»

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih...

5 komentarjev

Piše se 2013 in preprodaja lastnih MP3-jev še vedno pod vprašajem

Sporočilo vsem kupcem. Taka bi morala biti obvezna nalepka na vseh avtorskih delih, takoj zraven tiste s "CE".

vir: Jundooz
Slo-Tech - V avtorskem pravu obstaja doktrina z imenom "prva prodaja" (first sale doctrine, tudi exhaustion doctrine), ki pravi, da imetnik avtorske pravice s tem, ko vam proda izvod svojega avtorskega dela (glasbeni CD, iTunes komad, Steam igro, karkoli), izgubi pravico do kontroliranja nadaljnje distribucije te kopije. To po domače pomeni, da vam ne more preprečiti, da svojo zakonito pridobljeno kopijo prodate naprej, morda ceneje, kot jo ponuja on sam. To je smiselno, saj velja tudi za ostale dobrine: stanovanje, avto, računalnik in burek so od trenutka plačila kupnine vaši in najbrž bi prav čudno gledali, če bi na njih pisalo "not for resale".

Fini tekst (43. člen veljavnega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, podobno drugod v EU in v...

61 komentarjev