»

Hekerji od argentinskega telekoma neuspešno zahtevali 7,5 milijona dolarjev

vir: ZDNet
ZDNet - Pretekli konec tedna so hekerji napadli sisteme drugega največjega argentinskega operaterja Telecom Argentina, ki ima tretjinski tržni delež. Napadalci so uspeli prevzeti nadzor nad Domain Adminom in nato namestiti izsiljevalsko programsko opremo na 18.000 delovnih postaj. Ob tem sicer ni prišlo do prekinitev zagotavljanja storitev (fiksna in mobilna telefonija, kabelska TV), so pa bile nedosegljive spletne strani. Hekerji so zahtevali 7,5 milijona dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero (109345,35), kar se bo podvojili vsake tri dni, so dodali.

Kot poročajo viri iz podjetja in kažejo zaslonski posnetki, ki so jih na družbenih omrežjih delili nekateri zaposleni, je Telecom Argentina zaznal vdor takoj, ko se je zgodil. Zaposlene so pozvali, naj se ne povezujejo s službenim omrežjem prek VPN, naj omejijo uporabo omrežnih virov in naj ne odpirajo elektronske pošte s priponkami. Telecom Argentina incidenta sprva ni komentiral, prav tako ni razkril, ali nameravajo plačati odkupnino,...

18 komentarjev

LinkedIn zaradi virusa odpušča

Slo-Tech - Med žrtvami upočasnitve in krčenja gospodarstva zaradi covida-19 je tudi LinkedIn, ki je sicer zadnja tri leta del Microsofta. LinkedIn, ki vodi istoimensko poslovno družbeno omrežje, namenjeno zlasti povezovanju med delodajalci in delojemalci, bo odpustil 960 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh zaposlenih.

Odpuščali ne bodo inženirjev in razvijalcev, temveč predvsem v kadrovski službi in v marketingu. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine, ki bodo vsaj v višini treh mesečnih plač. Zaposleni v ZDA bodo dobili še eno leto zdravstvenega zavarovanja, ki v ZDA ni samoumevno in predstavlja enega ključnih faktorjev pri iskanju zaposlitve. Pri novih zaposlitvah v prihodnosti bodo imeli sedaj odpuščeni prednost. Poleg Američanov bodo druga velika skupina odpuščenih Irci. V Dublinu, kjer je evropski center, ima LinkedIn 2000 zaposlenih in naj bi jih odpustili 120 oziroma osmino vseh, ki bodo odšli.

LinkedIn oziroma Microsoft ni edini, ki bo zaradi upočasnitve gospodarstva prisiljen...

1 komentar

Twitter in Facebook odločno v boj zoper teorijo zarote QAnon

Slika: Marc Nozell (cc-by-2.0)

Slo-Tech - Twitter je prvo izmed družbenih omrežij, ki je napovedalo odločen boj zoper teorijo QAnon, ki se je v zadnjih dveh letih iz neuglednih kotičkov internet privlekla na glavna vrata. Odstranili so več tisoč računov, ki so objavljali in poobjavljali vsebino te teorije in povezave do strani QAnon. Še bistveno več računov, ki bodo omenjali povezane vsebine, se ne bo več pojavljajo med izpostavljenimi vsebinami (Trending). Podobno bo ukrepal tudi Facebook.

Za QAnon, ki je svojo pot začel na 4chanu in 8chan, po lastnih navedbah stoji skupina ljudi z imenom Q, ki naj bi imela dostop do tajnih dokumentov ameriške vlade ali krogov blizu nje, iz katerih naj bi bila razvidna zarota proti predsedniku. Sprva se je QAnon širil po manj obiskanih straneh interneta, v zadnjih dveh letih pa je dobila zalet na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in tudi na YouTubu. Počasi pronica celo v vidno politiko.

Twitter je zato v zadnjih tednih odstranil več kot 7000 računov, povezanih z QAnon, ker kršijo...

42 komentarjev