»

V Armeniji odprli največjo farmo za kriptorudarjenje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Armenije sicer doslej ni bilo zaznati med prodornejšimi kriptodržavami, a z novo pridobitvijo si bo zagotovo utrla pot mednje. Farmo za zdaj sestavlja 3000 namenskih minerjev za bitcoin in ethereum, kapacitete pa omogočajo skupno namestitev do 120.000 takih naprav.

Naložbo, vredno 50 milijonov ameriških dolarjev sta v skupnem podjemu izpeljala armenski holding Multi Group in družba Omnia Tech, registrirana na Malti, ki se prek upravljanja tovrstnih farm pretežno ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Lastnik Multi Group je Gagik Carukjan, sicer tudi vodja druge največje parlamentarne stranke v armenskem parlamentu, da gre za nekoliko političen projekt pa dokazuje tudi dejstvo, da se je odprtja farme v Erevanu udeležil tudi armenski premier Nikol Pašinjan.

...

46 komentarjev

Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Olaf Scholz, nemški minister za finance

vir: PC Welt
PC Welt - Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane,...

59 komentarjev

Nov uspeh za večopravilne nevronske mreže

TechXplore - Znanstveniki iz Chicaga so pokazali, da je mogoče že s preprostim prijemom, ki posnema delovanje človeških možganov, napraviti umetno nevronsko mrežo večopravilno in močno omejiti njeno pozabljanje ob učenju novih veščin.

Današnja umetna inteligenca sicer počne nekatere navdušujoče stvari, kot sta prepoznava govora in obrazov. A tudi najnaprednejši algoritmi so v svoji namembnosti izredno togi, saj tisti za vožnjo ne znajo prodajati delnic. Ko običajni deep network poskušamo priučiti česa drugega, namreč izgubi originalno znanje, ker nove izkušnje s spreminjanjem moči sinaps podrejo prvotno strukturo. Temu strokovnjaki pravijo katastrofalno pozabljanje (catastrophic forgetting). Intuitivno bi zato sklepali, da bi...

10 komentarjev