»

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

Kitajski aktivistki leto dni prisilnega dela zaradi Twitterja

vir: BBC
BBC - Amnesty International je sporočila, da je na Kitajskem 27. oktobra izginila Džjanping Čeng in šele ta teden so odkrili, kaj se ji je zgodilo. Čengova je bila aretirana in brez sodnega procesa obsojena na leto dni prevzgoje s prisilnim delom v kampu Šibali v mestu Džengdžov zaradi protijaponske objave na Twitterju. Uradno je kriva motenja družbenega reda, ker je na Twitterju povzela sarkastično objavo svojega zaročenca, da bi morali Japonski paviljon na šanghajskem Expoju napasti.

Njen zaročenec Čunhuj Hua je v svoji objavi na Twitterju v kitajščini zapisal Protijaponske demonstracije, razbijanje japonskih izdelkov; vse to so počeli že pred leti pod Čvanom Gvojem (aktivist in izvedenec za posilstvo...

10 komentarjev

Dell Inspiron Duo z vrtljivim zaslonom je netbook in tablični računalnik

engadget - Dell je predstavil svoj tablični računalnik oziroma netbook, ki so ga oglaševali z videoposnetki, ki so prikazovali vrtljiv zaslon. Čakanja in pričakovanja je konec, saj je Dell Inspiron Duo nared in bo na prodajne police prispel še v letošnji božični nakupovalni sezoni. Vsebuje dvojedrni Intel Atom N550, 2 GB pomnilnika, grafiko Broadcom Crystal HD, 250 GB trdega diska, 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 in operacijski sistem Windows 7 Home Premium, za kar bo potrebno v osnovni konfiguraciji odšteti 550 dolarjev. Od daleč nič presenetljivega, a zaslon lahko zavrtite na zunanjo stran in računalnik poklopite, s čimer iz netbooka napravite tablični računalnik.

19 komentarjev

Največja fotografija je panorama Londona

engadget - Doslej je bila največja (merjeno v številu točk) panoramska slika posnetek Budimpešte, a jo je prehitel posnetek Londona. Na 360cities.net so namreč objavili, da so sestavili 80-gigapikselski panoramski 360-stopinjski posnetek Londona. Fotografiral je Jeffrey Martin, kar mu je vzelo tri dni, saj je posnetek tako ogromen, da bi bil natis v fotografski ločljivosti 35 metrov dolg in 17 metrov visok. Sestavljen je iz 7886 visokoločljivostnih posnetkov, ki jih je sestavil skupaj na računalniku Fujitsu CELSIUS s 192 GB pomnilnika in šestjedrnim procesorjem. V živo si boste fotografijo lahko ogledali 24. in 25. novembra na konferenci Visit2010 Fujitsu Forum Europe v Münchnu.

14 komentarjev