»

Quad band memory moduli

X-Bit Labs - Ljudje si še niso povsem opomogli od pohoda pomnilnika DDR, ko je svet presenetila novica, da se nam obetajo prvi QBM (quad band memory) moduli. Prve module so napovedala podjetja Kentron Technologies Inc., ST Microelectronics Inc. in Integrated Circuit Systems Inc. (ICS).
Masovna proizvodnja teh modulov se bo začela v začetku leta 2002, ko bodo na "sporedu" čipi z maksimalno pasovno širino 3,2 GB/s (PC1600 x 2) in 4,2 GB/s (PC2100 x 2), v letu 2003 pa naj bi ugledali še module s prepustnostjo 5,4 GB/s (PC2700 x 2). Čeprav je tukaj prepustnost že prav neverjetna, pa se razvoj ne bo ustavil. Nekje v letu 2004 nas čaka predstavitev modulov s prepustnostjo kar 6,4 GB/s (PC3200 x 2). Slednji se bodo na trgu pojavili skupaj z novim standardom DDR II.

3 komentarji

Athlon XP se prodaja bolje, kot je bilo pričakovano

X-Bit Labs - AMD je pred kratkim objavil, da se procesor Athlon XP prodaja bolje, kot so pričakovali. Po zadnjih podatkih bodo tako dosegli za 10 % višje prihodke od prodaje procesorjev, kot je bilo predvideno. Na žalost pa vesela novica ne bo bistveno vplivala na poslovanje AMD-ja, saj le-to zaenkrat ostaja v rdečih številkah. Zakaj? Ker se pomnilnik flash, ki je še vedno eden izmed najpomembnejših proizvodov AMD-ja, še vedno ne prodaja in se tudi v prvi četrtini prihodnjega leta ne bo prodajal ravno najbolje. AMD pričakuje izboljšanje šele za drugo četrtino prihodnjega leta, ko bo podjetje spet poslovalo pozitivno.

2 komentarja

Pentium 3 1.33 GHz na policah

X-Bit Labs - Odkrito povedano, da sem kar malce zmeden, ko se začne debata o frekvencah najnovejših Pentium 3 alias Tualatin procesorjev, saj mi enostavno ni jasno, zakaj Intel tako zavlačuje s predstavitvam hitrejših procesorjev iz te družine. Zadnji primerek iz te družine je bil procesor, ki je deloval s frekvenco 1.2 GHz, hitrejših koščkov silicija pa kar ni in ni bilo na spregled. Je bilo to samo zatišje pred nevihto? Recimo, saj je Intel pred kratkim predstavil Tualatina, ki deluje s kar 1.33 GHz. Upajmo, da bomo deležni še kakšnega novega Tualatina.

0 komentarjev

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

I'm back!

X-Bit Labs - Kot vidite, se je šola za to leto že povsem končala in spet je čas, da šolsko torbo začasno vržem v kot ter do novega leta spet vskočim v staro službo pisuna novic pri najbrž najboljši spletni strani za hardware v Sloveniji, Slo-techu. No, da pa ne bo tale uvod izgledal kot zelo dolgočasen esej, ki so ga pripravljeni brati le redki navdušenci, bom preostanek novice raje posvetil dogodkom, ki so se odvijali v začetku tega meseca in dogodkom, ki se bodo odvijali v prihodnosti. Pa začnimo:
December nam bo poleg tone daril (no ja, kakor pri katerem) prinesel tudi prvo ploščo na naboru SIS650, ki bo namenjena izključno procesorjem Pentium4. Proizvajalec bo podjetje Elitegroup, ki smo ga že kar dodobra spoznali preko njegove odlične plošče na naboru SIS735. Plošča se bo precej "izvirno" imenovala L4S5MG, specifikacije pa ne bodo ravno "za dol past": microATX, podpora 478 pinskim P4 procesorjem, 2 DIMM reže za do 2GB PC2700/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, 1 AGP, 1 CNR in 3 PCI reže. Plošča...

1 komentar

Vonj-o-vizija

Vnunet - Če odmislim 'Smell Blasterja', ki so si jih 'ogledali' v malce starejših Jokerjih, nad to zadevščino nisem bil nikoli kaj preveč navdušen... V LBA2 bi jo morda celo trpel, v Kvaki ali Formuli pa nikoli. Obstajajo pa nekateri, ki 'smellovizijo' označujejo kot naslednji korak v interakciji med kišto in človečnjakom. Klik!

1 komentar