»

UNPIS: Ni časti med tatovi

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se UNPIS trenutno preko sklepov Upravnega sodišča trudi slovenske ISPje pripraviti do preusmeritve zahtevkov neke spletne strani na svojo spletno stran z obvestilom.

Pri tem so se pojavili določeni pomisleki glede zakonitosti sledenja uporabnikom te strani in (protipravnosti) uporabe tako pridobljenih podatkov. UNPIS je nedavno tega Upravnemu sodišču obljubil (častna skavtska), da teh podatkov ne bo zbiral in obdeloval.


Urad se ne strinja s trditvijo nasprotne stranke, da je tovrsten ukrep nesorazmeren, iz razloga, ker naj bi Uradu omogočal vzpostavitev zbirke o obiskovalcih, ki so bili preusmerjeni na spletno stran www.infounpis.si. za kar po vedenju nasprotne stranke ni nobene pravne podlage. S preusmeritvijo je res možno vzpostaviti zbirko IP naslovov, ki so bili preusmerjeni, kar pa ni isto kot zbirka obiskovalcev, saj IP naslov ne definira enolično obiskovalca. Možnost kreiranja zbirke IP naslovov tudi ni isto kot izkoriščanje te možnosti in Urad prav...

62 komentarjev

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev