»

Dva monitorja

AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

0 komentarjev

ABITovi načrti

X-Bit Labs - ABIT je po pravi poplavi novih matičnih plošč zadnje čase kar nenavadno tiho. Ne pojavljajo se nove informacije o njihovih matičnih ploščah, znano je le, da imajo določene težave z implementacijo DDR pomnilnika. Glede na to, da je ABIT vedno bil znan po tem, da je raje zamudil z izdajo, kot izdal nepopolne matične plošče, je to povsem razumljivo. Kakorkoli, tu je nekaj uradnih najav iz njihovih načrtov:
  • ABIT ST6 - i815EP
  • ABIT KG7 - AMD760, DDR
  • ABIT KR7 - VIA KT266, DDR
  • ABIT NV22 - Nvidia Crush 12, DDR
Poleg teh plošč, ki so uradno v ABITovih načrtih, se nekaj govori tudi o plošči z imenom TH7, ki bi naj bila prva ABITova plošča za Intelove Pentium4 procesorje.

1 komentar

GeForce3 in Doom3

več strani - Uh, današnji dan je, kar se tiče hardvera, popolnoma v znaku GeForca3, z njim pa prihaja tudi Doom3, nova stvaritev iD Softwarea. Steve Jobs je namreč danes uradno predstavil GeForce3 za Mac računalnike, na predstavitvi pa se je pokazal sam Carmack in zavrtel prvi rolajoči demo novega Dooma3. Kaj naj rečem... temačno, a vseeno več, kot impresivno. Če vas zanima, kako je zadeva izgledala, potem priporočam ogled tega filmčka. 8 minutni filmček prikazuje Jobsovo predstavitev ter celoten Doom3 demo. Še malce uradno: Nvidiina uradna predstavitev GeForca3 za Mace. No, in še malo materiala za slinenje: slikica ELSA Gladiac 920, ene izmed prvih GeForce3 kartic.

6 komentarjev

Računalniška umetnost

Jaz - Računalniško umetnost poznamo v mnogih oblikah in ena izmed najbolj neposrednih so razne digitalno obdelane slike. Mislim, da bo ljubitelje dotičnih slikic kar zanimala ta stran. Postavila jo je mlada slovenska umetnica, s katero sem v stiku že nekaj časa. Prosila me je namreč, ali lahko za svoje delo uporabi del Slo-Tech designa. Moram priznati, da je slikica, ki jo je ustvarila bila kar zanimiva, toda na žalost ne dovolj, da bi se uvrstila v galerijo, ki jo najdete na njeni strani. Kakorkoli, prilagam še eno izmed meni bolj všečnih slikic.

3 komentarji

Ali je Rogljev uspeh prevara?

Jaz - Nekaj bralcev Slo-Techa me je napotilo na to Monitorjevo novico, ki govori o zadnjem dosežku Matjaža Roglja, ki je zmagal na SP v računalništvi v Riu de Janeiru. Avtor novice se sprašuje, ali je vse skupaj le prevara, oziroma preizkušanje budnosti slovenskih medijev (kar je bila novica o genetskih poskusih v inštitutu Jožefa Štefana pred leti). Moram priznati, da je nekaj vprašanj, ki jih postavlja kar zanimiv: recimo to, da o zmagi ni poročal noben drugi svetovni medij, da inštitut, ki organizira tekmovanje ne odgovarja na klice ali e-maile, da je spletna stran tekmovanja "v prenovi" do junija 2001 in tako naprej... Vseeno se mi zdi prezgodaj, da se potegnejo kakršnikoli zaključki, toda če gre za prevaro, je bila izpeljana zelo dobro!

8 komentarjev

Nekaj screen-shotov

Jaz - Da boste malo na tekočem, kakšno grafiko lahko pričakujemo v prihajajočih igrah imate tukaj nekaj za sline cedit ...
Prvič - "nič posebnega", samo tretji screen-shot iz prihajajočega 3D Marka 2001 No, sedaj pa precej težji kalibri, oziroma nekaj, kar me je res vrglo na zadnjo plat. Prvi screen-shoti iz Doom 3!!
Klik! A sem reku, da so nekateri že videli ta engine v polnem teku. No sedaj se lahko prepričate, da so imeli kar prav, ko so se jim očesa skočila iz jamic ! No resulucija bi bila lahko vsaj MALO večja...

8 komentarjev

Skrivna prodaja "whois" podatkov

MSNBC - Obelodanjena je skrbno čuvana skrivnost firme Verisign - namreč, da je le-ta že kakšno leto prodajala osebne podatke lastnikov domen na Internetu vsakemu, ki je imel dovolj denarja, in si je teh podatkov zaželel.
Vsak, ki kupi domeno, mora namreč dati tudi kopico osebnih podatkov. Network Solutions, katerega lastnica je sedaj firma Verisign, je imel že vrsto let monopol nad registracijo domen, in še dandanes ima monopol nad "whois" podatkovno bazo, ki vsebuje vse te podatke.
Uporabniki so seveda vse prej kot navdušeni. Verisign bi sicer naj omogočal neke vrste opt-out opcijo, kar pomeni, da se uporabnika na njegovo željo izključi iz liste, ki se prodaja, vendar temu ni najbolj verjeti.
Prave rešitve za ta problem še ni. Lahko se sicer dajo lažni podatki v registracijo, a to ima lahko tudi slabe strani. Zakonodaja pa je, kar se tiče privatnosti na internetu, še precej v povojih.

Podrobnosti tukaj.

4 komentarji

Glasbena industrija zavrnila ponudbo Napsterja

BBC - Največje svetovne glasbene založniške hiše so zavrnile ponudbo Napsterja, ko je le-ta ponudil 1 milijardo ameriških dolarjev za poravnavo v sporu. Opazovalci komentirajo, da ta vsota niti približno ni dovolj, da bi pokrila izgube, ki jih imajo založniške hiše zaradi nelegalnega kopiranja glasbenih datotek. Rešitev spora je očitno še zelo daleč.

Več o tem pa si lahko preberete tukajle.

7 komentarjev