bo veliko, ker Francozi za tovrstne razdalje že sedaj radi uporabijo vlak. Leti med omenjenimi mesti pa ostajajo kot povezovalni leti, torej če ima potnik potem še kakšno povezavo. Prav zato ni pričakovati bistvenega znižanja emisij ogljikovega dioksida. Tako pravi tudi Laurent Donceel, vodja skupine Airlines for Europe.

Prvotni načrti so bili sicer še bolj smeli. Francoska vlada je želela časovno mejo postaviti na štiri ure, a...

250 komentarjev