»

Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

CNet - Običajno poročamo o zaprtju blogov na Kitajskem, a tudi v demokratičnih ZDA niso imuni nanje. Prejšnji teden je manj znana stran Blogetery.com, kjer je gostovalo okrog 70.000 blogov, zaprla svoja vrata. BurstNet, ki je spletni strani nudil dostop do interneta, jih je suho obvestil, da so stran odklopili na zahtevo ene izmed vladnih agencij za pregon, a niso želeli povedati katere. Zapisali so le, da niso imeli izbire.

BurstNet v pismu Blogeteryju pojasnjuje, da ni šlo za klasičen primer, ampak za kritično zadevo, na katero so jih opozorili. Zaradi tega so morali strežnik nemudoma izklopiti. Čeprav BurstNet tega ni potrdil, na TorrentFreaku špekulirajo, da je šlo za veliko akcijo v boju zoper piratstvo. Pred tremi meseci so skupina zveznih agencij, newyorško...

10 komentarjev

Programski patenti na Novi Zelandiji neveljavni

Slo-Tech - Pred nekaj tedni se je zdelo, da bo Nova Zelandija podprla programske patente. NZICT je še posebej aktivno lobirala za opustitev napovedane prepovedi programskih patentov, k čemur jih je spodbudila marčevska napoved zavrnitve programskih patentov. Pretekli teden se je na tem oddaljenem otoku zgodil še en preobrat, tako da bo, kot kaže, programskim patentom na Novi Zelandiji odklenkalo.

Simon Power, ki je med drugim tudi minister za pravosodje in minister za trgovino, je napovedal, da v zakonski osnutek zakona o patentih ne bodo vnesli sprememb, za katere si je prizadevala NZICT, tako da bo programske opreme ne bo moč patentirati. Novozelandska skupnost računalnikarjev (NZCS) odločitev pozdravlja, saj je po njihovem...

25 komentarjev

Skypov šifrirni protokol javno objavljen

Slo-Tech - Po desetih letih je skupina kriptologov končno uspela razvozlati Skypov šifrirni algoritem. Sean O’Neil je namreč na blogu Enrupt.com objavil novico, da so uspešno razvozlali Skypov šifrirni protokol.

Programska koda Skypovega šifrirnega algoritma je objavljena na cryptolib.com. Skype uporablja različne šifrirne algoritme. Strežniki uporabljajo AES-256, supernodi in odjemalci tri različice RC4 (TCP RC4, UDP RC4 in DH-384 TCP RC4), odjemalci pa uporabljajo še dodaten nivo šifriranja in sicer AES-256.

Avtorji obljubljajo objavo podrobnosti na CCC konferenci 27C3.

19 komentarjev

Oblačno računalništvo obče navzoče

Slo-Tech - V zadnjem času se oblačno računalništvo - s čimer označujemo hranjenje podatkov na oddaljenem mestu, v ogromnih računalniških sistemih tretjih podjetjih (Google, Amazon, Salesforce idr.), tako da so vedno in od povsod dostopni - nezadržno preriva v naš vsakdan. Medtem ko je za domače uporabnike oblačno računalništvo prednost, saj odstranjuje skrb za izdelavo varnostnih kopij podatkov in omogoča hipen dostop od koderkoli, je za podjetja položaj drugačen. Tu stopijo v enačbo varnost in zaščita podatkov, saj si curljanja h konkurenci ne morejo privoščiti. Zato je uvedba oblačnega računalništva v podjetjih predmet žgočih debat.

V podjetju Gomez, ki meri dogajanje na spletu, so izmerili, koliko se podjetja že dandanes opirajo na oblačno računalništvo. Ugotovili so, da precej bolj, kot je mnenje javnosti, in celo precej bolj, kot mislijo sama. Analizirali so 42000 transakcij dnevno v več kot 3000 podjetjih in presenečeno ugotovili, da je v petini vsaj en element transakcije gostuje v...

16 komentarjev

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev