»

Naočniki PSVR 2 prispejo konec februarja

Playstation - Pri Sonyju so naposled naznanili datum prihoda druge generacije VR naočnikov za Playstation. PSVR 2 bodo na voljo 22. februarja prihodnje leto, z nalepko 600 evrov.

PSVR 2, Sonyjevi naočniki za navidezno resničnost, namenjeni spregi s konzolo Playstation 5, prispejo skoraj natančno dve leti po tistem, ko so jih prvič najavili. Od tedaj so nam po kapljicah kazali njihovo podobo in raznorazne tehnične ter uporabniške bonbončke, zdaj pa je jasno tudi to, da naprava ne bo zasoljena. 600 evrov je sicer videti več kot 500, kolikor je na štartu stala prva generacija naprave, toda treba je upoštevati inflacijo in dejstvo, da pri prvih PSVR poleg nismo dobili še potrebne kamerice in paličic Move, pri dvojki pa bodo v škatli tudi kontrolerji Sense, medtem ko je orientacija v prostoru vgrajena. Ob robu so najavili še 11 novih iger, od katerih bo šesterica na voljo za prednaročilo že 15. novembra, tako kot tudi sami naočniki. Škatla, ki bo vsebovala tudi Horizon Call of the Mountain, bo...

10 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 2. del - računski stroji v gospodarstvu

Tipična enota za obdelavo podatkov s stroji IBM. Järnvägsmuseet, Stockholm fotografiral Axel Sjöberg (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O prvih računskih strojih v našem gospodarstvu si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja

V tokratni objavi obravnavamo pionirje uvajanja obdelave podatkov med našimi podjetji. Izziv so prva sprejela naša najbolj uspešna podjetja iz vse države, postopno pa je največja koncentracija...

12 komentarjev

Falcon Heavy po štiridesetih mesecih le vnovič poletel

vir: SpaceX
SpaceX - Včeraj je s Floride poletela četrta odprava SpaceXove rakete Falcon Heavy, ki se sicer ponaša z navišjo nosilnostjo med operativnimi raketami. To je prva misija po juniju 2019, za dolg premor pa so v prvi vrsti krive zamude projektov, ki sestavljajo tovore.

V torek, ob 14:41 po našem času, se je iz Kennedyjevega vesoljskega centra dvignila raketa Falcon Heavy in v geostacionarno Zemljino krožnico ponesla tovor za ameriške Vesoljske sile. Oba stranska potisnika sta se elegantno vrnila na tla, medtem ko so osrednji stopnji žrtvovali, saj sta morali tovor ponesti prav do cilja, slabih 36.000 kilometrov stran, kar sicer pri poletih s sateliti ni pravilo in je bila prva takšna naloga za SpaceX. O napravah so v vojski seveda precej redkobesedni; eden od dveh satelitov na krovu je mikrosatelit TETRA-1, demonstracijski prototip za naprave, ki bodo v prihodnosti v geostacionarni krožnici izvajali dejanske vojaške naloge.

Bolj kot potek odprave USSF-44 ali tovor je v tem kontekstu zanimiva...

2 komentarja