»

Wikileaks spet dosegljiv

Heise - Po finančnih težavah, ki so povzročile izpad delovanja strani Wikileaks, koder so objavljeni razni tajni dokumenti, je stran ponovno delujoča. Skupaj z vnovičnim zagonom strani so upravljavci postavili tudi uraden blog, kjer bodo lahko poročali o dogajanju obširneje kakor na Twitterju. Z vzpostavitvijo obeh kanalov komunikacije na Wikileaks odgovarjajo na kritike, češ, da delujejo netransparentno. Prav tako so že objavili prve podatke akcije zbiranja sredstev, ki jo je za Evropo vodila Wau Holland Stiftung.

Doslej so izplačali manj kot deset odstotkov zbranih sredstev, kar znaša 30.000 evrov. Trošili so za potne stroške predstavnikov Wikileaks, Juliana Assangeain Daniela Schmitta, strojno opremo in dostop do interneta. Sodelujoči pri Wikileaks ne prejemajo plače, honorarja, dnevnic niti pavšalnega povračila stroškov, je dejal Hendrik Fulda, predsednik Wau Holland Stiftung. Kdor ne verjame, si lahko naroči dokazila, dodaja.

5 komentarjev

Na voljo drage stogigabajtne Blu-ray zgoščenke

X-Bit Labs - Pred tremi meseci smo poročali o novih standardih za Blu-ray, ki omogočata zapis večje količine podatkov na ploščke. Najprostornejši je nov BDXL, ki omogoča enkraten zapis 128 GB ali večkraten zapis 100 GB podatkov. Prvo podjetje, ki je začelo proizvajati omenjene troslojne zgoščenke BDXL, je Sharp.

Predstavili so medij VR-100BR1, na katerega je moč pisati le enkrat, in podpira nov troslojni format ter zadrži 100 GB podatkov. Na Japonskem bo naprodaj konec tega meseca, pri nas pa še nekoliko kasneje. Vprašanje je, koliko se bo novost uveljavila, saj naj bi posamezna zgoščenka stala 5000 jenov (45 evrov) - prav toliko namreč stane dva- do trikrat večji trdi disk.

32 komentarjev

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

Kdo filtrira slike na socialnih spletnih straneh

The New York Times - Na straneh, kjer lahko uporabniki objavljajo lastne fotografije (tak primer je Facebook), ste gotovo opazili gumb Prijavi neprimerno vsebino. Po kliku nanj neprimerna fotografija kmalu izgine in tu se zgodba za končnega uporabnika konča. Na The New York Times so si ogledali, kakšen je delovnik ljudi, ki patruljirajo po spletu in lovijo nespodobne in nelegalne posnetke.

Ricky Bess dela v centu v Orlandu na Floridi, kjer osem ur na dan sedi za računalnikom in gleda najbolj izprijeno, kar ima internet ponuditi. Umori tolp, zloraba živali, najbolj sprevržene oblike pornografije so le nekateri zvrsti fotografij, ki jih dnevno pregleduje. Pravi, da uporabniki poskusijo objaviti neverjetne količine spornega materiala, zato je njegov poklic med najbolj...

75 komentarjev