»

Predavanje: Intelektualna lastnina v informacijski družbi

Kiberpipa - V četrtek 25.3 ob 19.00 bo v Kiberpipi potekalo predavanje o vlogi intelektualne lastnine znotraj novonastajajoče informacijske družbe. Predaval bo Andraž Tori.

Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Mar ni vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Copyleft in prosto programje kot njegovo najbolj učinkovito udejanjenje sta...

0 komentarjev

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Odprta koda kraljuje tudi na poštnih strežnikih?

PC Linux Online - Splošno znano dejstvo je, da je odprtokodni Apache najbolj priljubljena izbira za spletni strežnik, kar potrjujejo Netcraftove raziskave. V podobni, a manj obsežni raziskavi pa se je izkazalo, da odprtokodni strežniki obvladujejo tudi večino svetovnih poštnih strežnikov, saj jih med 106.000 analiziranimi kar 70% uporablja enega izmed odprtih poštnih strežnikov, Sendmail, Postfix ali Exim. Seveda jih velika večina teče na Unixu-podobnih operacijskih sistemih. Klik!

8 komentarjev

EU : Microsoft - 1 : 0, finale v sredo

Mladina - Kot poroča Mladina, so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, z čimer ima evropski komisar za konkurenco povsem proste roke, da proti Microsoftu izreče denarno kazen. Kazen, ki lahko doseže do tri milijarde EUR (do višine 10% letnega prometa podjetja), bo predvidoma izrečena v sredo.

Do odločitve je prišlo po pogajanjih o poravnavi med EU in Microsoftom. Pogajanja so propadla, ker Microsoft ni želel spremeniti tržnega ravnanja v prihodnosti.

EU pač niso ZDA...

17 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Ali ugasnete računalnik če ga dlje časa ne uporabljate
včasih ga ugasnem;33%
(238)
nikoli, vedno je prižgan;31%
(220)
občasno ga pustim prižganega.20%
(141)
vedno ga ugasnem;16%
(114)
Skupaj glasov: 713

Novo anketo je predlagal Klemen.

12 komentarjev