»

Omrežja 5G bodo podpirala 20 Gb/s

Slo-Tech - Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je na kongresu v San Diegu potrdila preliminarno definicijo prihajajočega standarda 5G za mobilna omrežja naslednje generacije, medtem ko končno različico pričakujemo oktobra. Bistvena specifikacija je prenosna hitrost 20 Gb/s na nivoju omrežja, kar je dvajsetkrat več od 4G. To pomeni, da si lahko končni uporabniki obetajo hitrosti od 100 do 1000 Mb/s. 5G bo pripravljen na internet naprav, tako da naj bi na kvadratnem kilometru omogočal povezljivost milijona pametnih naprav s povprečno hitrostjo 100 Mb/s. Trenutno je pri nas teoretična omejitev 4G 150/50 Mb/s, v praksi pa so hitrosti glede na obremenitev omrežja sorazmerno nižje.

Delovna skupina za 5G pri ITU bo v letih 2016-2018...

11 komentarjev

O čem sanjajo umetni možgani

Nižji nivoji nevronskih mrež zaznavajo oblike in krivulje

Slo-Tech - Google je eno izmed vodilnih podjetij na področju prepoznavanja slik in govora ter strojnega prevajanja. Vsem trem problemom je skupno dejstvo, da niso rešljivi z enostavnimi sekvenčnimi algoritmi, ker ne moremo predvideti vseh možnih vhodnih podatkov. Največ na tem področju obljubljajo umetne nevronske mreže (ANN). Google je v zadnji objavi pokazal nekaj fantastičnih slik, ki dajejo vpogled v delovanje ANN.

Kot tolikokrat v zgodovini je tudi zamisel ANN navdahnila narava, ki je imela milijarde let časa, da poišče rešitve za probleme. Te niso vedno optimalne, so pa v okviru možnosti in potreb zelo dobre. Kjer bi se s klasičnim zaporednim algoritmom zaleteli v zid, so se ozrli po bioloških nevronskih mrežah oziroma možganih. To je zelo logična poteza, saj so človeški možgani izjemno dobri pri reševanju problemov, za katere jih je evolucija...

32 komentarjev

Unicode 8.0.0 prinaša več kot sedem tisoč novih znakov

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode, ki se uporablja za enoten zapis znakov vseh jezikov na svetu. Verzija 8.0.0 prinaša 7.716 novih znakov, ki dopolnjujejo zlasti kitajski, japonski in korejski sistem zapisa. Druge novosti so še dodatni mali znaki za pisavo Cherokeejev ter posamezne dopolnitve afriških pisav. Nenazadnje so dodali tudi 41 novih smeškov.

Unicode je standard, ki vsakemu znaku pripiše enolično številko. Dejansko kodiranje je različno, daleč najpogosteje pa se uporablja de facto standard UTF-8, ki je zamenjal ASCII in razne stare omejene standarde, npr. CP852 ali Windows-1250. UTF-8 kodira znake tako, da je dolžina znaka od 1 do 4 bajtov, odvisno od pozicije znaka v kodni tabeli. To je bilo nujno za zagotavljanje...

38 komentarjev